El consell nacional de Junts posa el termòmetre als equilibris post-ruptura

El màxim òrgan entre congressos, que no va tenir cap paper en el procés de trencament amb ERC, es reuneix a Vic en una cita marcada per l'estrena a l'oposició i la sortida dels alts càrrecs del Govern

Laura Borràs i Jordi Turull, en el congrés de Junts.
Laura Borràs i Jordi Turull, en el congrés de Junts. | Junts
21 d'octubre del 2022
L'Atlàntida de Vic acull aquest dissabte el primer consell nacional de Junts posterior a la ruptura amb ERC. La cita servirà per calibrar l'estat dels equilibris interns -de la consulta que en va derivar el trencament del Govern en va sortir reforçat el sector liderat per Laura Borràs i també la figura de Carles Puigdemont- i també comprovar fins a quin punt emergeix el malestar dels dirigents més pragmàtics, que no només volien evitar la sortida de l'executiu sinó que es mostren incòmodes amb l'oposició frontal que s'ha exhibit aquesta setmana al Parlament. Haver tombat el projecte de llei d'estadística que havia comandat la conselleria d'Economia en temps de Jaume Giróha estat una declaració d'intencions de Junts, que tampoc preveu col·laborar amb l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat, que en abandonar el Govern ja estaven enllestits.

Es tracta d'un consell nacional "deliberatiu", indiquen diverses fonts consultades per NacióDigital, i no es preveu que s'hi sotmeti a votació cap text. En la convocatòria, de fet, hi ha dos apartats: el primer, la constitució del consell nacional -amb Josep Rull com a president, decisió concretada en el congrés del mes de juliol- i, després, "valoració de l'escenari polític després de la consulta". Per part de l'executiva està previst que, en la part oberta als mitjans, prengui la paraula el secretari general, Jordi Turull. Tenint en compte el caràcter deliberatiu del consell nacional, s'espera una quantitat notable d'intervencions, tant des de la direcció com des dels quadres.

El màxim òrgan entre congressos no va jugar cap paper en tot el procés de consulta interna, fet que va motivar queixes -sempre en privat i en debats en grups de mòbil- per part de sectors de la formació. La decisió que va precipitar la cadena d'esdeveniments -la qüestió de confiança reclamada per Albert Batet des del faristol del Parlament al president Pere Aragonès- no va passar per l'executiva i, per descomptat, tampoc pel consell nacional. Es va cuinar amb un grup molt reduït de dirigents -Turull, Borràs, Batet i Josep Rius, amb el coneixement i suport de Puigdemont, que va participar de la decisió- i va acabar comportant la destitució del vicepresident Jordi Puigneró. Aquest últim també estava al corrent de la decisió, i això li va acabar costant el càrrec.

La consulta a Junts es va dirimir amb un 55% de vots favorable a sortir del Govern, mentre que el 42% es va decantar per un posicionament afirmatiu a la continuïtat. "Aragonès perd, Junts guanya", va assenyalar Borràs just després de conèixer els resultats. En els últims dies ja s'ha procedit a la destitució o dimissió d'alts càrrecs del partit, que estan sent substituïts per quadres d'ERC. El president -en "minoria absoluta" al Parlament, com defensa l'oposició en bloc- també ha optat per fitxar independents: Quim Nadal a Recerca i Universitats, Gemma Ubasart a Justícia i Carles Campuzano a Drets Socials. Aragonès continua pressionant Junts pels pressupostos, però tot està decantat a una oposició per part de la formació de Turull i Borràs.