Què sabem de la nova subvariant de Covid «més transmissible» detectada a Catalunya?

L'última variació d'òmicron, trobada en aigües residuals, presenta encara diversos interrogants

Una imatge de la Covid-19 sota el microscopi
Una imatge de la Covid-19 sota el microscopi | Universitat Catòlica de Xile
Marc Orts
14 d'octubre del 2022
Actualitzat el 03 de novembre a les 18:30h
Quan semblava que la pandèmia de la Covid-19 ja només podia preocupar els més patidors, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha alertat d'una nova subvariant, la BQ.1, que apunta a ser "més transmissible" que la resta, tot i que "no necessàriament més greu". Cap pacient l'ha presentat encara, però ja és a Catalunya. De moment, en aigües residuals.

No és la primera modificació del virus que posa en alerta les autoritats sanitàries perquè aspira a ser dominant al país i també a escala global. Recordem la Delta, l'Òmicron, la seva subvariant BA.5 i tantes d'altres. De fet, és d'aquesta última de la qual procedeix la nova, la BQ.1. En aquests moments, hi ha moltes preguntes al respecte que aclarim a continuació.

Què és, d'on ve i on és la variant BQ.1?
Tal com descriu el viròleg del Departament Imperial de Malalties Infeccioses de l'Imperial College de Londres, Tom Peacock, la BQ.1 consisteix en una lleugera variació respecte a la BA.5 d'Òmicron, la dominant fins ara a Catalunya i arreu, amb diverses mutacions addicionals en un receptor, el RBD. Es desconeix on va sorgir, però se sap que està present a més de vint països d'Europa, Amèrica, Àsia i Oceania, i en podrien ser més.
Per què és més contagiosa?
Els experts, també Cabezas, coincideixen en el fet que la nova variant és més contagiosa que la resta i les dades així ho suporten. Segons l'Agència de Salut Pública del Regne Unit (UKSHSA), la seva taxa de creixement és un 29% superior a la de la seva predecessora, l'actual BA.5. És per això que es preveu que esdevingui la variant dominant les pròximes setmanes, juntament amb la BQ.1.1.

L'explicació és senzilla: tenen la capacitat d'esquivar els anticossos adquirits. El bioinformàtic viral de Biozentrum a la Universitat de Basilea, Cornelius Roemer, ha corroborat que la BQ. 1.1 "escapa a tots els còctels d'anticossos monoclonals disponibles, fins i tot els que funcionen contra la variant BA. 5. "És el moment de rebre una dosi de reforç de la vacuna, jo vaig posar-me la meva fa una setmana", acaba.

Escapa de la nova variant a les vacunes?
No. Com a mínim, no totalment. Les vacunes protegeixen contra la BQ.1, tot i que amb una eficàcia menor respecte a les altres variants. Caldrà veure, però, si la protecció és suficient. Va ser un estudi liderat per l'immunòleg xinès Yunlong Richard Cao, de la Universitat de Pequín, que va encendre totes les alarmes. Doncs Cao creu que "l'evasió immune que presenta la variant és quelcom mai vist", el qual fa presagiar el pitjor, segon afirma.

Provocarà una nova onada de contagis?
"Queda bastant clar que la BQ.1.1 impulsarà una nova onada a Europa i a l'Amèrica del Nord abans de finals de novembre", preveu Roemer. Cao, al seu torn, se suma a la línia del seu company i entén que els resultats obtinguts fins ara podrien indicar que es produirà una nova onada massiva. Per si eren pocs, l'agència de salut pública de Toronto, al Canadà, va en la mateixa direcció.

És més greu?
A hores d'ara es desconeix si la nova variant és més agressiva i provoca símptomes més severs i perillosos per la salut humana. Carmen Cabezas s'ha limitat a expressar que "no ha de ser necessàriament més greu", però els experts aposten pel control estret de la seva expansió davant el desconeixement sobre els seus efectes.