Els Premis Gaudí 2023 escalfen motors: aquestes són les principals candidates

L'Acadèmia del Cinema destaca l'augment de produccions fetes en català encara que sigui una xifra inferior a tots els llargmetratges presentats en castellà o altres llengües

Un dels moments de la cerimònia del 2022
Un dels moments de la cerimònia del 2022 | ACN
Victor Rodrigo
27 d'octubre del 2022
Actualitzat el 02 d'abril del 2024 a les 10:37h

L'Acadèmia del Cinema Català arrenca els motors per posar en marxa la llista de pel·lícules candidates als Premis Gaudí del 2023. En aquesta edició, que serà la número XV de la seva història, estarà molt marcada per una alta qualitat cinematogràfica dels títols d'enguany, a més del lideratge en taquilla i repercussió d'Alcarràs, de Carla Simón.

A més, després de dos anys en xifres ínfimes de representació de la llengua catalana, la llista de llargmetratges en català ha augmentat. Ho fa en la categoria de Millor Pel·lícula (passa de 6 a 9) i de tots els títols en general (19 de les 58 produccions catalanes candidates a ser nominades).

En total, 68 títols (34 llargmetratges de ficció, un d’ells animat; 10 documentals; 3 pel·lícules per a televisió; 11 curtmetratges i 10 films europeus) competiran aquest any per les 25 estatuetes en la gran nit del cinema català, el 22 de gener de 2023. En la quinzena edició dels guardons s'hi incorporen tres noves categories: millor guió adaptat, que se sumarà al de millor guió original, millor direcció novella i millor interpretació revelació.

A més, el premi especial del públic s’obre a les finalistes a millor pel·lícula documental i millor pel·lícula d’animació, que hi optaran juntament amb les produccions nominades a millor pel·lícula i millor pel·lícula en llengua no catalana.
 

La família protagonista d'Alcarràs Foto: ACN


Les candidates principals
Ara per ara només hi ha nou títols que opten a la nominació a millor pel·lícula del 2022. Aquesta categoria inclou totes aquelles que són en llengua catalana.
- Alcarràs, de Carla Simón
- El fred que crema, de Santi Trullenque
- El sabater d'Ordis, de David Ruiz Arroyo i Pitu González
- Escape Room: La pel·lícula, d'Héctor Claramunt
- Jusqu'ici, tout va, de Francesc Josep Cuéllar
- L'últim salt, de Nando Caballero
- Nosaltres no ens matarem amb pistoles, de Maria Ripoll
- Toscana, de Pau Durà
- Suro, de Mikel Gurrea

La llista creix el triple en la categoria del premi a millor pel·lícula en llengua no catalana, on hi competeixen 24 llargmetratges per assolir la nominació. Principalment, hi ha diverses que sonen com les favorites per aconseguir-la. Són aquestes:
- 42 segundos, de Dani de la Orden i Àlex Murrull
- Asombrosa Elisa, de Sadrac González-Perellón
- Girasoles silvestres, de Jaime Rosales
- Historias para no contar, de Cesc Gay
- La maternal, de Pilar Palomero
- Live is life, de Dani de la Torre
- Los renglones torcidos de Dios, d'Oriol Paulo
- Mantícora, de Carlos Vermut
- Pacifiction, d'Albert Serra
- Un año y una noche, d'Isaki Lacuesta

Les altres candidates són Culpa, d’Ibon Cormenzana; Dúo, de Meritxell Colell Aparicio; El color del cielo, de Joan-Marc Zapata; Espejo, espejo, de Marc Crehuet; La amiga de mi amiga, de Zaida Carmona; La casa entre los cactus, de Carlota González-Adrio; La cima, d’Ibon Cormenzana; La voluntaria, de Nely Reguera; Lagunas, la guarida del diablo, de Marc Carreté; Malnazidos, de Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro; Mi vacío y yo, de Adrián Silvestre; Sinjar, d’Anna M. Bofarull; Un novio para mi mujer, de Laura Mañá, i Vasil, d’Avelina Prat.

La presidenta de l'Acadèmia de Cinema Català, Judith Colell, celebra la "bona collita d'aquest any" i la millora de pel·lícules i pressupost de les rodades en català. "Amb tot, la VOC ha baixat una mica en el conjunt dels candidates i encara estem molt lluny dels 3 milions de pressupost mitjà europeu. Hi ha llum però hem de seguir picant pedra", afegeix. En aquest sentit, Colell hi veu un progrés en l'audiovisual català i en català i augura que a partir de l'any que ve es notarà l'efecte real a conseqüència de l'aposta de les institucions i el Govern.