ERC assegura estar molt lluny dels pressupostos de Sánchez: «No s'han complert els compromisos»

Vilalta exigeix al PSC que vagi "molt més enllà" de l'oferiment per l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat i l'insta a no desentendre's dels "incompliments" del govern espanyol

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta | ACN
17 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:23h
Mentre que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, està treballant a contrarellotge amb el seu nou equip per presentar el projecte de pressupostos de la Generalitat, a Madrid els comptes ja s'han presentat i es troben en plena tramitació. ERC assegura que ara mateix estan "molt lluny" d'aprovar els comptes de Pedro Sánchez, els últims del seu mandat, i que passaran la primera prova el 26 i 27 d'octubre amb el debat a la totalitat.   Els republicans no han decidit encara si presentaran o no una esmena a la totalitat -el límit venç aquest divendres- però la seva portaveu i secretària general adjunta, Marta Vilalta, ha certificat la distància amb aquests comptes: "Som molt lluny d'aquesta negociació i de poder aprovar-los perquè no s'han complert els compromisos adquirits anteriorment", ha dit en roda de premsa aquest dilluns.

El posicionament d'ERC és ben similar al de l'any passat i anys anteriors en el moment inicial en què el PSOE i Unides Podem presenten els comptes: el 'no' d'entrada, exigències concretes, i en cas d'aconseguir-les, la facilitació d'aquesta aprovació. Tot just fa un any en roda de premsa Vilalta amenaçava amb una esmena a la totalitat als pressupostos si no es tancava de forma imminent el blindatge del català a la llei de l'audiovisual, i finalment es va tancar in extremis un acord perquè els de Gabriel Rufián no vetessin els comptes.

Vilalta ha insistit que són els "incompliments" els que agreugen aquesta distància, i ha instat el govern espanyol a complir amb els "deures pendents" com són els avenços en l'agenda democràtica i del diàleg, per on passen reformes com la llei de sedició, que suposadament s'haurien de produir abans d'acabar l'any, tot i que encara no hi ha data per una nova sessió de la taula de diàleg: "Es parla de diàleg o de retrobament, però sense revertir la repressió", ha afegit la portaveu dels republicans.

Més enllà d'això, Vilalta ha considerat que els comptes es queden "curts" des del punt de vista social i econòmic, i ha criticat que inverteixen "en excés" en qüestions armamentístiques i que s'obliden d'invertir en política d'habitatge: "Han de complir, ser ambiciosos en l'àmbit social i resoldre el conflicte polític. El Govern espanyol té molts deures", ha insistit Vilalta.

Pressupostos de la Generalitat
Sobre aquests incompliments per la banda espanyola, ha posat damunt la taula la necessitat que el PSC hauria de moure fitxa, i més si els de Salvador Illa s'ofereixen contínuament a aprovar els pressupostos de la Generalitat: "El PSC ha d'anar molt més enllà si realment vol ser útil", ha expressat Vilalta, que ha instat els socialistes catalans a exigir a Sánchez que avanci en els compromisos, que passen també per executar les inversions promeses a Catalunya: "El PSC pot fer molt més amb tots aquests incompliments que patim", ha insistit, afegint que exigiran als socialistes la seva "part de responsabilitat". 

Sobre els comptes catalans, ERC no ha avançat novetats respecte a la setmana passada, quan el nou executiu va explicar que ara la nova consellera, Natàlia Mas, està actualitzant el projecte del conseller sortint Jaume Giró. Ben igual com va fer Aragonès la setmana passada, Vilalta ha insistit que els volen aprovar amb els tres partits amb els quals s'ha treballat des de l'inici de la legislatura: "Tenim molt marge. Des de la CUP i els comuns amb qui ens hem trobat, passant per Junts amb qui hem compartit Govern i coalició durant l'últim any i mig. Tenim molt marge amb qui compartim grans consensos de país", ha assegurat.

Destitució de Josep Maria Estela
Sobre els últims moviments a la cúpula dels Mossos que s'han desencallat amb la destitució per part d'Interior del comissari en cap, Josep Maria Estela, Vilalta ha expressat el seu "respecte" per les decisions que es prenen des de la conselleria de Joan Ignasi Elena, i ha mostrat el seu convenciment que qualsevol dels moviments són per respondre de la millor manera a la "reformulació del departament d'Interior". En aquest sentit, ha emplaçat la conselleria a continuar "fent passos" per encarar els nous reptes i transformacions també per "feminitzar el cors", i ha agraït a Estela la seva feina feta.