Inaugurada la primera estació internacional de cables submarins de fibra òptica a Catalunya

El Barcelona Cable Landing Station ha suposat una inversió de 7 milions d'euros i pot generar un increment del PIB d'entre el 2 i el 3% els propers quatre anys

El conseller Torrent amb el secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, l'alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, i representants de l'empresa.
El conseller Torrent amb el secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, l'alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, i representants de l'empresa. | Empresa
13 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 16:21h
Reforçar la connectivitat global del país és una de les prioritats estratègiques de Catalunya i aquest dijous s'ha fet una passa endavant en aquest objectiu. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha inaugurat a Sant Adrià de Besòs el Barcelona Cable Landing Station, la primera estació internacional d'aterratge de cables submarins a Catalunya. "En un món on la connectivitat és cada cop més determinant, aquest port reforça el nostre posicionament com a hub tecnològic i digital", en paraules del conseller. 

La inauguració de la primera estació internacional d’aterratge de cables submarins de Catalunya ha comptat amb la presència del secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, l’alcaldessa del municipi, Filo Cañete, així com el CEO d’AFR-IX i Barcelona Cable Landing Station, Norman Albi, i el cap de l'àrea tecnològica de la companyia, Miguel Ángel Acero.

David Ferrer ha detallat que "el nou port digital pot generar un increment del PIB a Catalunya d'entre el 2 i el 4% en els propers quatre anys i seguir accelerant la creació d’ocupació del sector TIC fins a superar els 200.000 llocs de treball". La instal·lació està preparada per rebre cables submarins de fibra òptica a nivell internacional. Es tracta d’un equipament clau pel desenvolupament del hub tecnològic del Besòs, ja que atraurà inversions d’empreses vinculades a l’economia digital. La infraestructura ha suposat una inversió de 7 milions d’euros aportat al 100% per d’AFR-IX telecom, empresa catalana que ha impulsat el projecte.

Un dels cables que aterraran a l’estació serà Medusa, que amb 8.700 quilòmetres d'extensió serà el més llarg de la Mediterrània. La previsió és que els 8 cables submarins internacionals aterrin a les instal·lacions en el propers 10 anys, convertint-se en una infraestructura estratègica per a l’economia digital catalana. En aquest sentit, s’estima que la capacitat de transmissió mínima d’un cable submarí de fibra òptica, amb un diàmetre d’entre només 1,7 i 2 cm i una llargària que pot arribar als 3.000 km, és de 400 Tbps (terabits per segon). La instal·lació està pensada com un port obert, que permet l’arribada de cables sense restriccions.