CaixaBank obté un benefici de 2.457 milions en els primers nou mesos de l'any

El resultat suposa un 48% menys que l'any anterior pels efectes extraordinaris de la fusió amb Bankia, sense els quals l'increment és d'un 21,5%

La seu central de CaixaBank a Barcelona.
La seu central de CaixaBank a Barcelona. | Helena Margarit
28 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 15:17h
CaixaBank ha obtingut un benefici net atribuït de 2.457 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, el que suposa un 17,7% més respecte al mateix període de l'exercici anterior, segons la informació aportada aquest divendres per l'entitat financera a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. La base d'aquest increment es troba en uns sòlids nivells d'activitat comercial i en els estalvis de costos aconseguits per les sinergies de la fusió amb Bankia

Les ràtios de rendibilitat continuen en nivells similars als del 2021. El resultat comptable augmenta un 21,5% sense incloure els efectes extraordinaris derivats de la fusió. Si es tenen en compte els impactes generats per la integració, el resultat baixa un 48,8% interanual, ja que el benefici a 30 de setembre del 2021 va ser de 4.801 milions d'euros per l'aportació positiva a efectes comptables de 4.300 milions del fons negatiu de comerç o badwill i altres resultats extraordinaris associats a la fusió.

Els resultats dels nou primers mesos de l'any, que es comparen amb la suma proforma de Bankia i CaixaBank durant el mateix període de l'any anterior sense tenir en compte els extraordinaris de la fusió, demostren la solidesa dels ingressos, que assoleixen els 8.647 milions d'euros i pugen un 2,7% respecte al mateix període de l'any anterior. La caiguda del marge d'interessos (-0,4%) i dels ingressos de participades (-34,7%) es compensen per l'evolució positiva de la resta d'ingressos (+6,9%), recolzats en l'elevada activitat comercial.

Gortázar: "Afrontem els propers trimestres amb elevada fortalesa financera"
El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha ressaltat que "en un any marcat per l'execució de la integració, l'entitat ha tornat a demostrar la seva fortalesa comercial, cosa que, unit a l'obtenció de sinergies de costos, ens permet elevar un 17,7% el resultat en base comparable".

Gortázar ha posat en valor l'evolució del negoci i ha destacat que "en recursos de clients, i malgrat la volatilitat dels mercats, hem aconseguit atreure gairebé 11.000 milions d'euros en subscripcions netes d'actius sota gestió, assegurances d'estalvi i dipòsits". "Precisament, el dinamisme del segment d'estalvi a llarg termini i les assegurances de protecció han propiciat un increment dels nostres ingressos, malgrat que el marge d'interessos encara ha registrat una lleu caiguda", ha subratllat el conseller delegat.

Gortázar ha explicat que "afrontem els propers trimestres amb una elevada fortalesa financera que ens permetrà ajudar la societat en l'actual context d'incertesa, en línia amb allò que queda reflectit en el nostre nou propòsit de marca: estar a prop de les persones per a tot allò que importa".

Creixement del crèdit
L'exercici ha estat marcat per un creixement del crèdit tant en clients particulars com empreses, amb un increment de la cartera de crèdit sana (s'exclouen els saldos dubtosos) d'11.491 milions (3,4% en l'any), fins a assolir els 351.462 milions d'euros. En particular, la cartera sana d'empreses creix un 7%, en consum ho fa un 3,6% i en hipoteques, un 0,8%.

En nova producció, destaca la intensa comercialització d'hipoteques a particulars on es dupliquen les concessions respecte al mateix període de l'any anterior, assolint els 10.527 milions d'euros, impulsades per MyHome, l'ecosistema de solucions de CaixaBank amb tot el que calgui per a la llar. La quota de nova producció d'hipoteques a Espanya se situa en el 23%.

Pel que fa a crèdit hipotecari, cal recordar l'aposta de l'entitat pels préstecs a tipus fix, com a element que dona seguretat al client del que pagarà durant tota la vida del préstec. En els últims set anys, el 72% de la cartera per a adquisició d'habitatge s'ha formalitzat a tipus fix i supera el 90% durant els nou primers mesos d'aquest any.

Per part seva, en crèdit al consum el nou finançament va ser de 7.681 milions d'euros entre gener i setembre del 2022, fet que suposa un augment del 23% en comparació al mateix període de l'any anterior. Respecte al finançament a empreses, la nova producció en aquests nou primers mesos frega els 32.000 milions d'euros, amb un increment del 47% en taxa interanual, gràcies a un model proper i especialitzat per acompanyar al teixit industrial.

Gestió dels recursos de clients
Els recursos totals de clients se situen en 612.504 milions (cauen un 1,2% l'any, per bé que creixen un 1,8% sense l'efecte mercat). Al seu torn, els actius sota gestió assoleixen els 144.133 milions d'euros. La seva evolució (-8,8% em l'any i -0,8% en el trimestre) ve marcada per un context de forta volatilitat en els mercats. Malgrat això, destaquen les captacions netes de recursos per import de 10.948 milions. Amb aquestes xifres, CaixaBank lidera les subscripcions netes de fons en el mercat espanyol i augmenta la seva quota de mercat en els principals productes d'estalvi a llarg termini.

No lligar salaris i inflació
En la roda de premsa celebrada per presentar els resultats, Gortázar ha anticipat que es produirà un "deteriorament" de l'economia, però s'ha mostrat confiant que la crisi afectarà menys l'estat espanyol que a d'altres països del nostre entorn. En aquest sentit, ha recomanat no lligar els salaris a l'evolució de la inflació. "Totes les experiències que tenim del passat és que si acompanyem la inflació amb pujades equivalents de salaris es produirà una espiral que farà que la inflació sigui encara pitjor i ens empobrirem tots", ha assegurat. Per aquest motiu, el conseller delegat de CaixaBank ha subratllat la conveniència de separar les negociacions salarials d'una evolució dels preus accelerada des de l'inici de la crisi d'Ucraïna.