L'ANC acampa contra la justícia espanyola

L'entitat es conjura des de plaça de Catalunya per aconseguir una comissió d'investigació al Parlament sobre la "causa general" contra l'independentisme. És la primera acció d'una campanya de tres mesos

Un dels actes d'aquest cap de setmana de l'acampada de l'Assemblea a Barcelona.
Un dels actes d'aquest cap de setmana de l'acampada de l'Assemblea a Barcelona. | ANC
15 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 15:15h
Com si es tractés del 15-M i els indignats, però en versió independentista. L'ANC fa aquest cap de setmana una acampada a la plaça de Catalunya per acusar la justícia espanyola i fer visible la "causa general" contra l'independentisme, que es tradueix en centenars de causes judicials obertes i més de 4.000 represaliats. L'acció vol forçar que el Parlament creï una comissió d'investigació sobre la repressió de l'Estat contra el procés. L'acampada és la primera acció d'una campanya que durarà tres mesos.

L'ANC convocarà una concentració al parc de la Ciutadella per traslladar als diputats la petició ciutadana d'investigar la persecució judicial dels independentistes. L'acció d'aquest cap de setmana inclou parlaments polítics, col·loquis, tallers, exposicions i emissió de documentals i pel·lícules. Els organitzadors passaran la nit de dissabte a diumenge a la plaça de Catalunya i l'acció acabarà diumenge. No es contempla allargar-la ni que els assistents es quedin més dies acampats. 

Els moments forts han estat aquest matí, amb l'obertura de l'acampada amb els parlaments de la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, i el vicepresident, Jordi Pesarrodona. Feliu, per la seva banda, ha donat les gràcies als assistents per "omplir" la plaça el dia que fa 82 anys que van afusellar l'expresident de la Generalitat, Lluís Companys, al Castell de Montjuïc. Sobre ell ha tingut unes paraules la presidenta de l'Assemblea: "Hem estat afusellats, com el nostre president Companys, engarjolats, encausats. Han hipotecat el futur dels joves. Som aquí per la independència", ha exclamat.

Pesarrodona ha reclamat "una revolució pacífica i continuada" i ha qualificat els represaliats de "lluitadors de l'alliberament nacional". L'entitat considera que la justícia espanyola mostra una catalanofòbia com "l'antisemitisme de la França del segle XIX" i ha dit que la repressió només s'acabarà amb la independència.

L'altre moment important serà el tancament de l'acció, diumenge al vespre, també amb discursos dels dirigents de l'entitat. Enviaran un missatge de denúncia per la persecució judicial contra milers d'independentistes, molts d'ells joves i anònims, sense la visibilitat i el ressò mediàtic que tenen els processos judicials contra polítics. 

L'Assemblea també assenyalarà que la repressió ve de l'Estat i de la judicatura, amb uns tribunals que també són a Catalunya, com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) o l'Audiència de Barcelona. En alguns casos, denuncien els activistes, la persecució judicial també ve de la Generalitat i els Mossos. Els organitzadors no tenen confirmada la presència de cap polític en actiu, però no es pot descartar que algun dirigent de l'òrbita de l'ANC hi participi "com a assistent".

Xerrades per afrontar millor la repressió 
Durant el cap de setmana hi haurà conferències sobre l'afusellament de Lluís Companys, xerrades amb persones represaliades com David Budria, Marcel Vivet, Roger Español, Adrián Sas o Joel Muñoz, entre d'altres. També participarà Valtònyc, raper exiliat a Bèlgica on ha aconseguit victòries davant la justícia espanyola. Aquest vespre, s'emetrà el documental Llum i Llibertat i el film La fuga de Segovia. 

Aquest vespre també es farà un taller de la sectorial de l'ANC de psicologia per donar eines a les persones represaliades per tirar endavant malgrat la pressió judicial. La pena de banqueta, de fet, és una de les derivades de la repressió. Afecta aquelles persones que d'un dia per l'altre es troben immerses en procediments judicials que duren anys i amb penes de presó elevades, encara que finalment acabin amb l'absolució.

De cara a diumenge, la jornada arrencarà amb Toni Albà i la intervenció de més represaliats. Al migdia hi haurà un col·loqui sobre l'estratègia a seguir davant la justícia espanyola, amb Josep Costa, i a la tarda un espectacle de la companyia Komiko Klun. Al vespre, Elisenda Paluzie i Neus Torbisco parlaran sobre la internacionalització de la "causa general" contra l'independentisme, abans que parli Lluís Llach.