Espanya queda fora de la iniciativa de l'OTAN per crear un escut antimíssils europeu

La proposta feta per Alemanya inclou 14 països de l'aliança atlàntica i també incorpora Finlàndia; el govern espanyol ha admès que no els hi han fet arribar la petició

Acte de signatura dels països que formen part de la iniciativa per crear un escut europeu antimíssils
Acte de signatura dels països que formen part de la iniciativa per crear un escut europeu antimíssils | OTAN
13 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 18:40h
Espanya ha quedat fora d'una iniciativa de l'OTAN impulsada per Alemanya que pretén crear un escut europeu antimíssils. En un acord en els marges de la reunió de ministres de Defensa de l'aliança atlàntica, l'objectiu de l'anomenada "Iniciativa escut pel cel europeu" és impulsar la compra conjunta de sistemes de defensa aèria i antimíssils per protegir el territori aliat.

La proposta ha inclòs un total de 14 membres de l'OTAN: Bèlgica, Bulgària, la República Txeca, Estònia, Alemanya, Hongria, Letònia, Lituània, els Països Baixos, Noruega, Eslovàquia, Eslovènia, Romania i el RegneUnit. A banda, s'hi ha unit també Finlàndia, que no és estat membre malgrat que ja ha presentat la sol·licitud d'adhesió juntament amb Suècia arran de la invasió russa d'Ucraïna.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha reconegut que Espanya no forma part de la iniciativa perquè Alemanya no l'ha convidat a participar. "És una decisió d'Alemanya que es debat a l'àmbit unilateral, però no ens han fet cap petició", ha detallat, a la vegada que ha explicat que si se'ls fes arribar una possible adhesió, la tindrien en compte.

Tal com ha destacat l'aliança atlàntica, l'objectiu d'aquest acord és donar un enfocament multinacional que sigui "flexible" a l'hora de què els diferents països membres facin forts els seus sistemes de dissuasió i defensa de tal manera que sigui més eficient. "Aquest compromís és més crucial ara, quan som testimonis dels despietats i indiscriminats atacs amb míssils de Rússia a Ucraïna, matant civils i destruint infraestructures crítiques", ha considerat el vicesecretari general de l'OTAN, Mircea Geoana.