Despeses pagades i menys del 20% de la plantilla: així serà l'Estatut del Becari

La nova definició dels treballadors en formació, la lluita contra el frau, els nous drets per a l'estudiant i més obligacions per l'empresa són les grans claus

L'Estatut del Becari incorpora drets i obligacions per acabar amb els abusos
L'Estatut del Becari incorpora drets i obligacions per acabar amb els abusos | Pexels
Marc Orts
18 d'octubre del 2022
Actualitzat el 03 de novembre a les 18:29h
L'Estatut del Becari és avui un esborrany en negociació, però tot indica que no trigarà a ser una realitat. La tossudesa de la patronal CEOE no permet encara fer bo el preacord a que van arribar dilluns, després de cinc mesos, el ministeri de Treball i els dos grans sindicats, CCOO i UGT, per protegir davant la llei els drets dels treballadors en formació. La protecció d'aquesta figura laboral ja existeix en la legislació vigent, però és massa porosa i no blinda davant l'abús de certes empreses.

L'executiva de CCOO ja ha ratificat el seu posicionament favorable envers el document aquest dimarts, mentre que la d'UGT ho farà els pròxims dies. Al seu torn, la titular de Treball, Yolanda Díaz, espera poder tancar amb èxit una nova mesura estrella de la seva collita. I no és una mesura menor. A NacióDigital expliquem les grans claus del futur Estatut del Becari i resolem les principals incògnites al respecte.

Lluita per la definició: què passarà a ser un "becari"?
La proposta del govern espanyol defineix el becari com aquell que desenvolupa tasques formatives sota la tutorització d'una empresa o d'un dels seus treballadors. Per tant, haurà de desenvolupar tasques qualificades vinculades de manera "directa" i "indubtable" amb el currículum "universitari o de formació professional". Aquesta darrera especificació és especialment rellevant, ja que acaba amb les pràctiques extracurriculars.

En aquesta mateixa direcció, l'esborrany especifica que el becari no podrà exercir com a tal més d'un 15% del temps determinat per a l'obtenció de la totalitat dels crèdits i només ho farà en el període en què estigui cursant els seus estudis. A més, el treballador en formació no podrà cobrir les activitats laborals dels treballadors assalariats ni fer-se càrrec les seves responsabilitats. És en la definició de la figura del becari on la CEOE troba més inconvenients.

​No més "falsos becaris": límit al nombre d'estudiants en pràctiques
El document de Treball posa un topall al nombre de becaris que podran treballar en un mateix període de temps: els estudiants en pràctiques no podran superar el 20% de la plantilla de l'empresa. D'aquesta manera, es fa front a la pràctica habitual de funcionar amb el frau dels "falsos becaris", que no compten amb els drets laborals d'un assalariat, però cobreixen les seves tasques i corren amb les seves responsabilitats.

No obstant això, es preveu una excepció. Qualsevol empresa podrà disposar de dos becaris com a mínim, tot i que aquestes incorporacions superin el topall del 20% tot just explicat. Així, es vol salvaguardar el dret de les petites empreses a incorporar treballadors en formació. 

​Una regulació estricta: més drets
La legislació actual no contempla que els becaris puguin gaudir de dies festius ni vacances. Això canviarà. El nou document també prohibirà que es puguin formar en horari nocturn, sempre que els plans formatius permetin realitzar la seva activitat en altres períodes. Tanmateix, passaran a tenir dret a no fer hores extres.

Els becaris també tindran garantida la conciliació de la seva activitat a l'empresa amb els estudis universitaris o de formació professional, podent adaptar els seus horaris per tal de compaginar ambdues obligacions. De la mateixa manera, tindran dret a faltar a la feina per anar al metge i, fins i tot, a interrompre les pràctiques de manera temporal.

Les noves obligacions de les empreses
L'obtenció de drets per part dels becaris comporta l'assumpció de deures per les empreses. I no pocs. Seran les companyies qui hauran de fer-se càrrec de les despeses relacionades amb l'activitat laboral, com les del transport, allotjament i manutenció sempre que les pràctiques no siguin remunerades.

D'altra banda, els agents governamentals i sindicals estan acabant de negociar l'obligatorietat per les empreses de donar d'alta als becaris a la Seguretat Social, quelcom que els permetria cotitzar per una futura pensió. Tot i que aquest punt no forma part encara del document, ambdues parts s'han mostrat favorables a incorporar-lo tan aviat com sigui possible.