El PSC insta ERC a fer «possible» al Congrés la majoria per reformar la sedició

El líder dels socialistes, Salvador Illa, es reunirà a finals de setmana amb Pere Aragonès per analitzar l'escenari dels pressupostos catalans

La portaveu del PSC, Elia Tortolero.
La portaveu del PSC, Elia Tortolero. | ACN
24 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:47h
El govern espanyol es planteja reduir a la meitat la pena per sedició, un pas per homologar la legislació espanyola i l'europea, però que està estretament lligat a la negociació que la Moncloa manté oberta amb ERC en diferents carpetes. Les partides simultànies de socialistes i republicans es juguen a la taula de diàleg i els pressupostos generals de l'Estat. En la roda de premsa posterior a la reunió de la seva executiva, el PSC ha recordat que una reforma de la sedició requereix una majoria al Congrés i, sense citar ERC, ha instat els republicans i la majoria de la investidura a fer-la "possible". "Sempre hem mostrat predisposició per actualitzar el codi penal i adaptar-lo a la normativa europea", ha afegit Elia Tortolero, portaveu de la formació sobre el rol dels socialistes catalans.

La reforma que planteja l'executiu de Pedro Sánchez reduiria la pena pel delicte de sedició, que ara és d'un màxim de 15 anys mentre que a Europa la mitjana és de sis anys. El que no preveu la proposta del govern espanyol -avançat pel diari El País- és l'eliminació del delicte, com prefereix ERC i també Junts. Ara bé, el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, considera un "avenç" que estigui sobre la taula una possible reforma, tot i que avisa que el pas "no soluciona" el conflicte entre l'Estat i Catalunya. "És un avenç molt més gran del que pensem", ha recordat Rufián en una entrevista a RTVE. "Fins fa molt poc es parlava de presó", ha afegit.

En la roda de premsa posterior a la reunió de la seva executiva, ERC ha recalcat que no entrarà en cap "subhasta" per reformar la sedició, però insta a adaptar-la als estàndards europeus. Els republicans asseguren que les solucions per deixar la repressió sense efectes poden anar més enllà dels retocs al codi penal.

Al seu torn, els comuns entenen que ara sí que hi ha les "condicions" polítiques perquè es pugui enllestir la reforma de la sedició abans que acabi la legislatura, a finals del 2023. Així s'ha expressat el portaveu de Catalunya en Comú i diputat al Congrés, Joan Mena, per bé que en els acords de l'última taula de diàleg del juliol s'havien fixat aquests avenços per abans d'acabar l'any. "Tenim la nostra proposta, de Jaume Asens, però ara és prioritari que ens puguem posar d'acord per modificar aquest delicte", ha insistit Mena.

Al marge de la carpeta de la sedició, els socialistes entenen que Pere Aragonès ha de moure fitxa amb els pressupostos catalans. El primer secretari dels socialistes, Salvador Illa, es reunirà a finals de setmana amb el president de la Generalitat, després que el líder del PSC hagi visitat Brussel·les per reunir-se amb tres comissaris europeus. "Demanarem que Aragonès ens expliqui els pressupostos que han treballat, perquè fins al moment no els coneixem", ha expressat Tortolero.

Dalmases i una actitud "inadmissible"
El PSC també s'ha pronunciat sobre el cas Francesc de Dalmases, després que NacióDigital publiqués l'informe intern de Junts en què es detalla que la conducta del diputat amb la periodista del FAQS va ser "incorrecta" i es ratifica que la periodista del programa es va sentir "intimidada". L'autora de l'informe, Magda Oranich, ha denunciat pressions de la presidenta del partit, Laura Borràs, per condicionar el contingut de l'expedient mentre Dalmases apuntava que el text estava elaborat amb "tendenciositat". Els socialistes ja havien demanat per carta a Borràs quan era presidenta del Parlament que -al costat d'ERC, CUP i En Comú Podem- que prengués "accions" contra el diputat. Ara, el PSC torna a "condemnar" l'actitud de Dalmases. "És inadmissible", ha afirmat Tortolero, que ha evitat demanar-ne la dimissió.