Junts certifica el trencament total amb ERC: «Serem més nosaltres mateixos que mai»

Intervencions crítiques amb el procediment intern de la consulta i l'auditoria sobre el pacte amb ERC en el primer consell nacional del partit després de la ruptura amb els republicans

Laura Borràs i Jordi Turull, en el consell nacional.
Laura Borràs i Jordi Turull, en el consell nacional. | Junts
22 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 21:58h
L'Atlàntida de Vic ha acollit aquest dissabte el primer consell nacional de Junts posterior a la ruptura amb ERC. La cita ha servit per calibrar l'estat dels equilibris interns -de la consulta que en va derivar el trencament del Govern en va sortir reforçat el sector liderat per Laura Borràs i també la figura de Carles Puigdemont- i també comprovar fins a quin punt emergeix el malestar dels dirigents més pragmàtics, que no només volien evitar la sortida de l'executiu sinó que es mostren incòmodes amb l'oposició frontal que s'ha exhibit aquesta setmana al Parlament. Jordi Turull, en la intervenció en obert com a secretari general, ha enviat un missatge d'autoestima que certifica el trencament total amb ERC i amb el president Pere Aragonès: "Serem més nosaltres mateixos que mai". També ha defensat que sortir de l'executiu els ha aportat "credibilitat". El debat ha estat viu, amb múltiples torns de paraula.

En aquest sentit, segons diverses fonts consultades per NacióDigital, hi ha hagut intervencions crítiques amb el procediment intern de la consulta -sobretot per l'acceleració dels terminis- i també amb l'auditoria que va portar la direcció a dir que "així no es podia seguir" amb els republicans. De fet, s'han elevat queixes sobre el fet que aquesta auditoria no fos analitzada pel consell nacional de Junts abans de la votació. Entre les paraules crítiques s'han escoltat les de l'exconseller Ramon Tremosa, ara diputat al Parlament, i la d'ex-alts càrrecs del Govern ja cessats.

Segons Turull, es podia "arreglar" la situació amb els exsocis, però no es va cocretar res en les converses. "Què es pensen, que per quatre cotxes oficials renunciarem a l'ànima de Junts? Es pensen això? Ells deuen poder continuar mirant als ulls a Pedro Sánchez, però nosaltres ens devem als ciutadans", ha remarcat. La situació actual, ha manifestat Turull, està marcada pel suport "insignificant" al Parlament d'Aragonès, que podria comportar eleccions -així ho ha dit Turull- en el proper any. Davant d'això, ha defensat la "reacció" davant la "resignació" que, segons ell, planteja el que ha anomenat com a "Govern del deixar-ho estar". "Un executiu que, lluny de respondre a ampliar la base de l'independentisme, amplia la base del deixar-ho estar. No hi serem de cap manera. Davant d'aquesta nova situació inèdita, nosaltres què? Hem de ser més nosaltres que mai, sense hipoteques", ha reflexionat l'exconseller de la Presidència.

El qui opten pel "deixar-ho estar", ha dit, s'encomana en totes les polítiques de governança. "No deixarem estar la independència, tampoc els reptes del país, perquè són ingents", ha apuntat, al mateix temps que ha defensat "moderar" la pressió fiscal amb la reducció d'impostos. Per tant, hi haurà més ideològic que abans. Ho ha resumit amb una expressió: "Abans érem els del , però". També ha ressaltat que la nova etapa comportarà una "reorganització" del Govern, ara que n'han sortit els consellers i el sottogoverno, molt aplaudits pels quadres reunits al consell nacional.