Aragonès reivindica la lluita «antifeixista» de Companys per «plantar cara» a l'extrema dreta

Partits i entitats es troben al Castell de Montjuïc per retre homenatge al president afusellat fa 82 anys, una figura que el líder de l'executiu català considera un "símbol" que la justícia social i la llibertat de Catalunya van "lligades"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant l'acte d'homenatge a Lluís Companys.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant l'acte d'homenatge a Lluís Companys. | ACN
NacióDigital
15 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:29h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha apel·lat aquest dissabte a recuperar la "memòria" i la "lluita antifeixista" de Catalunya i de l'expresident de la Generalitat Lluís Companys per "tenir-la ben present i plantar cara a l'extrema dreta". Així ho ha dit en una declaració institucional després de la tradicional ofrena floral que el Govern ha fet davant de la tomba del president Lluís Companys en el 82è aniversari del seu afusellament. "Avui l'hem de reivindicar més que mai, hem de recordar més que mai que si oblidem que va existir el feixisme, el feixisme torna", ha considerat Aragonès. 

El cap del Govern ha subratllat que una societat que vol tenir futur és aquella que inclou a tothom, no deixa ningú enrere i que fa de la defensa de drets i llibertats de cada ciutadà -especialment dels més vulnerables- la defensa de les llibertats col·lectives. D'aquesta manera, ha reivindicat Companys com un símbol que la lluita per la justícia social i la llibertat de Catalunya "són dues cares de la mateixa moneda" i que les institucions catalanes "mai es rendeixen", com també van demostrar, segon ell, els expresidents de la Generalitat Josep Irla i Josep Tarradellas. Per a Aragonès, Companys representa totes aquelles persones que "mantenen la dignitat" en els "moments més obscurs" en la història. "El poble de Catalunya és un poble que al llarg dels anys ha sofert molt perquè ha defensat la llibertat i la justícia", ha afegit.

El president de la Generalitat ha encapçalat cap a dos quarts de nou del matí l'ofrena floral davant del monument dedicat a Companys que hi ha al Fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc, on també hi han participat la resta de membres del nou Govern i una comitiva de la Mesa del Parlament encapçalada per la vicepresidenta primera en funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La dona al capdavant de la capital catalana ha aprofitat l'ocasió per demanar que es "reforcin" les institucions amb "majories àmplies i sòlides", tot subratllant la importància de tenir pressupostos de la Generalitat i de la resta d'institucions del país. El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, també present en l'acte d'homenatge a Companys, ha demanat a Aragonès "passar de les paraules als fets" per "construir aliances" i recuperar "els consensos" del 80% que "han fet fort" el territori en el passat.

ERC exigeix que l'Estat demani "perdó" per l'assassinat de Companys
Els republicans també han fet la seva particular ofrena a la tomba del president afusellat. El líder del partit, Oriol Junqueras, acompanyat d'Aragonès i d'altres membres de la formació, ha reivindicat ERC com la "casa comuna" de l'independentisme, el republicanisme i la "justícia social", o ha informat que el seu partit ha presentat una Proposta no de Llei (PNL)per exigir a l'Estat que "demani perdó" per l'assassinat de Companys.

Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha comparat l'afusellament de l'expresident de la Generalitat amb la persecució judicial a l'independentisme. "Aquesta mentalitat de voler esclafar les institucions catalanes i les seves persones segueix plenament viva a molts estaments de l'Estat", ha assegurat Turull. "Ara segurament no ho fan amb escamots d'afusellament, ara ho fan amb escamots vestits en toga", ha afegit l'alt dirigent de Junts abans d'afirmar que encara hi ha dirigents polítics i presidents "a l'exili".  La CUP, en canvi, ha lamentat que les institucions del país estiguin "plegades" davant l'Estat. En aquesta línia, el diputat Carles Riera ha dit que, des de la seva formació, "refermen el compromís" de continuar amb la lluita del president Companys i de tots aquells que van sacrificar la seva vida en la defensa per la justícia social, la igualtat de drets, l'antifeixisme i la República catalana lliure i independent. 

Òmnium i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) també s'han sumat aquest dissabte a l'ofrena en honor a Companys. En declaracions a la premsa, la vicepresidenta d'Òmnium, Mònica Terribas, ha demanat "generositat, fermesa i resiliència" a l'independentisme en el "nou marc que necessitem obrir". Per la seva part, la presidenta de l'Assemblea, Dolors Feliu, ha assegurat que "la gent hi és" i ha demanat que el sacrifici de l'afusellament de Companys no sigui "en va" i ajudi a aconseguir definitivament la independència.

Illa reivindica la memòria de l'expresident: "Va donar la vida per Catalunya"
El primer secretari del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa, i l'expresident José Montilla han encapçalat la comitiva del PSC. Els més matiners, cap a les 8:15 del matí, han dipositat una ofrena floral amb les sigles del PSC i una altra amb les de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC), i després han deixat rams de roses vermelles en el monument Homenatge als immolats per la llibertat de Catalunya. Des d'allà, Illa ha reivindicat la memòria del president Companys amb aquestes paraules: "Va donar la vida per Catalunya", i ha defensat que l'expresident va ser "víctima de la intolerància" en un moment històric convuls a Europa. El líder de l'oposició ha destacat de l'expresident que sempre va saber mantenir les seves conviccions i la dignitat.