​La Fira de la Muntanya de Vic serà una festa de l'escalada

La ciutat es convertirà en la capital catalana dels esports i els llibres de muntanya del 4 al 6 de novembre

Carles Redorta, Titi Roca, Núria Macià i Miquel Ylla
Carles Redorta, Titi Roca, Núria Macià i Miquel Ylla | Adrià Costa
25 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 17:01h
Una Fira de la Muntanya al 100% i amb l'escalada com a estrella emergent. El 4, 5 i 6 de novembre Vic es tornarà a convertir en la capital catalana dels esports i els llibres de muntanya. Es mantenen totes les activitats que l'han convertit en referència –des de la Fira del Llibre de Muntanya a la Caminada Matagalls-Vic- i amb la gran novetat del primer Festival de l'Escalada, una disciplina que creix amb força a la comarca i al país.


Una “perla” del calendari de fires
La Fira de la Muntanya ja arriba a la 41a edició. El regidor Titi Roca la defineix com una de les “perles” del calendari de la ciutat de fires i mercats. “Som referència en l'àmbit català i també estatal. De fet, d'aquesta tipologia i magnitud només quedem nosaltres”, ha explicat en la presentació celebrada aquest dimarts al Recinte Firal del Sucre, seu de l'esdeveniment.

La fira mantindrà tots els elements clàssics. El Mercat d'Ocasió de roba i material esportiu, referència obligada per preparar la temporada de neu. La Fira del Llibre de Muntanya tindrà 16 expositors i deu presentacions a l'Espai Fòrum. Com sempre, es lliuraran cinc premis en un certamen que ha tingut molt bona participació i president, segons ha explicat l'organitzador Miquel Ylla.

Un altre espai important és l'àmplia àrea expositiva al pavelló comercial amb empreses relacionades amb l'esport, equipament esportiu, turisme, llibres i guies de muntanya.

Primer Festival d'Escalada
Ja és la setena edició on hi haurà un Open Bloc d'Escalada, una prova pensada per a tots els nivells i edats on els participants afronten els blocs –petits itineraris al rocòdrom senyalitzats amb preses d'un mateix color- al seu ritme. “Volíem fer un pas més”, explica Carles Redorta, organitzador de la competició.

El pas més ha consistit en la celebració del primer Festival d'Escalada. Un paraigua que aixoplugarà l'Open Bloc –les finals absolutes seran dissabte al vespre-, però també altres activitats com una competició d'escalada de velocitat a la xemeneia del Sucre, un rocòdrom i una tirolina per a infants així com la novetat d'un concurs de cultura de la muntanya i l'escalada.

L'Open Bloc, per segona vegada, se celebrarà a l'exterior i s'ampliarà les estructures per escalar. A més, després de les finals hi haurà dos concerts i food trucks, en el que esdevindrà una autèntica festa d'aquest esport en constant creixement com demostra el sold out amb 200 adults i 100 infants inscrits.

Una Matagalls-Vic d'impacte mínim
La Unió Excursionista Vic repeteix per segon any al comitè organitzador. A banda de ser protagonista en alguna de les activitats que se celebraran al Recinte del Sucre, són els responsables de la Matagalls-Vic. Una caminada de resistència amb tantes edicions –41- com té la Fira de la Muntanya.

La prova, que aplegarà uns 600 participants, va obtenir l'any passat el segell Petjada Verda de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). “Sabem que l'impacte zero és impossible, però apostem per minimitzar-lo al màxim”, explica Núria Macià, presidenta de l'entitat excursionista. En aquest sentit, es continua apostant pels envasos de vidre en comptes dels de plàstic, per als productes de proximitat, per elements de marcatge reutilitzable, per a l'ús d'autobusos per transportar els participants fins a l'inici i per la col·laboració amb entitats socials, entre altres estratègies.