La Moncloa recula: la reforma de la sedició només arribarà al Congrés si té garantida la majoria

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, havia assegurat en el debat de pressupostos que existia el compromís de modificar el delicte sense haver-ho vinculat a tenir els vots suficients per ser validada

María Jesús Montero, aquest dijous al Congrés.
María Jesús Montero, aquest dijous al Congrés. | ACN
27 d'octubre del 2022
Actualitzat a la 13:12h
Gir de guió en tan sols unes hores. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, hava posat de manifest la voluntat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de portar la reforma del codi penal Congrés dels Diputats per adaptar-lo als "estàndards europeus". "A criteri d'aquest executiu, es contemplen de manera que no són comparables amb figures similars en l'ordenament jurídic europeu. Treballarem en un altre entorn, no en aquest debat dels pressupostos generals de l'Estat", ha ressaltat la ministra. Poc després, des dels passadisos, ha reculat fins a tornar a l'argumetari oficial exhibit fins ara: només es portarà al Congrés si hi ha la majoria per validar-la. Aquesta qüestió es troba en el nucli de les converses amb la Generalitat per la desjudicialització.

"No negociar significa perdre", ha justificat Joan Margall, diputat d'ERC, per raonar l'aval dels republicans a la tramitació dels comptes del govern espanyol. Margall ha estat crític amb el contingut dels comptes -sobretot pel que fa a l'augment de la despesa de defensa, basat en la situació de guerra a Ucraïna, i a les inversions incomplertes del govern espanyol a Catalunya-, però ha insistit en la idea que cal "avançar" en la desjudicialització. Abans del ple, el cap de files d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha resposta al PSOE que hi ha la "majoria" suficient per reformar la sedició, una de les qüestions que emmarquen la negociació pressupostària tot i desenvolupar-se a la taula de diàleg, que s'hauria de tornar a reunir abans que acabi l'any.

"Teníem raons per votar l'esmena a la totalitat o per presentar-ne una. Però volem apostar per la responsabilitat i per ser útils a la gent. Això passa per posar els nostres vots i la força negociadora per millorar els pressupostos, i fer més fàcil la vida de la ciutadania. La negociació només ha fet que començar. Serem ambiciosos i exigents com sempre", ha remarcat Margall, que en el torn de rèplica ha indicat que en cap moment es deixaran "convèncer" pels arguments vinculats a la guerra a Ucraïna per augmentar la despesa militar. Pel que fa a l'execució de les inversions, el diputat ha celebrat que Montero s'hagi obert a crear un mecanisme per garantir que es faci.

Margall també ha posat de manifest que, si Sánchez vol continuar a la Moncloa després de les properes eleccions, s'haurà de continuar sostenint en la majoria de la investidura, que li ha anat facilitant tots els pressupostos. "Vam guanyar les eleccions i som el principal partit català en aquest Congrés: apostem per construir una solució democràtica per resoldre el conflicte i avançar en la desjudicialització. Milers de persones continuen sent represaliades pel simple fet de ser independentistes. La solució pasa per la política, ho creu el 80% de la societat catalana", ha remarcat.

Aquesta intervenció contrasta amb la duresa d'ahir de Míriam Nogueras, portaveu de Junts, que va criticar tant ERC com Montero: "On és l'amnistia, senyora ministra? Potser on són els euros que no arriben a Catalunya?", va expressar Nogueras, que va advertir que la negociació per la reforma del delicte de la sedició entre ERC i el govern espanyol "és una trampa" en la qual considera que han caigut els republicans, que ha titllat "d'anestesiats". "De què ha servit tot aquest servilisme i renúncia, si els diners no han arribat mai a Catalunya, si hi ha més de 4.000 represaliats, si no hi ha ni hi haurà mai amnistia", va expressar per retreure a ERC que en els últims dos anys hagin facilitat l'aprovació dels pressupostos espanyols i l'estabilitat de Sánchez.