Desokupa treballarà gratis per a Premià de Dalt: «L'alcalde és un heroi»

Daniel Esteve, cap de l'empresa, ha explicat que després de la polèmica oferirà els seus serveis sense cap cost i "tot el temps que faci falta"

Regidors i alcalde de Premià de Dalt juntament amb Daniel Esteve, de Desokupa
Regidors i alcalde de Premià de Dalt juntament amb Daniel Esteve, de Desokupa | Ajuntament de Premià de Dalt
Lluís Girona
21 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:17h
Desokupa s'ofereix a treballar gratis per a l'Ajuntament de Premià de Dalt després de la polèmica sorgida per la contractació. Així ho ha confirmat Daniel Esteve, cap de l'empresa, que ha assegurat que "convida la casa" perquè l'alcalde del municipi, Josep Triadó, de Junts, és un "heroi, una persona valenta" i ha mostrat la seva intenció de treballar plegats "tot el temps que faci falta".

L'Ajuntament del municipi, liderat per Junts i amb presència del PSC, ha anunciat aquest dimecres la contractació de Desokupa com a assessors en matèria de "recuperació de la possessió de béns immobles ocupats de forma mafiosa o delinqüencial". El mateix consistori s'ha encarregat de fer-ho públic en un comunicat en què fa constar que la companyia, amb múltiples denúncies per protagonitzar coaccions cap a famílies vulnerables i tenir treballadors amb vincles directes amb l'extrema dreta, rebrà uns 3.000 euros de l'administració local que ara el seu cap ha rebutjat. El contracte té una durada d'un any.

Triadó defensa que això suposa un pas en la política de "tolerància zero" amb les "ocupacions mafioses", sense aclarir a quina mena de màfies o processos delinqüencials fa referència. En una entrevista posterior a El Matí de Catalunya Ràdio, el mateix alcalde ha assegurat que actualment no tenen cap ocupació al municipi com la que anuncien que volen perseguir. L'objectiu de la contractació a Desokupa, doncs, guardaria relació amb un "efecte dissuasiu". Segons el mateix batlle, l'any passat es van produir tres exemples d'aquestes situacions conflictives.


Les direccions nacionals de Junts i PSC van oposar-se a la decisió. En una piulada publicada aquest dimecres, Laura Borràs va assegurar que la seva formació no comparteix "aquestes contractacions" i ha subratllat que el compromís del partit és "combatre les màfies d'ocupació il·legal", impulsant reformes des del Parlament per acabar amb aquestes "pràctiques il·lícites". Al seu torn, els socialistes del Maresme han manifestat el seu "rebuig absolut" a les pràctiques de desnonament "extrajudicials" de l'empresa i han deixat palès que s'oposen frontalment a tancar qualsevol tracte amb organitzacions com aquesta.

Al seu torn, el president de l'agrupació municipal de Junts al Maresme, Carles Bosch, va avalar el posicionament de Premià de Dalt: "Aplaudeixo la decisió de l'alcalde d'intentar cercar solucions". En declaracions a tvmataró, Bosch també va criticar que hi hagi partits polítics "instal·lats en el bonisme" pel que fa a la gestió de les ocupacions.

Recorregut històric de Desokupa
La companyia està dirigida pel mateix Esteve, qui ha aplegat nombroses intervencions a espais mediàtics de TVE, El progama de Ana Rosa de Telecinco o Espejo Público d'Antena 3, els últims anys. També té un canal propi de difusió, a través de les xarxes, on mostra algunes de les seves intervencions. En altres casos, són els activistes pel dret a l'habitatge els que exposen les pràctiques de la seva empresa. Una de les últimes intervencions polèmiques a Catalunya va ser la presència de la companyia en el desnonament del conegut com a Bloc Llavors, l'any passat. En un dels vídeos enregistrats aquell matí s'aprecia com un dels treballadors empeny una dona que protesta, fent-la caure a terra.