L'«apagada massiva» de llums es queda en un no-res al centre de Barcelona

Els comerços de l'eix central de la ciutat no participen de la convocatòria, mentre els botiguers de barris com Sant Andreu o Sants es bolquen per denunciar els preus abusius de la factura de la llum

Imatge d'arxiu del Portal de l'Àngel de Barcelona, epicentre de botigues de la ciutat
Imatge d'arxiu del Portal de l'Àngel de Barcelona, epicentre de botigues de la ciutat | ACN
28 d'octubre del 2022
Actualitzat a la 13:32h
Minuts abans de les dotze del migdia, el Passeig de Gràcia i la Rambla Catalunya seguien amb l'activitat frenètica de cada divendres. Ni clients ni comerciants estaven pendents del rellotge i les converses als taulells de les botigues eren les habituals: "Un entrepà de pernil i un cafè, si us plau" o bé "teniu una talla més d'aquest jersei?". Res ha canviat quan s'ha arribat al migdia. L'"apagada massiva" de llums convocada per Barcelona Comerç ha tingut un seguiment nul al centre de la ciutat

Les grans cadenes han mantingut els centenars de focus del sostre oberts il·luminant fixament les novetats de la setmana, la majoria de petits comerços no sabia res sobre la iniciativa per denunciar els preus abusius de la llum i els forns de pa de la zona han optat per seguir amb la seva activitat sense fer l'aturada. "No ho fem,perdríem més del que ja perdem amb els preus de la llum", expliquen des de la Granja Catalana, un establiment històric a la Rambla Catalunya.

"No ho sabia". Aquesta ha estat la frase més repetida pels dependents de l'eix comercial central de Barcelona, on les llums interiors i dels aparadors s'han mantingut obertes durant el quart d'hora marcat per Barcelona Comerç. Davant el desconeixement, la propietària de la botiga de roba Windsor -cruïlla de Rambla Catalunya amb Consell de Cent- decideix trucar els seus germans, també propietaris de botiga, a altres zones de la ciutat.

A Gràcia en tenen constància i li asseguren que s'hi adhereixen, però el germà -"que no s'assabenta mai de res"- critica la mesura per "inútil" tenint en compte l'hora del dia en què s'ha decidit fer la protesta. De fet, tampoc des de Windsor no entenen per què es fa al migdia: "Ara hi ha llum natural, s'hauria de fer de nit". 

Alguns comerciants del barri deSants també es mostren sorpresos quan són preguntats per l'apagada. "Jo soc només una treballadora, però el meu cap no m'ha dit res i normalment ens avisen quan hi ha accions així", asseguren des de la botiga d'esports Travessa, al carrer Galileu. Tot i això, el seguiment al barri ha estat del 80%, amb uns 150 comerços a les fosques durant un quart d'hora.

També a l'altra punta de la ciutat els botiguers de l'eix comercial de Sant Andreu s'han aliat per donar suport a la convocatòria. El carrer Gran de Sant Andreu s'ha enfosquit quan els rellotges han marcat les dotze del migdia. "Només es veuen encesos els llums dels comerços de xinesos", explica la propietària de la sabateria Sabateca, arrelada al barri des de fa anys. De fet, ella mateixa comenta, enmig de la trucada, que al grup de WhatsApp de botiguers del barri la majoria anaven avisant quan han fet l'apagada. "Ens hem posat d'acord, sobretot perquè no hi ha gaires grans cadenes a la zona, i és més fàcil", assegura. 
 

Els comerços de Sants avisen els clients de l'apagada de llums Foto: ACN


La convocatòria de Barcelona Comerç no ha estat efectiva a tota la ciutat, però la denúncia és clara per part de tots els comerços. "Tot és molt heavy, hauria de ser també a nivell particular", lamenta una de les botigueres del carrer Diputació. Els eixos comercials de la ciutat també han advertit que "el que la pandèmia no es va endur, s'ho emportarà la factura de la llum", fent referència a l'increment de l'electricitat de fins a un 250%. Davant aquest escenari, el vicepresident de Barcelona Comerç, Pròsper Puig, augura un "tancament massiu" de petits comerços durant els primers mesos del 2023 "si no es prenen mesures".