Junts convoca d'urgència la direcció per abordar la crisi per l'informe de Dalmases

L'executiva de la formació es reuneix aquest dimarts a la tarda per abordar les conseqüències del document elaborat per Magda Oranich, que ha denunciat pressions de l'entorn de Laura Borràs per condicionar-lo

Primera reunió de la nova executiva de Junts.
Primera reunió de la nova executiva de Junts. | ACN
25 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 10:47h
L'expedient intern sobre la intimidació de Francesc de Dalmases a una periodista del FAQS, avançat aquest diumenge al vespre per NacióDigital, ha sacsejat la cúpula de Junts. La pressió de sectors de la formació ha servit perquè l'executiva es reuneixi d'urgència aquest dimarts a la tarda per abordar el document elaborat per Magda Oranich, en el qual s'acredita que la periodista es va sentir "intimidada" per Dalmases, vicepresident i diputat de Junts i de l'estricta confiança de Laura Borràs. L'executiva programada per aquest dilluns es va suspendre diumenge. La convocatòria havia estat exigida directament al secretari general, Jordi Turull, per membres de la cúpula, i s'ha tancat aquest vespre. El grup parlamentari es reunirà aquest dimarts al matí amb l'afer com a teló de fons, perquè dins la formació s'hi ha acabat generant una nova crisi.

No només la publicació de l'informe ha encès els ànims, sinó que també ho ha fet la carta que Dalmases ha enviat a l'executiva -avançada per RAC1- en la qual carrega amb duresa contra Oranich per la manera d'elaborar el text i per la seva publicació. L'advocada, al capdavant de la comissió de garanties de Junts -renovada en el marc del congrés celebrat al juliol, poc després que es produís l'episodi al FAQS-, va qualificar de "patètic" que es qüestionin els fets. Dalmases també va carregar contra un dels vocals d'aquesta comissió per l'animadversió que li té, segons ha remarcat en la carta. Es tracta, segons diverses fonts consultades per NacióDigital, de Joaquim Jubert, diputat, exmembre de la direcció i de la confiança de l'antic secretari general, Jordi Sànchez. Dins la formació, també dins del grup parlamentari, es reclama la dimissió de Dalmases, per bé ningú ho ha fet de manera pública malgrat el malestar existent.

En essència, l'informe i tot el que se n'ha derivat no es pot destriar de les mirades de reüll permanents entre les dues famílies principals del partit, la de Turull i la de Borràs. En aquest sentit, el contingut del text i la revelació de "pressions" per part d'Oranich -en referència a les maniobres de l'entorn de Dalmases i de la presidenta suspesa del Parlament- han encès els ànims dels qui mantenen més distància amb Borràs. Una de les afirmacions que més ha preocupat -que no sorprès- de la redactora de l'informe en el transcurs d'una entrevista a RAC1 és que ha rebut trucades de diputades de Junts queixant-se de comportaments per part de Dalmases. Aquestes denúncies, mai concretades, ja van sobrevolar durant el mes de juliol, quan NacióDigital i eldiario.es van publicar l'episodi succeït amb la subdirectora del FAQS després del programa.

Són diversos els dirigents del partit que, al llarg d'aquest matí i sempre en privat, han verbalitzat queixes per la manera de procedir de Dalmases, tant per les pressions a Oranich com pel contingut de la carta, en la qual qüestiona la manera com l'advocada ha fet l'informe i li atribueix "tendenciositat". Tampoc han passat desapercebudes les pressions exercides per Borràs, que entronquen amb les que ja va protagonitzar quan l'episodi es va fer públic. En aquell moment, la presidenta del partit va reclamar a la periodista que fes un tuit públic de disculpa a Dalmases, i va donar per fet davant del grup parlamentari de Junts que s'acabaria produint. El diputat va renunciar temporalment a ser portaveu a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), i es va acordar que se li obriria un expedient.

Ja amb el text a la mà -va ser enviat a la cúpula fa vuit dies, segons va determinar Oranich-, Turull ha optat per la prudència. En una entrevista a l'Aquí Catalunya de Ser Catalunya, el secretari general del partit va apuntar que la qüestió s'ha de dirimir en el marc de l'executiva. També va evitar detallar si es produiran sancions al diputat per la seva conducta, ha recordat que es tracta d'un tema "prou seriós" com per no manifestar-se sobre l'informe sense una discussió prèvia al partit. Els grups parlamentaris s'activaran per demanar a Jaume Alonso-Cuevillas, president de la comissió de l'Estatut del Diputat, on la mesa -en aquell moment liderada per Borràs- va derivar la petició d'ERC, PSC, els comuns i la CUP per debatre sobre si Dalmases havia infringit el codi de conducta al qual estan sotmesos tots els diputats. Els republicans ja han demanat a Cuevillas -proper a Borràs i al protagonista- que reactivi la feina feta.

La redacció i publicació de l'informe ha arribat en un moment complex per a Junts, que va decidir en una consulta els dies 6 i 7 de setembre sortir del Govern. Una votació en la qual es van imposar les tesis dels afins a Borràs, que van fer campanya activa per abandonar l'executiu en aliança -inesperada- amb Carles Puigdemont. Aquest final ha reforçat el paper de la presidenta en clau interna, malgrat les veus crítiques que -també dins l'executiva- van lamentar que no deixés el càrrec al Parlament quan se li va obrir judici oral pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). En el consell nacional de dissabte es va constatar que la consulta ha passat factura: múltiples intervencions van criticar la forma amb la qual s'ha abandonat el Govern, tant pel calendari de la consulta com pel fet que no s'ha socialitzat prou l'auditoria interna sobre l'executiu.