Dalmases cedeix a la pressió i dimiteix com a vicepresident de Junts

El diputat, que continuarà al Parlament, havia quedat molt tocat després de la certificació, en l'informe intern elaborat per Madga Oranich, que havia intimidat una periodista del "FAQS"

Francesc de Dalmases i Laura Borràs, arribant al Parlament.
Francesc de Dalmases i Laura Borràs, arribant al Parlament. | Adrià Costa
25 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 18:53h
Francesc de Dalmases dimiteix com a vicepresident de Junts després que l'informe intern sobre la intimidació al FAQS, elaborat per Magda Oranich, constatés la gravetat dels fets. Així s'ha dirimit en l'executiva extraordinària celebrada aquest dimarts, en la qual sectors de la formació havien insistit en que deixés el seu càrrec. Continuarà com a diputat, però no com a portaveu a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), de la qual en formava part des de l'anterior legislatura. D'aquesta manera, no només queda tocada la figura de Dalmases -vicepresident del partit de del mes de juny-, sinó també la de Laura Borràs, presidenta del partit, que durant l'executiva ha fet una defensa aferrissada de la seva mà dreta.

A la reunió de la direcció -convocada d'urgència ahir a la tarda- s'hi arribava amb l'ambient caldejat, fruit d'un malestar que no se circumscriu a aquest episodi. No només la publicació de l'informe havia encès els ànims, sinó que també ho va fer la carta que Dalmases va enviar a l'executiva -avançada per RAC1- en la qual carregava amb duresa contra Oranich per la manera d'elaborar el text i per la seva publicació. L'advocada, al capdavant de la comissió de garanties de Junts -renovada en el marc del congrés celebrat al juliol, poc després que es produís l'episodi al FAQS-, va qualificar de "patètic" que es qüestionin els fets. Dalmases també va carregar contra un dels vocals d'aquesta comissió per l'animadversió que li té, segons ha remarcat en la carta. Es tracta, segons diverses fonts consultades per NacióDigital, de Joaquim Jubert, diputat, exmembre de la direcció i de la confiança de l'antic secretari general, Jordi Sànchez.

En essència, l'informe i tot el que se n'ha derivat no es pot destriar de les mirades de reüll permanents entre les dues famílies principals del partit, la de Jordi Turull i la de Borràs, tot i que el secretari general, ha mantingut un perfil baix en públic. En aquest sentit, el contingut del text i la revelació de "pressions" per part d'Oranich -en referència a les maniobres de l'entorn de Dalmases i de la presidenta suspesa del Parlament- han encès els ànims dels qui mantenen més distància amb Borràs. Una de les afirmacions que més ha preocupat -que no sorprès- de la redactora de l'informe en el transcurs d'una entrevista a RAC1 és que ha rebut trucades de diputades de Junts queixant-se de comportaments per part de Dalmases. Aquestes denúncies, mai concretades, ja van sobrevolar durant el mes de juliol, quan NacióDigital i eldiario.es van publicar l'episodi succeït amb la subdirectora del FAQS després del programa.

Són diversos els dirigents del partit que, al llarg d'aquest matí i sempre en privat, han verbalitzat queixes per la manera de procedir de Dalmases, tant per les pressions a Oranich com pel contingut de la carta, en la qual qüestiona la manera com l'advocada ha fet l'informe i li atribueix "tendenciositat". Tampoc han passat desapercebudes les pressions exercides per Borràs, que entronquen amb les que ja va protagonitzar quan l'episodi es va fer públic. En aquell moment, la presidenta del partit va reclamar a la periodista que fes un tuit públic de disculpa a Dalmases, i va donar per fet davant del grup parlamentari de Junts que s'acabaria produint. El diputat va renunciar temporalment a ser portaveu a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), i es va acordar que se li obriria un expedient.

Els grups parlamentaris s'activaran per demanar a Jaume Alonso-Cuevillas, president de la comissió de l'Estatut del Diputat, on la mesa -en aquell moment liderada per Borràs- va derivar la petició d'ERC, PSC, els comuns i la CUP per debatre sobre si Dalmases havia infringit el codi de conducta al qual estan sotmesos tots els diputats. Els republicans ja han demanat a Cuevillas -proper a Borràs i al protagonista- que reactivi la feina feta. Entre els grups de l'oposició -de la qual ara també forma part Junts- es va arribar a demanar que s'apliquessin sancions contra el vicepresident del partit.

La redacció i publicació de l'informe ha arribat en un moment complex per a Junts, que va decidir en una consulta els dies 6 i 7 de setembre sortir del Govern. Una votació en la qual es van imposar les tesis dels afins a Borràs, que van fer campanya activa per abandonar l'executiu en aliança -inesperada- amb Carles Puigdemont. Aquest final ha reforçat el paper de la presidenta en clau interna, malgrat les veus crítiques que -també dins l'executiva- van lamentar que no deixés el càrrec al Parlament quan se li va obrir judici oral pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). En el consell nacional de dissabte es va constatar que la consulta ha passat factura: múltiples intervencions van criticar la forma amb la qual s'ha abandonat el Govern, tant pel calendari de la consulta com pel fet que no s'ha socialitzat prou l'auditoria interna sobre l'executiu.