Elena nega «interferències polítiques» als Mossos i defensa la potestat per triar la cúpula policial

El conseller d'Interior admet les "diferències" amb el comissari Estela i destaca que tampoc admetrà "interferències policials" en les decisions polítiques; Aragonès descarta la dimissió d'Elena, reclamada pel PSC

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, aquest dimecres al Parlament.
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, aquest dimecres al Parlament. | Adrià Costa
Carme Rocamora / Joan Serra Carné / Oriol March
19 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 16:39h
La sessió de control al Govern, la primera des de la sortida de Junts, ha tingut un protagonista clar. Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior, ha estat inquirit per l'oposició per tal que expliqués la destitució de Josep Maria Estela com a comissari en cap dels Mossos d'Esquadra. Després d'una pregunta del grup parlamentari d'En Comú Podem, Elena ha negat les "interferències polítiques" a la policia catalana i, a la vegada, ha defensat la potestat per triar la cúpula dels Mossos. 

El conseller d'Interior ha admès les "diferències" amb el comissari Estela: "Han existit diferències i moltes coincidències que m'han portat a prendre una decisió, en ús de la discrecionalitat i la responsabilitat que tinc com a conseller". Elena ha recordat que no pensa renunciar a aplicar el model i les prioritats que ha definit per al Departament, i també ha recalcat que tampoc admetrà "interferències policials" en les decisions polítiques.

Després d'escoltar el conseller, que ha dit que s'explicarà més àmpliament en una compareixença al Parlament, els comuns li han retret el "desgavell intern" als Mossos. "Es pot feminitzar el cos sense haver-lo de dinamitar des de dins", ha expressat el diputat Marc Parés, que ha recordat que Elena ja ha tingut tres caps de la policia des que pilota Interior.

En la sessió de control al president de la Generalitat, Pere Aragonès ha mostrat la seva "confiança" en el conseller Elena en els "moments complexos" dels darrers dies. Així s'ha pronunciat el líder d'ERC després que Salvador Illa, president del grup parlamentari del PSC, hagués demanat la dimissió del titular d'Interior. "Agafi les regnes, actuï", ha reclamat Illa al president català per sol·licitar la destitució del conseller, després de criticar la falta d'explicacions pel cas Estela. Aragonès ha mostrat "agraïment" a l'excomissari en cap dels Mossos i també ha expressat suport a Eduard Sallent, nou màxim responsable de la policia catalana de manera interina.

Al seu torn, la CUP ha retret a Aragonès que el Govern sigui ostatge dels comandaments dels Mossos i li ha demanat que actuï davant de "qualsevol ingerència política per part del corporativisme policial". "Facin un gir de 180 graus", ha apuntat el diputat Xavier Pellicer, que ha denunciat la vulneració de drets de manifestants per part de la policia catalana. El president català ha demanat als anticapitalistes no mesclar responsabilitats en matèria de seguretat, per respectar la potestat del conseller d'Interior per prendre decisions a la cúpula del Mossos i, a la vegada, assumir l'autonomia del cos policial. "No fan xantatge al Govern", ha dit Aragonès sobre els comandaments dels Mossos i ha mostrat el seu suport a la tasca dels agents.

L'autocrítica del Govern
"La situació del cos no és desitjable i s'ha de fer autocrítica". Aquest és el missatge que va verbalitzar ahir la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, a l'hora de definir el moment que travessen els Mossos d'Esquadra després de la destitució d'Estela com a comissari en cap del cos. Aquesta decisió, adoptada per les discrepàncies amb el conseller Elena i el director dels Mossos, Pere Ferrer, ha aprofundit en la inestabilitat que viu la policia catalana des de la tardor del 2017, moment des del qual hi ha hagut cinc persones al capdavant del cos. Plaja, en tot cas, va indicar que no hi ha hagut "ingerències polítiques", concepte que ha demanat no confondre amb el "lideratge polític" que, segons ella, està exercit Elena al capdavant de la conselleria.

La previsió, al marge de la intervenció en sessió de control d'aquest dimecres, és que el conseller comparegui al Parlament per explicar els canvis als Mossos, que arriben 300 dies després que el titular d'Interior escollís Estela per substituir el major Josep Lluís Trapero, restituït en l'etapa de Miquel Sàmper -Junts- al Govern. De moment, qui ha assumit les regnes del cos és Eduard Sallent, número dos dels Mossos amb l'anterior comissari en cap i que ja va liderar els Mossos abans de la restitució de Trapero. "Hi ha marge de millora, l'autocrítica és bona i es farà", va remarcar ahir ressaltat Plaja. El relat oficial d'Interior és que la destitució d'Estela s'ha precipitat per les discrepàncies sobre el procés de feminització del cos, com va insistit Pere Ferrer en dues entrevistes.