Rússia i Ucraïna s'acusen mútuament de preparar una «bomba bruta»

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, considera que el Kremlin intenta culpar-los "preventivament" del seu propi crim i demana entrar al Consell de Seguretat de l'ONU per rebre ajuda davant de la possible amenaça nuclear

Un edifici destruït després d'un atac a Zaporíjia.
Un edifici destruït després d'un atac a Zaporíjia. | EP
24 d'octubre del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 18:05h
El ministre de Defensa rus, Sergei Shoigu, ha tingut una intensa ronda de contactes aquest cap de setmana. L'alt representant del Kremlin ha conversat amb els seus homòlegs turc, Hulusi Akar; britànic, Ben Wallace, i francès, Sebastian Lecornu. A tots ells els ha volgut alertar personalment del que ha considerat una gran amenaça: segons els russos, Ucraïna prepara una "bomba bruta". 

Una bomba nuclear bruta, com és descrita pels organismes internacionals, és un artefacte explosiu amb capacitat per dispersar material radioactiu. No obstant això, la seva capacitat destructiva és sensiblement menor a la d'una arma nuclear dissenyada amb aquest propòsit específic, però que, de totes maneres, representa una greu amenaça pel seu caràcter contaminant.

Els homes del president de la Federació Russa, Vladímir Putin, ja havien expressat abans el seu temor davant la possibilitat que Ucraïna llencés un artefacte d'aquestes característiques. A l'octubre, va acusar Kíiv d'intentar convertir la planta nuclear de Zaporojie en una bomba a través de constants atacs contra les instal·lacions i els seus voltants, dels quals Kíiv i Moscou es culpen mútuament. Ara, Moscou ha expressat la seva preocupació per la "tendència constant a la intensificació descontrolada" que està exhibint el conflicte a Ucraïna i ha parlat de "provocacions" a les quals, implícitament, ha assegurat que respondrà.

El ministre de Defensa del Regne Unit ha advertit el Kremlin que no utilitzi aquestes afirmacions "com a pretext per a una escalada encara més gran" del conflicte. El francès Lecornu ha expressat el seu rebuig a "qualsevol forma d'escalada", en particular si es tracta d'una escalada "nuclear" i ha destacat la disposició de França a "contribuir a la resolució pacífica de la guerra". Per la seva part, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha opinat que tot plegat forma part d'una nova estratègia de Moscou, que intentaria "culpar preventivament la víctima de l'agressió pel seu propi crim".

Per demostrar que no fabriquen cap arma d'aquestes característiques, Zelenski ha convidat l'ONU i l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) a visitar el país. A més a més, ha instat a "reaccionar amb duresa" davant les "acusacions falses" de Moscou, i per protegir-se en un escenari de possible amenaça nuclear, també ha demanat entrar al Consell de Seguretat de l'ONU, que oferiria ajuda al territori després del suposat desastre.

Això sí, Kíiv va cridar a principis d'aquest mateix mes d'octubre a llançar atacs "preventius" i no "esperar atacs nuclears de Rússia", unes declaracions que el Kremlin va interpretar com una declaració favorable a fer servir armes de destrucció massiva.