Sancionen amb 601 euros un home per parlar en valencià a un centre de salut d'Alfafar

Francesc Xavier Tébar, a qui s'acusa d'"alterar el funcionament" del recinte, ha estat denunciat per un metge que li va demanar que parlés en castellà o bé abandonés la consulta

Alfafar, al País Valencià.
Alfafar, al País Valencià. | Ajuntament d'Alfafar.
NacióDigital
16 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 10:51h
Nou cas de discriminació lingüística al País Valencià. En Francesc Xavier Tébar va anar a visitar-se al centre sanitari d'Alfafar per un refredat. Quan va entrar a la consulta, es va dirigir al metge en valencià i la reacció que es va trobar el va indignar. El doctor el va obligar a triar "de manera imperativa": o bé s'adreçava a ell en castellà o bé abandonava la consulta. Tébar que reclamava al metge que el deixés parlar en valencià, no que ell parlés en la seva llengua, es va decidir per l'última opció. 

Un cop fora, es va dirigir a la recepció i va demanar el full de reclamacions, que no li van donar fins dies més tard. Va trucar al 112 i a la Policia Local, que va acudir al recinte. Finalment, en Xavier va aconseguir que l'atengués un altre doctor. Poc més tard, la conselleria de Sanitat Universal es va posar en contacte amb ell i li van dir, per escrit, que lamentaven la situació que havia hagut de viure i que reconeixien els seus drets. Aquests fets van passar el 14 de juny. Aquesta setmana, Tébar ha rebut una notificació de la delegació del govern al País Valencià que l'informa que se l'ha interposat una multa per valor de 601 euros -que podrien arribar als 3.000-  per “alterar el normal funcionament del centre de salut” i “molestar la recepcionista”. 

"No em van dir res, no em van informar tan sols que em posarien una multa", s'ha queixat en declaracions a A Punt Notícies, el mitjà de comunicació que ha donat a conèixer el cas. "Arriba una notificació a la meva bústia, vaig a Correus i em trobo que he estat denunciat per parlar en valencià", ha relatat l'afectat. Darrere de la sanció, hi ha una denúncia del metge que es va negar a atendre'l i l'aplicació de l'article 36 de la llei orgànica 4/2015, coneguda com a Llei Mordassa

En Francesc Xavier Tébar, que és professor d’economia d'institut, s'ha posat en contacte amb la Plataforma per la Llengua, que ha afirmat que és la primera vegada que tenen constància d’un cas així. "És un fet insòlit, una aplicació de la llei mordassa per raons lingüístiques, completament fora de lloc. Això no és una qüestió d'orde públic", ha declarat l'entitat, que estudia possibles vies per respondre a la denúncia. 
  Com passa en altres casos, a Tébar li donen l'opció de rebaixar la multa a la meitat si la paga voluntàriament i de forma pràcticament immediata. Això sí, a canvi, també, de renunciar a fer-hi al·legacions. L'home espera parlar aquest dilluns amb el cap de la Policia Local. De moment, a banda de Plataforma per la Llengua, també ha reaccionat el diputat estatal de Compromís, Joan Baldoví, ha comunicat a través de les xarxes socials que la coalició valencianista "demanarà explicacions" pels fets, que ha qualificat d'"atac" i de "vergonya".