Junts mostra a Aragonès el rol d'oposició: veto a la llei d'estadística que havia liderat

ERC no supera la primera votació d'un projecte de llei des que governa en solitari: tots els grups parlamentaris s'oposen al text, excepte els socis de la investidura, que s'abstenen

El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, a l'hemicicle.
El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, a l'hemicicle. | Adrià Costa
19 d'octubre del 2022
Actualitzat el 20 d'octubre a les 10:05h
Quina serà l'actitud de Junts després del trencament del Govern? Els de Laura Borràs i Jordi Turull havien assegurat que farien una oposició "constructiva" i "fiscalitzadora". El que no havien anunciat públicament és que seria frontal i que buscaria torpedinar la governabilitat sigui quina sigui la circumstància i el context. Aquest dimecres ha arribat la primera mostra, quan durant el ple del Parlament, Junts ha anunciat que no votaria a favor del projecte de llei del pla estadístic de Catalunya que havia liderat el partit quan estava a l'executiu a través de les figures de l'exconseller Jaume Giró i del diputat Joan Canadell. La llei, que tot indicava que seria aprovada sense problemes, ha rebut l'únic vot a favor d'ERC, l'abstenció de Junts i la CUP, i el vot en contra de la resta de partits.

Així, el Parlament ha rebutjat aquest dimecres la primera llei que l'executiu d'ERC portava en solitari al ple, enviant un missatge a Aragonès per avisar-lo que a hores d'ara no compta amb els suports necessaris per governar, una idea que s'ha repetit al matí en l'inici del ple, quan el president de la Generalitat ha pres la paraula per parlar del nou Govern i per apel·lar a la construcció de "noves majories". Durant la sessió, l'oposició l'ha instat a aclarir amb quins suports compta, i gairebé tots els partits li han fet veure que a hores d'ara els números no surten perquè no ha arribat a aliances ni ha tancat pactes amb els grups de l'oposició. No tenen "viabilitat parlamentària", ha dit el cap de l'oposició, Salvador Illa, mentre que Albert Batet (Junts) ha dit que és un Govern "d'extrema debilitat".

Debat a banda, la primera votació s'ha produït a primera hora de la tarda. Tot just fa una setmana tots els grups parlamentaris van votar a favor del dictamen excepte Vox. Ara han modificat la seva posició per enviar un missatge de solitud als republicans. Ho demostra el fet que no era en cap cas una llei polèmica, sinó més tècnica que política: una actualització del pla estadístic pel període entre 2023 i 2028. Durant tot el procediment s'han pactat i incorporat esmenes menors amb els grups, i el text que ha arribat aquest dimecres a la cambra catalana era gairebé igual a l'inicial presentat el mes de maig, que va rebre llum verda per part de gairebé tots els grups. 

El diputat de Junts Joan Canadell, que ha estat el relator del projecte d'una llei que ha tingut fins ara una tramitació tranquil·la, ha renunciat a fer una intervenció inicial aquest dimecres des de l'hemicicle com és habitual en l'inici d'un debat de projecte de llei. En canvi, sí que ha pres la paraula en el torn d'intervenció de Junts, i ha exposat que la llei "és votable tècnicament" però ha criticat que li falta una "visió d'estat" que "no hi és en aquest moment": "El president ha incomplert amb l'acord d'investidura i ens ha enganyat", ha dit Canadell sobre Pere Aragonès.

Tot just fa una setmana, el diputat de Junts durant la comissió que va aprovar la continuïtat de la seva tramitació va posar èmfasi en què aquest projecte de llei "té aspectes innovadors" en les fonts d'informació, i va assenyalar que incorporava "nous mètodes estadístics", contribuint al mateix temps a "l'aprofitament eficient de la informació administrativa". Tot indicava que Junts no dificultaria la seva tramitació, i fins i tot va ser aquest partit que, en l'última junta de portaveus, va demanar que s'inclogués la votació en l'ordre del dia del ple d'aquesta setmana, segons ha pogut saber NacióDigital.

Més enllà de Junts, la resta de partits han canviat de posició respecte a la postura inicial, i ho han fet amb arguments menors que no deixen de demostrar que aquesta votació ha estat marcada per la situació política. El socialista Jordi Riba ha assegurat que el seu vot contrari és perquè agents socials els han traslladat "mancances de les dades estadístiques". Joan Carles Gallego dels comuns, en canvi, ha reconegut directament que la situació política amb el Govern en solitari ha influït en el debat i en el seu vot contrari, mentre que la portaveu de la CUP Eulàlia Reguant ha dit que el projecte era "poc ambiciós". 

Va ser el mes de maig quan Giró va presentar davant del Parlament aquest nou pla estadístic, que va assegurar que suposa un "pas endavant" en la innovació i l'ampliació de l'abast de les dades estadístiques al país, i va defensar que aquesta nova norma amplia les fonts administratives i privades a les quals podrà tenir accés l'Institut d'Estadística de Catalunya. També va defensar que servirien per impulsar la transparència i l'avaluació de les polítiques públiques. Durant aquell debat, cap grup parlamentari va presentar esmena a la totalitat.

Un cop passada la votació, ERC ha enviat un comunicat on ha demanat a l'oposició que sigui "coherent i útil" en les votacions al Parlament, i ha assenyalat "la contradicció" de les votacions d'aquest dimecres en comparació a les de la setmana passada en comissió: "És incomprensible la incoherència entre els vots d'aquest dimecres i els de la setmana passada", han apuntat els republicans, que han titllat la maniobra de "tacticisme estèril".