«Autoritarisme» i «destrucció» dels crítics: així actuava Dalmases al grup parlamentari de Junts

El partit dona per "tancat" el cas del diputat i no preveu aprofundir en les queixes de dirigents crítics amb la conducta de la mà dreta de Borràs, que asseguren haver viscut episodis intimidatoris com el cas del "FAQS"

Francesc de Dalmases, al Parlament.
Francesc de Dalmases, al Parlament. | Pau Ollé
Carme Rocamora / Oriol March
26 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 21:37h
Quan va esclatar la polèmica per l'actitud intimidatòria de Francesc de Dalmases, diputat i fins aquest dimarts vicepresident de Junts, amb una periodista del FAQS, en alguns despatxos del Parlament del partit es va respirar amb alleugeriment. L'episodi avançat per NacióDigital i Eldiario.es el juliol passat va destapar la punta de l'iceberg del malestar acumulat al partit per la conducta "autoritària" de Dalmases. Una manera de fer guiada per la "destrucció" de la discrepància, i que diversos membres del grup parlamentari atribueixen també a la presidenta del partit, Laura Borràs. A la reunió de l'executiva que va acabar amb la dimissió forçada de Dalmases, van ser dues les diputades que van alçar la veu per explicar la seva experiència lesiva amb el diputat. Ho van verbalitzar per demostrar que la periodista del programa de TV3 havia estat víctima d'un comportament que no era aïllat

Les diputades ho van dir en una reunió tensa acompanyada de "crits", "molts crits", de Borràs, segons asseguren fonts presents en la trobada. Dalmases no hi va assistir, perquè va ser atès, abans d'iniciar-se la reunió, a l'Hospital Sant Pau per una crisi d'ansietat. L'absència del protagonista va facilitar, en certa manera, que aquestes dirigents expressessin la seva vivència, tot i que això no va agradar gens la presidenta del partit. Tampoc havia agradat prèviament, ni a Borràs ni a Dalmases, la filtració de l'informe intern del partit que certificava l'actitud "incorrecta" del llavors vicepresident de Junts. Al grup de WhatsApp de l'executiva, durant tot el diumenge al vespre -quan NacióDigital va avançar l'informe- i el dilluns, el focus del sector borrasista estava instal·lat en la criminalització dels filtradors. Semblava que havien de rodar caps per una publicació sobre els fets i no per la intimidació de Dalmases ratificada en l'expedient, detallen les fonts consultades.

Les dues diputades que van prendre la paraula dimarts durant l'executiva i que s'han posat en el focus mediàtic no són les úniques que han estat víctimes de l'actitud de Dalmases. Aquestes dirigents van manifestar-se en la reunió clau on es va acordar la dimissió, però ja havien fet constar a diversos companys del grup parlamentari aquests episodis. Com elles, també hi ha altres afectats pel comportament de Dalmases dins del grup parlamentari, asseguren fonts consultades. Per què la direcció no havia fet res si n'era coneixedora? El partit no vol oferir una resposta a aquesta pregunta, però fonts parlamentàries apunten que cada persona afectada ha sabut "frenar els peus" individualment al diputat durant la legislatura.

Com ha estat la conducta de Dalmases des que és diputat i compta amb la cobertura de Borràs? NacióDigital ha parlat en les últimes hores amb una de les dirigents afectades, que relata com el diputat es va anar guanyant la seva confiança teixint una suposada amistat, que va començar a trontollar en el moment que, en reunions del partit, aquesta persona discrepava dels postulats de la presidenta. Com a bon escuder de Borràs, Dalmases iniciava un mecanisme per carregar contra aquesta persona amb l'argument que, discrepar de la presidenta significava trair-lo a ell. La pressió s'exercia amb missatges "llarguíssims" de WhatsApp enmig de les reunions, però també amb trucades a "altes hores de la nit" o amb la insistència de mantenir trobadespresencials per abordar-ho. Aquesta insistència es va allargar durant mesos, fins que finalment la persona afectada va decidir tallar d'arrel la relació. Ara no es dirigeix la paraula amb Dalmases, tot i veure'l pràcticament cada dia. 

Així com hi ha persones dins el grup parlamentari que han estat víctimes d'aquest comportament, n'hi ha d'altres que admeten que no ho han estat. Aquest diari també s'hi ha posat en contacte. Un cas és el d'una veterana diputada de la cambra que assegura no tenir habitualment tracte directe amb Dalmases i que declara no haver patit mai un tracte autoritari per part seva, però que corrobora que en reiterades ocasions ha escoltat a parlar al Parlament sobre la seva actitud, de vegades fins i tot "assetjadora". Amb qui? "Amb diputades i diputats, no només són dones", remarca. "Molta gent ho sabia", afegeix. Així mateix, especifica que la relació de Dalmases i Borràs amb la majoria del grup parlamentari és més aviat "poca", ja que només mantenen contacte permanent amb dirigents "de la seva corda". Què vol dir això? En els dinars, cafès o estones en què el grup parlamentari conviu a la cambra catalana, ni Dalmases ni Borràs acostumen a sumar-s'hi, sinó que més bé van per lliure. La relació de la presidenta i el diputat es limita a persones d'estreta confiança, com Jaume Alonso-Cuevillas o Cristina Casol. "Mostren així un aire de superioritat", afegeix aquesta dirigent.

El grup parlamentari i la direcció de Junts són coneixedors d'aquest funcionament, però a hores d'ara no s'ha activat cap mecanisme per abordar-ho. Pensa fer alguna cosa, el partit? Aquest dimecres el grup parlamentari ha celebrat una reunió d'urgència al migdia de manera telemàtica. Les conclusions de la trobada han estat un "tancament de files" amb la decisió de Dalmases de dimitir però mantenir l'acta de diputat, avalada per l'executiva del partit. No s'analitzaran les actituds denunciades per la resta de dirigents del partit. El cas es dona per "tancat" amb la dimissió parcial de Dalmases. "No volem més soroll perquè no ens beneficia en res", relaten fonts del partit. Si bé el cas està tancat per Junts, no ho està en l'àmbit parlamentari. Avui mateix ERC, CUP i comuns han registrat un escrit a la mesa del Parlament per forçar la convocatòria de la comissió de l'Estatut dels Diputats per avaluar si s'ha vulnerat o no el codi de conducta. En cas afirmatiu, això pot provocar una amonestació o una multa sobre el diputat.

La priorització d'una agenda personal
Al marge d'episodis que han tingut lloc dins del grup parlamentari, el cert és que dins de Junts l'ambient continua molt escalfat, perquè es mescla el cas Dalmases amb el resultat de la consulta per sortir del Govern, en el qual Borràs i la seva mà dreta van fer campanya activa per abandonar l'executiu. Unes declaracions de Jaume Alonso-Cuevillas en les quals assenyalava -entrevistat al programa Aquí Catalunya, de Ser Catalunya- els exconsellers com a artífexs de la dimissió del vicepresident del partit perquè no han "paït" la consulta, ha encès els ànims a la formació. "Ja només faltava això", resumia, de manera lacònica, un dirigent consultat. "Amb gent així, ni a la cantonada", expressava un quadre territorial. Jordi Turull, com a secretari general, ha mantingut una actitud prudent en tot moment.

Tanmateix, dirigents que li són afins estan maniobrant perquè la dimissió de Dalmases no se circumscrigui exclusivament al partit. S'estan recollint signatures per forçar que el consell nacional l'insti a plegar, també, com a diputat. "Fins aquí es podia arribar", resumeixen diversos dirigents consultats, que també insisteixen en la idea que Borràs i el seu entorn han "prioritzat" la seva agenda "personal". Són els mateixos que, amb més o menys intensitat i amb més o menys claredat davant dels òrgans de direcció, van reclamar que la presidenta suspesa del Parlament deixés voluntàriament el càrrec quan se li va obrir judici oral. En aquell moment, Turull va tancar files amb ella, evitant que se sentís qüestionada. El secretari general, des que ha arribat al càrrec, ha situat com a prioritat que la unitat del partit es preservi, com es va demostrar en la consulta.

L'exconseller de la Presidència va obtenir més vots que Borràs en les votacions del congrés d'Argelers, i en la segona fase celebrada a l'Hospitalet de Llobregat podria haver activat els ressorts necessaris per limitar les competències internes de la presidenta o bé d'algunes persones afins, com ara Aurora Madaula. Dins del partit, aquests dies -es va reflectir explícitament en l'executiva de dimarts- s'ha reviscut l'episodi d'Eduard Pujol, exdiputat i a qui Madaula -juntament amb Elsa Artadi- va contribuir a expulsar de la formació per un presumpte assetjament sexual que, per ara, està fent virar la balança de la culpabilitat judicial cap a les denunciants, que han d'afrontar fins i tot el pagament de fiances ordenades per la justícia.