Junts acusa ERC de «servilisme» a Sánchez i diu que la negociació de la sedició és «una trampa»

Nogueras carrega contra la llista de "preses de pèl" interminable de la Moncloa cap a Catalunya durant el debat a la totalitat dels pressupostos generals: "Paguin i visca Catalunya!"

Joan Serra Carné / Carme Rocamora
26 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 20:06h
La líder de Junts al Congrés, Míriam Nogueras.
La líder de Junts al Congrés, Míriam Nogueras. | ACN
Coneguda la decisió d'ERC de facilitar la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat -els republicans van decidir no presentar esmena a la totalitat-, s'esperava la intervenció de Junts al Congrés. La formació que liderada per Míriam Nogueras, que ha marcat distàncies amb el seu anterior soci al Govern, ha defensat el relat d'oposició als comptes de l'executiu de Pedro Sánchez, perquè considera que la llista de "preses de pèl" de la Moncloa amb Catalunya és "interminable". "Paguin i visca Catalunya", ha etzibat Nogueras al govern espanyol durant el seu discurs, en el qual ha dedicat bona part a la crítica als republicans per estar fent "servilisme" a Sánchez, ara per facilitar la tramitació dels pressupostos.

"On és l'amnistia, senyora ministra? Potser on són els euros que no arriben a Catalunya?", ha expressat Nogueras, que ha advertit que la negociació per la reforma del delicte de la sedició entre ERC i el govern espanyol "és una trampa" en la qual considera que han caigut els republicans, que ha titllat "d'anestesiats". "De què ha servit tot aquest servilisme i renúncia, si els diners no han arribat mai a Catalunya, si hi ha més de 4.000 represaliats, si no hi ha ni hi haurà mai amnistia", ha expressat per retreure a ERC que en els últims dos anys hagin facilitat l'aprovació dels pressupostos espanyols.

Nogueras ha assegurat que tot el debat sobre la desjudicialització "és un conte més" del govern central, i ha advertit que si l'Estat vol entrar "en el club de les democràcies europees" i homologar-se a la seva justícia el que ha de fer és eliminar el delicte de sedició: "No rebaixin les penes, eliminin el delicte. No hi ha més debat", ha insistit, advertint que aquesta seria "l'única opció democràtica".
 
Junts ha carregat contra els incompliments del govern espanyol amb Catalunya després que, durant la defensa dels comptes, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, hagués situat els pressupostos com un "antídot" contra el "caldo de cultiu dels populismes" que poden arrelar per les conseqüències econòmiques que encara s'arrosseguen de la pandèmia i de la guerra oberta a Ucraïna. "Ningú sap amb certesa què passarà, però els pressupostos són una injecció de recursos per protegir classe mitjana i la majoria social d'aquest país", ha ressaltat Montero durant la seva intervenció a l'hemicicle.

La ministra també ha acusat el PP d'estar "abonat" a la "doctrina del shock", i els ha reclamat que expliquin "a quins interessos responen protegint l'1% més ric del país", en referència a les grans fortunes i a l'impost que promou el govern espanyol, que es vol tenir en vigor aquest any. "La deflació que persegueix el PP o l'eliminació de l'impost de patrimoni no combat la inflació i implica una rebaixa fiscal per a rendes més altes i pràcticament residual per a les rendes més baixes", ha apuntat la dirigent del PSOE. Els populars han rebatut Montero amb l'argument que la Moncloa ha "comprat" els independentistes amb els pressupostos. La líder del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha qualificat els comptes d'"hipoteques generals de l'Estat".

Set esmenes a la totalitat
A diferència de Junts, ERC contribuirà a tombar les set esmenes a la totalitat presentades al Congrés. Les han impulsades, a banda dels juntaires, el PP, Vox, Ciutadans, la CUP, Fòrum Astúries i els dos exdiputats d'UPN integrats dins de Navarra Suma, als qual farà costat Pablo Cambronero, exrepresentant de Ciutadans i ara al grup mixt. Entre tots sumen 159 vots, insuficients per tombar el comptes de Sánchez.