El motiu pel qual puja la tensió i trucs dels experts per controlar-la

La hipertensió és una patologia important: representa la primera causa per la qual la població mundial es posa malalta o mor

Un home es mesura la tensió.
Un home es mesura la tensió. | EP
NacióDigital
22 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 10:39h
No tenir bons nivells de tensió arterial pot fer que desenvolupem malalties greus que, en última instància, fins i tot poden comprometre la nostra vida. De fet, segons ha destacat el doctor Vicente Pallarés, metge de Família i coordinador del Grup de treball d'Hipertensió Arterial i Malaltia Cardiovascular de SEMERGEN, "la hipertensió és una patologia molt important perquè representa la primera causa per la qual la població mundial es posa malalta o mor, molt per davant del tabac o l'obesitat".

En una entrevista amb Europa Press, el també professor de Medicina a la Universitat Jaume I de Castelló ha subratllat que la pressió arterial alta és, també, un factor de risc d'altres patologies cardiovasculars. El "gran problema" segons aquest expert és que, a més a més, és silenciosa. "Si alguna cosa no ens condiciona en el dia a dia, li fem poc o nul cas, quan les seves conseqüències poden ser crucials", ha remarcat. De fet, el doctor Pallarés ha admès que és freqüent que durant els 20-25-30 anys no li prestem atenció a la nostra tensió arterial, quan aquesta evoluciona al llarg dels anys. "A partir dels 40, una vegada cada dos anys, hem de mirar-nos la pressió arterial en tots dos braços, i si els números surten per sobre de 140-90 de mínima, ens hem de posar en guàrdia", ha afirmat.

Per què pot augmentar la tensió arterial?  
L'especialista ha remarcat que ens pot fer augmentar la tensió una crisi d'ansietat, un problema crònic a la feina, o problemes familiars que hiperactiven el sistema nerviós, que regula el sistema cardiovascular i el digestiu, que entre les seves diferents accions fan que augmenti la pressió arterial. Altres qüestions que fan que la pressió arterial pugi, segons ha continuat detallant l'expert de SEMERGEN, són l'ús continuat d'estupefaents, el tabaquisme, el consum alt de sal en els menjars, l'ús o abús d'alcohol, l'obesitat o el sedentarisme. A banda d'això, Pallarés també ha alertat els pacients amb xifres elevades de pressió arterial que evitin l'ús de medicaments efervescents, que tenen un alt consum de sodi. Alhora, ha explicat que una causa d'hipertensió secundària és el consum d'algunes substàncies que es poden comprar en herboristeries, com la regalèssia, causa tradicional que a algú li pugi tensió; o bé l'ús de metamfetamina; a part de l'abús indiscriminat d'antiinflamatoris (ibuprofèn, diclofenac, entre altres), que també pot conduir al fet que pugi la pressió arterial.

Símptomes que ens alerten d'una pujada de tensió  
Aquest metge de família ha avisat que en un 90% dels casos les persones que tenen una pujada de tensió no el noten perquè no presenten símptomes. "En algunes ocasions això es manifestarà com una cefalea, amb un mal de cap que no és l'habitual, i normalment localitzat en la zona del clatell, i que també ens pot posar en alerta", ha manifestat Pallarés.

Així, l'expert ha precisat que pot donar-se el cas en què ens pugi la tensió i el nostre cos no sigui capaç de suportar-ho, quelcom que ens podria donar un ensurt en forma d'hemorràgia o ictus. "La pressió arterial puja a mesura que fem anys. Els antecedents familiars ens poden donar pistes, sobretot aquesta primera generació que són hipertensos hauria de condicionar-nos per preocupar-nos més per la nostra salut i mirar-nos la tensió periòdicament. Si ens puja la tensió devem sempre consultar al metge de família", ha ressaltat el doctor Pallarés.

Com la podem controlar?
A l'hora de mantenir-la a ratlla, el membre de SEMERGEN sol recomanar exercici, perdre pes, regular la ingesta de sal, encara que ha incidit en el fet que ara ja no va tant de controlar la sal sinó el sodi, que es fa servir com a conservant en molts aliments. Ha destacat també la importància de cuidar l'estil de vida, sobretot pel que fa a portar una alimentació el més saludable possible, evitant l'excés de calories buides o d'aliments amb greixos saturats, i fer-se revisions periòdiques.

"Si en el termini de sis mesos màxim no es regula la pressió arterial després de seguir aquests consells, potser l'idoni és introduir algun tipus d'ajuda farmacològica que ajudi a regularitzar aquestes xifres perquè com més aviat millor ho fem, millor ens anirà. La hipertensió evoluciona al llarg dels anys i la seva principal incidència és en el cor, en el cervell, en els ronyons, o en els ulls, i ens pot afectar", ha defensat el doctor Pallarés.

A banda de l'esmentat, també ha reiterat que la hipertensió no mostra símptomes mentre avança, però sí quan ja està molt evolucionada, podent manifestar-se com un infart, una malaltia arterial perifèrica, insuficiència renal, o retinopatia hipertensiva que pot provocar ceguesa. "Un altre dels problemes de la hipertensió és que mai ve sola, però pot anar acompanyada de colesterol i de diabetis", ha explicat. El doctor ha indicat que en l'embaràs, si s'han tingut problemes de xifres altes de tensió (eclàmpsia o preeclàmpsia), o de sucre elevat, s'ha d'intentar fer un seguiment perquè la malaltia cardiovascular en aquestes dones es desenvolupa de forma més greu i en edats més primerenques.

A l'hora de mesurar-la, el metge ha recomanat fer-ho amb tranquil·litat. Si s'és fumador, ha dit, que no cal fer-ho en l'hora prèvia, ni fer exercici en els 10 minuts previs, i mai conformar-se amb la primera lectura, "si són tres millor, ben assegut, sense creuar les cames". Per a ell, "l'ideal és agafar les dues últimes mesures i fer-ne una mitjana. Aquesta xifra és la que si després anem al metge de família, és la que més valor tindrà, molt més que mesurar-la a Urgències o en un centre de salut de manera urgent", ha sentenciat Pallarés.