El PSC demana la reprovació d'Elena per la crisi als Mossos

Espadaler acusa el conseller d'Interior de «polititzar» els Mossos: «Ha ficat el nas a la prefectura»

Ramón Espadaler en una imatge d'arxiu.
Ramón Espadaler en una imatge d'arxiu. | EP
Bernat Surroca / Carme Rocamora
25 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 18:27h
La compareixença del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, per explicar els últims moviments a la cúpula dels Mossos, ha allunyat encara més al PSC-Units. El diputat i exconseller d'Interior Ramon Espadaler ha mostrat la seva posició frontal a la posició d'Elena, que ha defensat que els Mossos han de tenir "orientació política". "És més evident que el cos de Mossos està polititzat. Vostè no pot amagar-se i fer aquests jocs de paraules intentant confondre entre el que és marcar l'orientació política amb el que és polititzar el cos, que és el que està fent", ha expressat Espadaler, que ha assegurat que després de la intervenció d'Elena, tenen una decisió clara: "Ens aboca si o si a demanar la seva reprovació". 

Elena compareix aquest dimarts a petició pròpia davant la comissió d'Interior del Parlament, després també que diversos grups haguessin instat el titular d'Interior a explicar-se per la decisió d'haver cessat Josep Maria Estela. La intervenció d'Elena no ha satisfet les expectatives del PSC: "Com més parla, menys coses diu. Esperàvem honestament aquesta compareixença per veure si ens aclaria el que ha passat", ha sentenciat el diputat del PSC-Units, que ha acusat el conseller d'haver "ficat el nas d'una manera barroera en la prefectura" de la policia. 

El conseller, en la seva intervenció una setmana després que esclatés la crisi, ha reiterat els arguments que ja havien transcendit en les últimes setmanes des de la conselleria, que atribueixen el cessament d'Estela a les discrepàncies sobre el model de policia que volen impulsar els republicans al capdavant del Govern, i que passen entre d'altres per la feminització del cos. Segons Espadaler, Elena ha cessat el comissari en cap sense donar "cap més explicació" que diferències de "matís", i l'ha acusat de "passar-se pel forro de manera preocupant" el procediment per nomenar i destituir comissaris.

"Un comissari no és personal eventual, no és allò que pot cessar i destituir, posar i treure com li vingui bé", ha etzibat Espadaler, que ha acusat el conseller de voler una "prefectura submisa que li digui amén". Espadaler també ha considerat que el cos de Mossos, per culpa de la "pèssima gestió" d'Elena, és avui una policia menys "cohesionada i més polititzada", i també "menys respectada". 

Els comuns demanen autocrítica: "No tindrà una altra oportunitat"
Els comuns han donat la raó a Elena assegurant-li que és ell qui ha de marcar "el model policial" i com vol orientar el cos "hi hagi resistències o no", però l'ha acusat de no haver fet autocrítica durant la seva exposició. Pel portaveu David Cid, Elena és el cupable de la crisi dins Mossos, perquè hi havia "una ferida oberta" que encara ha fet més gran donant poques explicacions i solucions "justetes". "Vosté ha de decidir com organitzar la prefectura, però no té dret a desestabilitzar el cos de Mossos, que ja s'ha perdut". És per tot això que ha instat el conseller a donar més explicacions i fer autocrítica en aquesta intervenció: "No tindrà una altra oportunitat", l'ha advertit. 

Junts demana un projecte a Interior
La portaveu de Junts, Mercè Esteve, ha dit que Interior sembla que vagi "sense rumb" i ha lamentat que el Govern no té estratègia en seguretat pública. "No hi ha projecte de seguretat ni polítiques públiques", ha lamentat Esteve, que ha repassat els incompliments del conseller. Des de Junts han dit que "preocupa" la feminització del cos. "Calen mecanismes de promoció interna dins del cos, però no només en el procés d'entrada sinó per feminitzar per la cúpula del cos", ha afirmat, i ha dit que no es pot solucionar amb "simples nomenaments". "La feminització és un procés profund i no una operació de màrqueting", ha dit Esteve. La portaveu ha aprofitat per recordar que el Govern "està sol" i no compta amb el suport del Parlament. "Cal un full de ruta ferm i compromès amb un projecte de seguretat pública", ha reblat.

La CUP demana control polític dels Mossos
La CUP ha denunciat una maniobra de comandaments i sindicats per frenar canvis als Mossos i avançar cap a una millor fiscalització de les actuacions policials. "No podem permetre que el cos de Mossos actuï sense control polític i actuï com a quart poder", ha afirmat el diputat Xavier Pellicer. En aquest sentit, ha recordat que els Mossos han col·laborat en investigacions per terrorisme contra activistes independentistes i ha lamentat que no s'hagin pres decisions per depurar responsabilitats. 

"Avui havia d'explicar el greu problema que tenim amb determinats comandaments que volen actuar com a quart poder", ha dit el diputat cupaire. Pellicer ha demanat a Elena que detalli si hi ha ingerències policials en decisions polítiques i qui ho protagonitza, i si s'han pres decisions perquè no es repeteixi. "Cal transparència, ha de ser la norma fonamental", ha afirmat, i ha reclamat la creació de mecanismes de control extern de les actuacions policials. La CUP també ha expressat la seva oposició al nomenament del comissari en cap, Eduard Sallent, que ja va ser responsable del cos durant les protestes de la sentència de l'1-O. 

La dreta demana dimissions
Cs, PP i Vox, durant la seva intervenció, han carregat frontalment contra les polítiques d'Elena i l'han acusat de donar excuses durant la seva intervenció, en un discurs similar al de la setmana passada quan ja van demanar la dimissió del conseller. Matías Alonso, dels taronges, ha assegurat que les explicacions sobre la feminització del cos no són el motiu central de la destitució del comissari en cap, i ha sostingut que és una decisió motivada per la voluntat d'Elena de posar els Mossos al seu servei: "Vostè, com tot el seu Govern, té una credibilitat nul·la". Des del PP, la diputada Lorena Roldán ha acusat el Govern de fer servir els mossos "com a moneda de canvi" amb la CUP per aconseguir la investidura d'Aragonès: "Demanem la seva dimissió, no pot practicar una política que va en contra dels interessos dels Mossos i que respon a interessos partidistes".