1 de 10
tribunals

El TSJC manté la condemna de 450 euros a dos homes per amenaces a Marta Torrecillas

La sala desestima el recurs de la Fiscalia i coincideix amb l'Audiència de Barcelona en absoldre els dos acusats d’un delicte d’odi

Marta Torrecillas, la dona a qui un policia espanyol va lesionar els dits de la mà l'1-O en una escola de Barcelona | ND
per L.G., Barcelona, Catalunya | 21 d'octubre de 2022 a les 12:05 |
La sala d'apel·lacions de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs presentat per la Fiscalia i ha confirmat la sentència de l'Audiència de Barcelona que condemnava dos acusats a pagar 450 euros per un delicte lleu d'amenaces a través de missatgeria a Marta Torrecillas, la dona a qui un policia espanyol va lesionar els dits de la mà l’1-O en una escola de Barcelona.

La sala coincideix en no considerar-los responsables d’un delicte d’odi, i de mantenir l’absolució total pels altres dos acusats. Torrecillas va rebre milers de missatges amb amenaces i vexacions a través del mòbil. Segons el document, la sentència de l’Audiència valora de forma “adequada” el quadre probatori per establir els fets. Tot i això, admet que el ministeri fiscal no discrepa de la declaració d'aquests, sinó que incideix en la qualificació dels fets com a un delicte d'odi, i denuncia que a la sentència no n'aprecia l'element subjectiu.


“Descartem aquesta qualificació de forma raonada, i a més, la sola constància que efectivament els acusats actuessin moguts per raons ideològiques no seria suficient per apreciar la infracció esmentada”, assenyala la sala, que també recorda que a la sentència es pren en consideració que aquests no presenten els marcadors de “gravetat o intensitat” per lesionar el bé jurídic protegit. Per tot plegat, desestima el recurs de la fiscalia presentat el mes d’abril passat, i confirma de forma íntegra la sentència de la sessió segona de l’Audiència de Barcelona, declarant d’ofici les costes processals.


Arran de la difusió pública de la denúncia de Marta Torrecillas per l’agressió policial patida en l’actuació de la policia espanyola a l’IES Pau Claris de Barcelona l’1 d’octubre, les seves dades personals van ser publicades a internet amb missatges incitant a l’assetjament, destacant en la difusió i organització d’aquest assetjament el portal Forocoches. Altres portals, periodistes i mitjans de comunicació se’n van fer ressò.

Resultat d’aquesta difusió i instigació, Torrecillas va patir una campanya d’assetjament i escarni i va rebre més de 7.800 missatges de WhatsApp, 315 trucades i 791 SMS, a més de ser inclosa en 16 xats contra la seva voluntat. En la sentència de l’Audiència, aquesta constata que les expressions dels quatre acusats, més enllà de ser criticables, “no constitueixen un atac ni a la societat ni especialment als grups minoritaris objecte de protecció per un delicte d’odi”, sinó que són atacs dirigits individualment a Torrecillas.També remarca que la percepció de la gravetat per part de la víctima, que considera “legítima”, segurament va veure’s incrementada per aspectes aliens a la conducta dels acusats, com va ser la recepció de centenars de trucades i missatges per part de terceres persones. En tot cas, pel que fa a les expressions concretes dels quatre acusats, subratlla que, “més enllà de merèixer tot el rebuig precisament pel seu caràcter ofensiu i pejoratiu, el cert és que no tenen la gravetat que igualment s’exigeix per a la concurrència d’un delicte d’odi”.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació