L'Ajuntament de Premià de Dalt recula i rescindeix el contracte amb Desokupa

La decisió hauria estat impulsada pel PSC després que la direcció nacional ho demanés al regidor de Seguretat; el consistori no renuncia a rebre assessorament gratuït de l'empresa

Regidors i alcalde de Premià de Dalt juntament amb Daniel Esteve, de Desokupa
Regidors i alcalde de Premià de Dalt juntament amb Daniel Esteve, de Desokupa | Ajuntament de Premià de Dalt
24 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:25h
Desokupa no treballarà finalment amb l'Ajuntament de Premià de Dalt. El consistori del municipi, liderat per Junts i amb presència del PSC, rescindirà el contracte amb l'empresa, tal com va avançar a 8TV l'alcalde Josep Triadó. Segons ha explicat La Vanguardia, la decisió de recular l'hauria impulsat el regidor de Seguretat, Ginés Marín, arran que la direcció nacional del PSC hagués transmet l'ordre de fer-ho. Tal com relata el mateix diari, els socialistes van estudiar canviar el seu candidat a les municipals si es mantenia el contra amb Desokupa. Malgrat tot, el consistori no renuncia a rebre assessorament gratuït de l'empresa.

L'Ajuntament de Premià de Dalt va anunciar dimecres passat la contractació de l'empresa Desokupa com a assessors en matèria de "recuperació de la possessió de béns immobles ocupats de forma mafiosa o delinqüencial". El mateix consistori es va encarregar de fer-ho públic en un comunicat en què va fer constar que la companyia, amb múltiples denúncies per protagonitzar coaccions cap a famílies vulnerables i tenir treballadors amb vincles directes amb l'extrema dreta, rebria uns 3.000 euros de l'administració local per un contracte d'una durada d'un any que finalment ha quedat rescindit. El cap de l'empresa s'havia ofert a treballar gratis pel consistori, titllant el batlle d'"heroi".

En fer-se pública la notícia, les direccions nacionals de Junts i el PSC van oposar-s'hi. LauraBorràs va assegurar que la seva formació no comparteix "aquestes contractacions" i va subratllar que el compromís del partit és "combatre les màfies d'ocupació il·legal", impulsant reformes des del Parlament per acabar amb aquestes "pràctiques il·lícites". Al seu torn, els socialistes del Maresme han manifestat el seu "rebuig absolut" a les pràctiques de desnonament "extrajudicials" de l'empresa i han deixat palès que s'oposen frontalment a tancar qualsevol tracte amb organitzacions com aquesta.

Però la decisió va tenir el suport de Junts del Maresme. El president de l'agrupació comarcal, Carles Bosch, va avalar el posicionament de Premià de Dalt: "Aplaudeixo la decisió de l'alcalde d'intentar cercar solucions". En declaracions a tvmataró, Bosch també va criticar que hi hagi partits polítics "instal·lats en el bonisme" pel que fa a la gestió de les ocupacions. "Mentre no hi hagi un canvi de llei s’ha de donar resposta a aquests robatoris, ocupacions per part de màfies que tenen per objectiu plantacions de marihuana, tràfic de drogues o centre d’operacions per fer robatoris o fer accions il·legals als pobles", va reiterar el màxim representant comarcal al Maresme de la formació. 

Recorregut històric de Desokupa
La companyia està dirigida pel mateix Esteve, qui ha aplegat nombroses intervencions a espais mediàtics de TVE, El progama de Ana Rosa de Telecinco o Espejo Público d'Antena 3, els últims anys. També té un canal propi de difusió, a través de les xarxes, on mostra algunes de les seves intervencions. En altres casos, són els activistes pel dret a l'habitatge els que exposen les pràctiques de la seva empresa. Una de les últimes intervencions polèmiques a Catalunya va ser la presència de la companyia en el desnonament del conegut com a Bloc Llavors, l'any passat. En un dels vídeos enregistrats aquell matí s'aprecia com un dels treballadors empeny una dona que protesta, fent-la caure a terra.