ERC, CUP i comuns acorden un text per activar la revisió de l'actitud de Dalmases al Parlament

Els tres partits es comprometen per escrit a forçar la convocatòria de la comissió de l'Estatut dels Diputats, mentre que el PSC esperarà als moviments de Cuevillas

El diputat de Junts, Francesc de Dalmases, en una imatge d'arxiu.
El diputat de Junts, Francesc de Dalmases, en una imatge d'arxiu. | EP
25 d'octubre del 2022
Actualitzat el 26 d'octubre a les 12:22h
Nous moviments que s'acceleren després de la dimissió del vicepresident de Junts Francesc de Dalmases per la intimidació a la subdirectora del FAQS, que tot i deixar el càrrec a l'executiva, continuarà com a diputat al Parlament. Quan NacióDigitali Eldiario.es van fer públics els fets, quatre grups parlamentaris -PSC, ERC, CUP i comuns- van reclamar a la llavors presidenta del Parlament, Laura Borràs, que s'activés un mecanisme per avaluar si ha vulnerat el codi de conducta, un fet que es va acabar derivant a la comissió de l'Estatut dels diputats, presidida per Jaume Alonso-Cuevillas. Tres mesos després, aquesta no s'ha activat i finalment aquests partits -amb l'excepció del PSC- han tancat un acord que passa per la presentació d'un escrit amb el compromís de forçar la convocatòria de la comissió. ERC, CUP i comuns preveuen anunciar-ho el dimecres, segons ha pogut saber NacióDigital.

Aquest matí hi ha hagut diversos moviments a la cambra catalana. Tant representants del PSC com dels comuns han parlat directament amb Cuevillas per saber si pensa activar la comissió. La resposta, segons asseguren fonts d'aquests partits a NacióDigital, ha estat afirmativa, tot i que no ha indicat quan vol materialitzar el moviment. El PSC s'esperarà a l'activació de Cuevillas, mentre que la resta de partits, davant la falta de concreció, s'han activat a través d'aquest escrit que diverses fonts parlamentàries partits asseguren que ha proposat ERC.

Convocatòria Comissió Estat... by Naciodigital


Cuevillas ha admès en una entrevista al Més324 que a la Comissió de l'Estatut del Diputat no saben com han de procedir i ha justificat la reconvocatòria de la mesa per dijous per l'excepcionalitat del procediment. El reglament del Parlament recull, però, que si el president de la comissió no la convoca, ho poden fer dos grups parlamentaris o bé una quinta part dels membres de la comissió, cosa que suposa que ERC, CUP i comuns ho puguin forçar.

Vulneració del codi de conducta
Fa tres mesos, els grups van intentar activar el mecanisme a través d'una carta a Borràs, i aquesta ho va derivar a la comissió. És aquesta la que decideix si s'inicia una investigació dels fets. En cas afirmatiu, ha de formular una audiència prèvia al diputat afectat, un informe, una recomanació, o una proposta que després s'ha d'elevar a la mesa perquè prengui una decisió sobre si s'ha vulnerat o no l'article 7 del codi de conducta.

En concret, aquest codi sosté que els diputats han de mantenir en tot moment "una conducta respectuosa" amb els altres diputats i amb els ciutadans, i una "actitud escrupolosa i exemplar".  Si la mesa del Parlament, a la vista de les conclusions de l'informe de la comissió de l'Estatut dels Diputats, considera que s'ha comès una infracció, pot imposar al diputat sancions diverses, que passen per una amonestació pública, una multa de 600 a 12.000 euros.

Aquesta reactivació de la via parlamentària s'ha produït després que diumenge al vespre NacióDigital publiqués l'expedient intern elaborat per Magda Oranich sobre l'episodi protagonitzat per Dalmases després de l'entrevista al FAQS a la presidenta del Parlament. L'informe certifica que la periodista es va sentir intimidada per Dalmases i que aquest va actuar de manera "incorrecta". Dalmases va posar al crit al cel per la "filtració" del text i va qüestionar la tasca de la comissió de garanties. Només dos dies després, la mà dreta de Borràs ha decidit deixar la vicepresidència de la formació, per bé que continuarà com a diputat. Sense formar part, això sí, de la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, espai que ja havia deixat temporalment a l'estiu.