El Suprem confirma la condemna de 21 anys de presó per a l'exprofessor dels Maristes per abusos sexuals

Joaquín Benínez, que haurà d'ingressar a presó, va abusar de manera continuada de quatre alumnes seus que eren menors d'edat

L'exporfessor dels Maristes Joaquín Benítez, a la sortida de l'Audiència de Barcelona
L'exporfessor dels Maristes Joaquín Benítez, a la sortida de l'Audiència de Barcelona | Europa Press
19 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 11:56h
El Tribunal Suprem ha confirmat aquest dimecres la condemna de 21 anys i nou mesos de presó per a Joaquín Benítez, exprofessor del Col·legi Maristes de les Corts, a Barcelona, per abusar sexualment de quatre alumnes menors d'edat de manera continuada. L'alt tribunal ha ratificat la sentència que va dictar l'Audiència de Barcelona l'any 2019 i l'exprofessor de gimnàstica haurà d'entrar finalment a la presó. La sala penal considera que les declaracions de les víctimes han estat corroborades per altres elements de prova i tot plegat és suficient per justificar la condemna. Els abusos es van cometre durant tres cursos consecutius, entre 2006 i 2009 i la sentència també inclou una indemnització de 120.000 euros a les víctimes.

La sentència, de 30 pàgines, confirma que l’assegurança de l’escola és la responsable civil directe i ha de respondre pels danys i perjudicis causats, sense que pugui argumentar falta de cobertura en tractar-se d’un delicte dolós. El tribunal conclou que aquesta excepció només es pot al·legar en la relació interna entre l’assegurador i l’assegurat, però no en relació amb els menors perjudicats.

La resolució de l'Audiència de Barcelona ratificada pel Suprem conclou que el dany infligit per la "comissió d'un fet pervers i odiós" per part de Benítez "ha condicionat el desenvolupament de la personalitat de quatre menors d'edat, incidint de forma permanent en la seva vida". "Això no té preu ni reparació possible", conclou. També considera provat que Benítez va cometre quatre delictes d'abusos sexuals, dos d'ells continuats, amb penes que van des dels 2 fins als 9 anys i tres mesos. 

També imposa a l'exprofessor una indemnització total per a les quatre víctimes de 120.000 euros, que van des dels 10.000 fins als 60.000 euros. A més de la condemna de presó, el tribunal també l'inhabilita per a l'exercici de la professió docent durant 13 anys i 8 mesos, i ordena una ordre d'allunyament i la prohibició de comunicació amb les víctimes.

La secció 21 de l'Audiència dona per provat que l'acusat va aprofitar la seva condició de professor d'educació física per abusar de quatre alumnes en diverses ocasions. La sentència subratlla que tenia un despatx propi amb una llitera on feia passar els alumnes per fer-los massatges per alleujar possibles lesions. És llavors quan es donaven situacions d'abús sense el consentiment dels menors, "aprofitant-se de la seva ascendència i jerarquia com a professor d'educació física", però també de la "confiança que els alumnes tenien dipositada en ell".

El tribunal constata que els fets que van patir les víctimes "van constituir una experiència vital negativa en un moment en què encara no tenien desenvolupada la seva personalitat", i això "ha condicionat com són com a adults". "Avui són els homes que són, en part, per haver patit la conducta de l'acusat. I això no té preu ni reparació possible", continua la sentència.

El dany infligit, diu l'Audiència, "res té a veure amb lesions físiques o seqüeles associades a la recuperació o hospitalització", sinó que "s'ha condicionat el desenvolupament de la personalitat de quatre menors d'edat per la comissió d'un fet pervers i odiós que va suposar la seva primera experiència sexual i que ha incidit de forma permanent en la seva vida".