L'abstenció d'ERC i Junts permet al govern de Colau iniciar la tramitació dels pressupostos

Els dos grups amb més pes a l'oposició critiquen la "irresponsabilitat" de l'executiu municipal en la presentació dels comptes per no haver-los donat temps per analitzar la proposta

Ada Colau i Jaume Collboni, líders dels dos partits del govern municipal
Ada Colau i Jaume Collboni, líders dels dos partits del govern municipal | ACN
19 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 17:51h
"Allarguem la mà als grups, sobretot a ERC, còmplice de la major part de les polítiques desenvolupades en aquest pressupost". Així ha apel·lat el regidor de Pressupost, Jordi Martí, el vot favorable d'Esquerra Republicana a la comissió d'Economia i Hisenda d'aquest dimecres per iniciar la tramitació dels pressupostos municipals per al 2023. El missatge directe, però, s'ha quedat a mig camí: els republicans s'han abstingut en la votació, per poder-los negociar en les pròximes setmanes. Una abstenció que ha permès la continuïtat dels comptes.

També Junts, el segon partit de l'oposició que aquest dilluns es mostrava favorable a ajornar el tràmit inicial dels pressupostos -també ERC- fins a la comissió del mes vinent -al novembre, com s'ha fet anys enrere- ha optat per abstenir-se en la votació. El grup municipal assegura que no se'ls ha donat el temps necessari per donar resposta al plantejament: "Ho discutirem en detall i presentarem al·legacions".

La setmana passada l'equip del govern de comuns i socialistes assegurava que presentar la proposta dels comptes anuals per al 2023 a la comissió d'Economia i Hisenda d'aquest dimecres, a l'octubre -i no al novembre, com altres anys-, suposava guanyar temps per negociar. Una negociació que ara s'enceta després que la comissió hagi votat a favor de tirar endavant la tramitació dels pressupostos amb les dues abstencions i els vots en contra del PP, Ciutadans, Valents i la regidora no adscrita.

Els dos grups amb més pes a l'oposició, però, han criticat la "irresponsabilitat" de l'executiu municipal en la presentació dels comptes per no haver-los donat temps per analitzar la proposta. "Si volen negociació, menys paraules i més actuació", ha dit Jordi Castellana, representant d'ERC. Totes les mirades apuntaven aquest grup municipal, amb qui l'any passat el govern de Colau va pactar in extremis els comptes municipals a canvi del suport dels comuns al Parlament, però Castellana ha avisat que caldran canvis "de fons i forma" per una aprovació "definitiva": "Barcelona té la sort que ERC és un partit responsable".

Es tracta d'uns pressupostos de rècord, amb un increment del 5,6% de despesa en un any, tot arribant als 3.596 milions d'euros. Un augment de 190 milions respecte als comptes previs, que fan augmentar la inversió prevista en tres àrees clau: serveis socials, urbanisme i habitatge i personal de la Guàrdia Urbana, especialment. És una proposta pensada per a "una situació de crisi", va defensar el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni.
Arxivat a