El PSC apuja la pressió sobre Cuevillas per abordar el cas Dalmases al Parlament

Romero assegura que han demanat en privat que s'activi com més aviat millor la comissió de l'Estatut del Diputat per analitzar l'actitud intimidatòria del vicepresident de Junts amb una periodista del FAQS

Jaume Alonso-Cuevillas i Laura Borràs en una imatge d'arxiu.
Jaume Alonso-Cuevillas i Laura Borràs en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
25 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:35h
La polèmica per la intimidació del diputat i vicepresident de Junts Francesc de Dalmases ha revifat aquesta setmana al Parlament després que aquest diumenge es conegués l'informe intern del partit, que va avançar NacióDigital, i que certifica una actitud "incorrecta" de Dalmases amb la subdirectora del FAQS després d'una entrevista a Laura Borràs. Aquesta tarda l'executiva de Junts es reunirà d'urgència per abordar aquest tema, i en paral·lel al Parlament creix la pressió perquè s'activin els mecanismes de la cambra catalana per avaluar la seva actitud i, si s'escau, procedir a sancions. En roda de premsa, la portaveu del PSC Alícia Romero ha instat el president de la comissió de l'estatut del diputat, Jaume Alonso-Cuevillas, a convocar aquesta sessió com més aviat millor. 

El cert és que tan bon punt van transcendir les informacions que afecten Dalmases, diversos partits del Parlament -PSC, ERC, comuns i la CUP- van demanar, abans de l'estiu, que s'activés aquesta comissió per avaluar si s'havia vulnerat l'article 7 del codi de conducta. Encara no s'ha fet, i ara els grups ho estan tornant a posar damunt la taula. Ahir va ser ERC, i ara el PSC s'hi ha sumat: "Esperem que es convoqui en el menor temps possible", ha expressat Romero. Els socialistes així ho han demanat en públic, però també ho han fet en privat. Aquest mateix matí, el diputat del PSC David Pérez, que és el secretari d'aquesta comissió, ha demanat personalment a Cuevillas que convoqui aquesta sessió. "Si Cuevillas no convoca la comissió, haurem d'estudiar alternatives perquè es convoqui", ha advertit Romero després de la trobada.

Segons el reglament, Cuevillas, que és molt proper a Dalmases i Borràs, pot convocar aquesta sessió perquè se celebri en un termini de 48 hores. En cas que no ho fes, es podria activar la seva convocatòria a través de la mesa de la cambra si dos grups ho demanen, o també a través del ple del Parlament si una cinquena part del ple ho sol·licita. De totes maneres, el PSC espera que no calgui arribar a aquesta situació: "Espero que Cuevillas convoqui la comissió de l'estatut del diputat. Sap que és una actitud que els grups han reprovat i no convocar-la no entra dins dels paràmetres democràtics", ha afegit Romero.

Què pot passar en aquesta comissió, un cop s'activi? Activada la comissió, aquesta haurà d'analitzar si Dalmases a vulnerat l'article 7 del codi de conducta, que estableix que els diputats han de mantenir en tot moment "una conducta respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans, i una actitud escrupolosa i exemplar d'acord amb el principi d'igualtat sense discriminació". El primer pas d'aquesta comissió és valorar si és necessari o no obrir una investigació. Si així es decideix, s'ha de fer un informe a partir d'una audiència prèvia del diputat afectat. D'aquesta investigació n'ha de sortir un informe, una recomanació o una proposta que s'ha d'elevar a la mesa del Parlament, i si aquesta, a la vista de les conclusions de l'informe, considera que s'ha comès una infracció, pot imposar sancions que passen d'una amonestació pública a una multa de 600 a 12.000 euros. També, si la mesa considera que la infracció "és molt greu", pot proposar al Ple que acordi la suspensió temporal mentre es resol.