La Fiscalia investiga Albiol pel pagament d'hores extra a la Guàrdia Urbana

L'exbatlle de Badalona va aixecar una suspensió per abonar pagues tot i un informe desfavorable de la intervenció municipal

Albiol davant d'un agent de la Guàrdia Urbana, en una roda de premsa
Albiol davant d'un agent de la Guàrdia Urbana, en una roda de premsa | ACN / Jordi Pujolar
L.G.
19 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 12:39h
La Fiscalia Provincial de Barcelona ha obert diligències, i, per tant, ha començat a investigar l'exalcalde de Badalona Xavier García Albiol pel pagament d'hores extra l'estiu de 2021 a agents de la Guàrdia Urbana. Segons avança La Vanguardia i han confirmat fonts municipals a l'ACN, els abonaments són per valor de 400.000 euros i s'haurien fet en període de vacances aixecant una suspensió prèvia.

Mentre intervenció municipal i recursos humans van fer dos informes desfavorables al respecte, el cap de la policia en va fer un de favorable, sobre el qual es va basar Albiol. A requeriment de la Fiscalia, el secretari municipal ja ha traslladat els informes de setembre de 2021. L'exalcalde s'enfronta a possibles acusacions per prevaricació i malversació de diners públics. La Guàrdia Urbana de Badalona té uns 240 agents en actiu, però en caldria un total de 305. Aquesta manca d'agents es nota sobretot a l'estiu, sobretot al juliol i agost, quan la plantilla agafa vacances, i sobretot en els darrers anys, en què ha incrementat el volum de turistes a la ciutat.

Davant d'aquesta necessitat, s'activen agents que en teoria han de fer vacances i se'ls aplica el concepte d'hores extraordinàries treballades, que s'han de cobrar un cop fetes, en aquest cas al setembre. El 2021, però, la interventora municipal va analitzar la situació i va concloure que el pagament d'aquestes hores es feia de manera il·legal, donat que entenia que els agents no poden cobrar extres si es troben de vacances i suspenent, així, els pagaments.

En la mateixa línia es va posicionar la cap de recursos humans de l'Ajuntament, mentre que des de la Guàrdia Urbana es va fer un tercer informe en què es justificava el pagament als agents perquè eren hores que s'havien treballat. Davant d'aquest document, Albiol va aixecar la suspensió i va efectuar el pagament, que ascendia a 400.000 euros, als agents que els corresponia cobrar les pagues. No va ser fins al mes de maig que l'Ajuntament va rebre un requeriment de la Fiscalia, en què sol·licitava al consistori l'informe de la interventora municipal de setembre de 2021, en el marc d'unes diligències iniciades el mes de maig. Aquesta documentació ja es va enviar al setembre.

Aquest estiu, però, s'ha tornat a repetir la situació d'haver d'activar agents del cos en període de vacances, però ara s'analitza de quina manera es poden pagar els imports corresponents. Avui dia, la interventora municipal està analitzant les hores que es poden pagar perquè s'han fet de manera regular i quines no perquè els agents es trobaven en període de vacances.

Per aquest motiu, es traslladarà al servei de resolució de discrepàncies de la Generalitat, que farà les funcions d'arbitratge amb un dictamen vinculant, per determinar si aquestes hores es poden pagar o no. En cas que el resultat sigui que es poden abonar no hi hauria problemes per procedir als pagaments, però en cas contrari el consistori haurà d'explorar els mecanismes de compensació que es poden posar en marxa en relació amb els dies treballats.

Es preveu enviar la documentació la setmana vinent, i tenir els resultats en un termini de tres mesos. Mentrestant, el sindicat policial PSU ha anunciat que preveuen protestar a la plaça de la Vila coincidint amb el ple municipal de dimarts vinent per reclamar els pagaments dels imports pendents en concepte d'hores extres.