Més ajuts als vulnerables i comptadors intel·ligents: així són les noves mesures anticrisi

El govern espanyol aprova el reial decret amb el nou paquet d'estalvi que mobilitza 3.000 milions d'euros i inclou un reforç dels bons tèrmic i elèctric i tarifa regulada per a calderes comunitàries

Les noves mesures anticrisi mobilitzaran 3.000 milions d'euros.
Les noves mesures anticrisi mobilitzaran 3.000 milions d'euros. | Adrià Costa
18 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 16:32h
El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el paquet de mesures addicionals contra la crisi i que dijous va anunciar Pedro Sánchez al Congrés. En total, s'han mobilitzat 3.000 milions d'euros per protegir els ciutadans de l'increment dels preus, en un conjunt de mesures que la Moncloa assegura que beneficiaran el 40% de les llars. La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Energètica i el Repte Ecològic, Teresa Ribera, ha detallat el pla, acompanyada de la ministra portaveu, Isabel Rodríguez.

Rodríguez ha assenyalat que des de l'inici de l'any, l'executiu ha mobilitzat 35.000 milions d'euros, un 3% del PIB espanyol. La portaveu ha tornat a posar el paquet de mesures com un exemple del que són les prioritats de l'actual govern de coalició, que són la recuperació i la protecció dels sectors més vulnerables. Aquests són les mesures més destacades que inclou el reial decret aprovat aquest dimarts.  

Tarifa regulada per a calderes comunitàries
El rial decret facilita que els consumidors que viuen en una comunitat amb caldera comunitària puguin també contractar la tarifa regulada del gas (TUR). Això permet un estalvi important per a les famílies, ja que la nova tarifa cobrirà el 100% del que ha estat el consum mitjà a la comunitat en els darrers cinc anys. Però per aplicar-se, els consumidors hauran d'instal·lar comptadors individuals abans del setembre del 2023. Es calcula que cobrirà 1,7 milions de llars.

Nou bo de justícia energètica 
Es crea una nova bonificació per a les famílies amb baixos ingressos afectades per la crisi energètica, en aquest cas de caràcter temporal, fins desembre del 2023. Beneficiarà les persones amb una renda inferior als 16.800 euros anuals o a les famílies de quatre membres amb renda inferior als 27.720 euros anuals. La rebaixa en la factura serà d'un 40%. 

Reforçat el bo social tèrmic
S'incrementa del 60% fins al 65% el descompte per a persones vulnerables i del 70% fins al 80% en els casos de vulnerables severs. S'estableix una ajuda mínima de 45 euros en el bo social tèrmic. S'incrementen les ajudes al bo tèrmic, que creix des de la forquilla dels 30 als 350 euros -segons la zona climàtica del beneficiari- fins a la forquilla dels 35 euros fins als 375 euros.

Protecció a l'autoconsum
Pel que fa a la transició energètica, un altre dels capítols del paquet de mesures, Teresa Ribera ha anunciat que s'incrementa fins a un quilòmetre (fins ara era de 500 metres) la distància permesa per situar les plaques solars per a l'autoconsum. La vicepresidenta ha destacat que en els darrers deu anys hi ha deu vegades més de potència instal·lada per a l'autoconsum a l'estat espanyol.

Comptadors intel·ligents
Es destinaran 40 milions d'euros per substituir comptadors analògics de gas natural per d'altres de digitals, amb un estalvi previst de 50.000 KWh, Entre els principals avantatges hi haurà la reducció de consum al disposar d'informació en temps real, alhora que s'eliminaran les estimacions.