Els Mossos i la policia espanyola impedeixen que la «Mocro Maffia» s'instal·li a Catalunya

L'operació conjunta se salda amb set detinguts entre Catalunya i els Països Baixos i 2 milions interceptats

Els caps policials José Merino i Esteban Patricio, durant la roda de premsa
Els caps policials José Merino i Esteban Patricio, durant la roda de premsa | ACN
NacióDigital
26 d'octubre del 2022
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 15:05h

Una operació de Mossos d’Esquadra i policia espanyola ha frustrat l’intent d’una màfia holandesa d’origen marroquí, coneguda com a "Mocro Maffia", d’instal·lar-se a Catalunya. Set membres de la facció van ser detinguts el 13 d’octubre a Catalunya i als Països Baixos, acusats de robatoris i blanqueig.

Tres atacs a caixers automàtics amb explosius en territori català -a Cerdanyola, Martorell i Paterna, al País Valencià- amb explosius entre el gener i l’octubre del 2020 van posar la policia sobre la pista dels sospitosos, que portaven un alt nivell de vida sense ingressos aparents. Així ho ha explicat aquest dimecres el cap de l’Àrea de Delictes Econòmics dels Mossos, José Merino. La investigació va revelar que, a través de diversos negocis, com un bar de "catximbes", blanquejaven els diners que guanyaven amb l'activitat delictiva. Dos acusats van ser detinguts als Països Baixos, on també es va interceptar una caixa forta amb 2 milions d'euros. Va ser al robatori de Paterna, on la intel·ligència policial va permetre posar nom a l’autor del delicte i tibar del fil fins a la resta del grup.

Persones corrents amb un alt tren de vida
La identitat d’aquest individu va portar fins a un grup de set persones, d'una mitjana d'edat de 30 anys. "Vam detectar que portaven un alt tren de vida sense tenir ingressos aparents", ha detallat Merino. Tenien cotxes d’alta gamma, tot i que els preus dels vehicles mai superaven els 140.000 euros, dinaven a bons restaurants, llogaven motos d’aigua i vivien en domicilis pels quals pagaven lloguers mensuals de fins a 3.000 euros.

Malgrat tot, el cap de l’Àrea de Blanqueig de Capitals de la policia espanyola, Esteban Patricio, ha explicat que, quan se’ls van fer vigilàncies, semblaven "gent normal", com qualsevol persona. No obstant això, la paradoxa de l’alt nivell de vida sense ingressos aparents i la vinculació d’un d’ells amb el robatori a un caixer automàtic de Paterna va engegar la maquinària policial, que es va allargar dos anys i que es va centrar en dues estratègies: la investigació de l’origen dels diners i el seguiment policial que els va portar a detectar els seus viatges als Països Baixos i les seves connexions amb la "Mocro Maffia".

La "Mocro Maffia", una amenaça des dels Països Baixos
La denominada "Mocro Maffia" es va instaurar als Països Baixos i Bèlgica, en diferents clans, a mitjans dels anys vuitanta. En aquests països, segons els Mossos, són coneguts per la seva "alta perillositat", pels mètodes utilitzats en els seus negocis. Ara, però, estan expandint la seva influència en altres països de la Unió Europea, entre els quals Espanya.

L’inspector Patricio ha destacat que els assassinats, la tortura i l’extorsió son pràctiques habituals d’aquest grup, i ha recordat que fins ara, a l’estat espanyol, s’havien mogut per la Costa del Sol, on ja han protagonitzat diversos episodis violents amb morts. També ha recordat que, recentment, membres del grup van matar a trets un periodista que els investigava a Amsterdam.

L'operació ha permès detenir per primera vegada un grup relacionat amb aquesta màfia a Catalunya. Un cop que pels Mossos és important, perquè avorta l’efecte crida a altres grups criminals que es podria produir si s’estengués la idea que és fàcil establir-se al país.