L'Ajuntament desmantella una polèmica terrassa il·legal del centre de Barcelona

Els veïns s'havien queixat reiteradament durant anys de l'ocupació pirata d'un espai públic, mentre que el restaurant ignorava els requeriments de l'administració

Un operari de l'Ajuntament carregant taules de la terrassa desmantellada al Gòtic
Un operari de l'Ajuntament carregant taules de la terrassa desmantellada al Gòtic | Adrià Costa
26 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 15:20h
Inspectors i treballadors de la Guàrdia Urbana de l'Ajuntament de Barcelona s'han presentat aquest matí al cor del barri Gòtic per desmantellar un dels grans casos paradigmàtics de les terrasses il·legals a la ciutat: les taules i cadires del restaurant Avinyó 10, en ple centre turístic. Era la conseqüència directa d'haver ignorat els requeriments previs de l'administració i de mantenir una terrassa de 21 taules i 73 cadires en una via d'espai pública sense cap mena de llicència més que el permís per servir menjar a l'interior del local. És la segona vegada que els treballadors municipals han de retirar a la força el mobiliari de l'establiment, que ha quedat requisat i traslladat amb un camió. La primera vegada va ser l'abril d'aquest mateix any. Ara, com si res, els veïns denunciaven que el local seguia desplegant la terrassa i dirigint el seu negoci als turistes. Aquest matí, l'Ajuntament hi ha actuat directament, de nou.

Era al voltant de les 13h, quan agents i inspectors s'han presentat al carrer de la Trinitat, l'espai que ocupa el restaurant sense permís. Hi havia clients dinant a cinc taules, que han hagut de ser interromputs i avisats que l'àpat a l'exterior s'havia acabat. La terrassa pirata s'ha desmantellat en uns vint minuts, mentre els cambrers del local asseguraven no tenir coneixement del fons del problema: "El cap diu que ve de camí, que ell se n'ocupa. Nosaltres no sabíem res de res, només que hi ha algun problema amb a qui pertany el carrer", explicava una treballadora.
 

Operaris municipals retiren la terrassa del local Avinyó 10, aquest migdia. Foto: Adrià Costa


El cert, però, és que la història ve de lluny. Fonts municipals detallen a NacióDigital que l'ocupació del passatge és reiterada i que en l'últim any s'han fet almenys sis inspeccions i diverses sancions. Des del maig, havia quedat pendent d'efectuar l'ordre de retirada de tots els elements il·legals. Finalment, aquest dimecres s'ha aplicat.
 
L'Associació de Veïnes i Veïns del Barri Gòtic, al seu torn, denuncia l'ocupació il·legal de l'espai públic i la impunitat dels negocis, especialment dirigits al turisme, que se salten la normativa municipal sense grans conseqüències. Per això, reclamen un canvi de regles que colli més els propietaris de locals d'hostaleria. Així, fan equilibris. D'una banda, celebren la retirada i comís del mobiliari del local, però de l'altra reclamen que això es garanteixi que no tornarà a replicar aviat, com si no hagués passat res. 
Arxivat a