Putin declara la llei marcial als quatre territoris ucraïnesos annexionats

Es tracta de les regions que pel Kremlin van passar a formar part de Rússia després de la celebració de referèndums que no han tingut reconeixement internacional

Vladímir Putin, en una imatge d'arxiu
Vladímir Putin, en una imatge d'arxiu | Presidència de Rússia
19 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 23:14h
El president rus Vladímir Putin ha fet un nou pas en l'escalada de tensions als quatre territoris ucraïnesos que es va annexionar declarant-hi la llei marcial. Són les regions de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia, que pel Kremlin van passar a formar part de Rússia després de la celebració de referèndums que no han tingut reconeixement internacional per la manca de garanties democràtiques.

Putin ha anunciat el decret en una reunió del Consell de Seguretat, i ha afirmat que es limita a formalitzar una situació que ja existeix de facto. Ara, el text queda subjecte a l'aprovació de les dues cambres del Parlament rus, un simple tràmit. En la mateixa reunió, per altra banda, ha demanat augmentar la vigilància a la península de Crimea.

El president rus ha acusat el govern ucraïnès de Volodímir Zelenski de no reconèixer l'expressió democràtica dels ciutadans de les quatre regions i de negar-se a negociar. "Continuen els bombardejos. Els civils estan morint", ha lamentat Putin, segons l'agència de notícies Interfax.

Rússia reivindica el dret a aplicar la seva llei sobre les regions ocupades, malgrat que ni tan sols en controla tot el territori. Les autoritats prorusses de Kherson han informat aquest dimecres de l'inici d'una ofensiva a la zona per part de les forces armades d'Ucraïna.

La decisió arriba el mateix dia que, precisament, la capital d'un d'aquests quatre territoris sembla estar a punt de caure de nou en mans ucraïneses. Es tracta de la ciutat de Kherson, de la qual les tropes prorusses estan evacuant la ciutadania davant una contraofensiva de les tropes de Zelenski que es preveu imminent.