Aragonès i Albiach es reuneixen per intensificar les vies de col·laboració

El president de la Generalitat ha mantingut també converses telefòniques amb PSC, Junts i la CUP; els comuns avisen Aragonès que en la nova etapa la relació dependrà "dels fets i no de les paraules"

Pere Aragonès i Jéssica Albiach en una imatge d'arxiu.
Pere Aragonès i Jéssica Albiach en una imatge d'arxiu. | Pau Ollé
14 d'octubre del 2022
Actualitzat el 15 d'octubre a les 8:26h
Quan tot just es compleix una setmana de la trencadissa del Govern per la sortida de Junts de l'executiu, el president Pere Aragonès s'ha reunit amb la líder dels comuns, Jéssica Albiach, per abordar els nous pressupostos i el futur de l'executiu en solitari. Així ho ha avançat El Periódico i ho han confirmat fonts governamentals a NacióDigital. Aquesta trobada s'emmarca en un seguit de contactes que Aragonès està duent a terme aquests dies amb els comuns, però també amb el PSC, Junts i la CUP. La primera de les carteres que ha de gestionar el nou executiu és la dels pressupostos, que afronta la nova consellera d'Economia Natàlia Mas a partir del projecte del conseller sortint Jaume Giró.

ERC necessita els comuns, i els comuns necessiten ERC. Aragonès els necessita per l'estabilitat del Govern, Ada Colau per l'aprovació dels pressupostos de l'Ajuntament, i Unides Podem per la mateixa aprovació dels comptes de Pedro Sánchez al Congrés. Sense anar més lluny, en l'exercici anterior, es va produir un intercanvi d'avals: ERC va facilitar l'aprovació dels pressupostos de Barcelona i els comuns els d'ERC i Junts al Parlament. És en aquest context que aquest divendres Aragonès s'ha reunit amb Albiach per explorar les vies de col·laboració d'aquesta nova etapa.

Després de la trobada, fonts governamentals han explicat que el president ha mantingut en els últims dies converses telefòniques amb membres del PSC, Junts, CUP i comuns, formacions amb les quals s'ha emplaçat a mantenir converses més llargues els propers dies, i és en aquest estadi que se situa la d'aquest divendres. La resta no estan tancades en l'agenda d'Aragonès, que la setmana vinent afronta la sessió de control al Parlament i després es trasllada a Brussel·les per trobar-se amb dos comissaris europeus. "Seran converses privades per parlar sobre la situació política i econòmica actual, en la línia d'altres trobades anteriors", afegeixen aquestes fonts sobre les futures reunions.

Per la part dels comuns, després de la reunió que feia gairebé una setmana que reclamaven els d'Albiach, han constatat que "ara mateix" el Govern no ha treballat ni treballa per "construir una majoria estable" que li permeti desenvolupar un pla de Govern, i han avisat el cap de l'executiu que en la nova etapa del Govern la relació amb els comuns "dependrà dels fets i no de les paraules". En conseqüència, qualsevol projecte del Govern "haurà de ser negociat separadament": "Llei a llei i decret a decret".