Preu de la llum avui per hores: franges horàries més barates

Vols saber el preu de la llum d'avui? Consulta en quines franges del dia és més assequible posar la rentadora i en quins trams l'electricitat és més cara a Catalunya

Les hores més cares de la llum acostumen a ser al matí o al vespre.
Les hores més cares de la llum acostumen a ser al matí o al vespre. | Núria Garrido
02 de març del 2023
Actualitzat el 27 de març del 2024 a les 7:29h

Preu de la llum avui : les hores més barates i més cares

 


L'alça del preu de la llum i l'electricitat és un maldecap per a moltes famílies, que han de fer mans i mànigues per reduir-ne o abaratir-ne el consum per fer-hi front, junt amb l'augment de preus de cada cop més productes bàsics. Malgrat que ja s'ha tornat a moderar força, planificar aquelles activitats domèstiques més intensives en les franges horàries més assequibles és un exercici que ja no és infreqüent. Per ajudar-hi, Nació actualitza cada dia en aquest espai l'evolució del preu de la llum, indicant les hores en què el consum elèctric és més barat i quan surt més car.

Franges horàries de la llum avui a Catalunya


La següent taula mostra, hora a hora, el preu de l'electricitat per a aquelles llars que tinguin contractada la factura regulada, indicant en color verd aquelles franges on és més barata que la mitjana del conjunt del dia, en color vermell quan es troba més cara i, en color ambre, aquells trams en què el cost és similar a la mitjana.
 

 

Evolució del preu de la llum


El següent gràfics indiquen l'evolució del cost de l'electricitat en euros per kWh durant la jornada, per visualitzar-hi millor les hores de major cost i aquelles en què és més barata.


Evolució històrica del cost de la llum


Aquest gràfic permet agafar perspectiva i observar com ha canviat el preu de l'electricitat, des del juny del 2021, amb el cost diari en blau i, en vermell, l'evolució setmanal, per calibrar millor les variacions sense alts i baixos de jornades puntuals o de caps de setmana.
 

 

Preguntes freqüents sobre la llum

Quan és millor posar la rentadora avui?

En general, el pics més elevats de l'electricitat tenen lloc al matí i al vespre, quan la indústria i altres sectors estan més actius i quan les famílies a les cases activen més electrodomèstics, respectivament. En canvi, cau el preu sobretot a la matinada. Malgrat tot, no tothom pot programar electrodomèstics de nit -sobretot si viu en pisos i vol evitar discussions amb veïns-, motiu pel qual una bona alternativa pot ser a primera hora de la tarda, entre les 2 i les 5, sempre consultant primer la informació diària per verificar que aquell dia és també una bona opció.

Per què va augmentar tant el preu de la llum?

L'explicació més senzilla de l'increment del cost de l'electricitat passa per mirar cap a Ucraïna, ja que la dependència europea del gas rus s'està fent notar més que mai durant el conflicte bèl·lic. Malgrat això, el cert és que la tendència ja venia d'uns mesos abans i també respon a altres causes estructurals i conjunturals. Així, durant la pandèmia de la Covid, les productores d'energia van reduir-ne la producció davant l'aturada de sectors econòmics i la disminució de la demanda, ja que volien evitar que el preu caigués per un excés d'oferta que els fes disminuir beneficis. Ara bé, la recuperació posterior ha estat més ràpida del que molts preveien i la maquinària ha recuperat el ritme massa lentament.

Igualment, la necessitat d'electricitat d'economies emergents, i molt especialment de Xina, també eleva els preus de matèries primes com el gas i el petroli, així com temperatures extremes cada cop més comunes, sobretot les molt caloroses a l'estiu, les quals requereixen de més energia per condicionar espais. El canvi climàtic també provoca períodes amb escasses pluges i poc vent, cosa que dificulta la producció d'energies renovables com la hidràulica i l'eòlica, les més barates.

Com em pot afectar la pujada de l'electricitat?

L'increment del preu de la llum pot desequilibrar les finances de moltes famílies, sobretot en un país on quasi dos milions de catalans es troben en risc de pobresa i exclusió social. Un de cada tres ciutadans, de fet, no té capacitat d'estalvi ni pot afrontar despeses imprevistes, fet que el fa vulnerable davant d'increments de serveis bàsics com l'electricitat, a banda que aquesta i l'alça dels combustibles també impacta en la inflació de molts altres productes. Igualment, les factures de la llum suposen una bona part de les obligacions de les famílies amb menys recursos: en el 20% de llars amb menors ingressos, quasi el 5% d'allò gastat va anar cap aquí el 2021, mentre que, en el 20% més ric, només suposa el 3% de la despesa total.

Com puc estalviar electricitat a casa?

Una de les opcions per reduir la factura passa per planificar les tasques domèstiques en aquelles hores amb preus més reduïts, com ja s'ha indicat en aquest article. Ara bé, també cal tenir en compte que, en general, el cost és també més baix el cap de setmana, quan pot ser un bon moment per connectar aquells electrodomèstics més intensius, així com també es pot mirar de prioritzar aquells aparells i productes més eficients, quan toqui renovar-ne.

Les bombetes LED en són un exemple quotidià molt clar, i cal tenir en compte que les rentadores també gasten menys si renten en fred, les neveres consumeixen menys quan estan plenes i molts electrodomèstics tenen també programes o trucs per estalviar. Per altra banda, pot ser interessant verificar que no s'estigui pagant en excés pel fet de tenir contractada massa potència a la llar i, si s'està en condicions d'invertir-hi, alguns endolls intel·ligents també permeten calibrar el consum d'energia o, si se'n vol produir i es disposa d'espai, es pot optar per instal·lar plaques fotovoltaiques.