El Govern, sobre la reforma de la sedició: «L'Estat ja sap què ha de fer»

La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, sosté que les negociacions amb la Moncloa requereixen "discreció" i nega que hi hagi un "intercanvi de cromos" amb el PSC per als pressupostos catalans

Reunió del Govern del 25 d'octubre del 2022.
Reunió del Govern del 25 d'octubre del 2022. | Govern
25 d'octubre del 2022
Actualitzat a la 13:19h
"L'Estat ja sap què ha de fer". Aquest és el missatge que ha enviat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en referència a la reforma de la sedició que forma part de la negociació entre l'Estat i la Generalitat en el marc de la desjudicialització inclosa en la taula de diàleg. Plaja no ha concretat quina és la posició de partida de la delegació catalana -si s'ha de derogar el delicte, o si cal també suprimir la rebel·lió o bé reformular la sedició-, i ha reclamat que cal "discreció" a l'hora de parlar amb el govern espanyol. Preguntada sobre si hi haurà reunió de la mesa abans que acabi l'any, ha recordat que en els acords signats al juliol hi ha d'haver una nova cita en les properes setmanes, i que confien que s'acabi celebrant. També ha aprofitat per negar qualsevol "intercanvi de cromos" perquè el PSC aprovi els pressupostos de la Generalitat.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va assegurar ahir que el seu partit no entrarà en cap "subhasta pública" sobre la reforma del delicte de sedició. En aquests termes es va expressar després que el diari El País publiqués que el govern espanyol està disposat a reduir a la meitat les condemnes incloses en el codi penal per aquest delicte. La demanda que va fer Vilalta, hermètica sobre la proposta concreta que defensen els republicans sobre com retocar la sedició -l'hermetisme arriba al Govern-, és que s'adapti als "estàndards europeus", com ja va posar de manifest el Consell d'Europa. Plaja ha indicat que cal anar en la línia dels "informes internacionals", sense posar xifres a les penes. En tot cas, ha posat com a exemple Suïssa, Alemanya i França.

Al seu torn, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va considerar ahir "un avenç" que estigui sobre la taula la reforma d'aquest delicte, però va avisar l'executiu espanyol que això "no soluciona" el conflicte entre l'Estat i Catalunya. Rufián va considerar que "està molt bé començar a parlar i que sigui el mateix govern i partits polítics espanyols com el PSOE qui posi sobre la taula aquestes propostes". "Ja és un avenç molt més gran del que pensem", va apuntar en una entrevista a La 2 i Ràdio 4, i va aprofitar per recordar que "fins fa molt poc es parlava de presó". "És una bona iniciativa" que "fomenta la democratització de l'Estat" i que "s'ha de negociar", va apuntar.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, va afirmar que la proposta del seu executiu per a la rebaixa del delicte de sedició no té res a veure amb la negociació amb ERC per a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat del 2023. En una entrevista a Antena 3, Rodríguez va evitar comentar si la proposta acontenta o no ERC, però sí que va assegurar que la reforma de la sedició "no està al debat ni a la negociació dels pressupostos". "Quan parlem de pressupostos podrem parlar de les partides de beques, inversions i fins i tot de les inversions a Catalunya, però no d'aquesta altra qüestió, que és una carpeta diferent", ha argumentar. En tot cas, va reiterar que la posició del seu executiu és "clara" a favor de la reforma del delicte de sedició. "Si es donen les circumstàncies i una majoria es podria dur a terme, però dubto que en aquests moments aquesta majoria pugui estar conformada", va resumir.