Els comuns insten Dalmases a dimitir i carreguen contra el «modus operandi» de l'entorn de Borràs

Joan Mena recorda que el seu partit ja va demanar que s'activés la comissió de l'estatut del diputat quan NacióDigital i Eldiario.es van fer públiques les intimidacions

El portaveu dels comuns Joan Mena en una imatge d'arxiu.
El portaveu dels comuns Joan Mena en una imatge d'arxiu. | ECP
24 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 11:33h
El portaveu dels comuns i diputat al Congrés Joan Mena ha instat aquest dilluns al diputat de Junts i vicepresident del partit Francesc de Dalmases a dimitir després de les últimes informacions publicades per NacióDigital que avancen les conclusions de l'informe intern de Junts, que certifica que la periodista es va sentir "intimidada" per l'actitud de Dalmases. Segons Mena, les actituds de Dalmases "són prou greus", i és per això que considera que ell mateix hauria de prendre una decisió: "Hauria de ser el senyor Dalmases qui dimitís directament i no esperar al que decideixi el seu partit", ha apuntat en roda de premsa des de la seu de l'agrupació, on també ha recordat que un cop es va fer pública la intimidació, el seu partit ja va demanar al Parlament que es reuneixi la comissió de l'estatut del diputat per avaluar si va incomplir amb el condi de conducta de la cambra catalana.

Les declaracions dels comuns arriben després que l'informe intern de Junts hagi certificat que la subdirectora del FAQS, la periodista Mònica Hernàndez, es va "sentir intimidada" pel diputat i vicepresident de Junts després que al programa de TV3 s'hi entrevistés, el 9 de juliol, a la presidenta del Parlament -ara suspesa arran de l'obertura de judici oral per delictes vinculats a la corrupció, Laura Borràs. Les conclusions d'aquest informe asseguren que l'actitud de Dalmases va ser "incorrecta" i que aquest va "perdre els nervis de manera exagerada".

Els comuns també han considerat que l'actitud de Dalmases no és un cas aïllat, sinó que ho han atribuït a un modus operandi de l'entorn de Borràs de "pressionar a tots aquells que no li donen la raó". Precisament aquest dilluns, després d'haver-se fet públic l'informe intern de Junts, han transcendit noves informacions que afecten l'encarregada d'elaborar l'informe, l'advocada Maga Oranich, que ha reconegut que va rebre pressions de Borràs per condicionar el document intern encarregat per la direcció del partit per esclarir els fets. "No vam estar d'acord en una conversa concreta", ha assenyalat Oranich, que també ha revelat que Borràs li va dir que "no en volia parlar mai més". La presidenta suspesa del Parlament ja va pressionar personalment la periodista per tal que disculpés Dalmases públicament després que NacióDigital i Eldiario.es publiquessin la intimidació en el marc de l'entrevista al FAQS.

Dalmases carrega contra l'informe
En una carta a l'executiva de Junts redactada pel diputat i vicepresident del partit, a la qual ha tingut accés RAC1, Dalmases considera que l'informe és "absolutament irregular" i manté que hi ha "sospites de tendenciositat". També demana "depurar responsabilitats" pel fet que hagi aparegut publicat a la premsa. "És un tema que s'ha d'abordar a l'executiva", ha apuntat Jordi Turull en una entrevista al programa Aquí Catalunya, de Ser Catalunya. El dirigent de Junts, que ha evitat detallar si es produiran sancions al diputat per la seva conducta, ha recordat que es tracta d'un tema "prou seriós" com per no manifestar-se sobre l'informe sense una discussió prèvia al partit.