1 de 10
NATURA

Emergència en biodiversitat: les poblacions de vertebrats s'han reduït un 69% des de 1970

L'informe "Planeta Viu" de l'ONG WWF crida a tots els actors socials a comprometre's amb un conveni global per la natura

Un elefant del Zoològic de Barcelona | Jordi Jon Pardo
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 13 d'octubre de 2022 a les 15:43 |
Les poblacions de vertebrats s'han reduït un 69% des de 1970, segons estima l'ONG WWF en el seu informe "Planeta Viu", en què considera que la "dramàtica disminució" posa de manifest una situació d'emergència pel que fa a la biodiversitat mundial. L'estudi, que es realitza cada dos anys, fa una crida a governs, empreses i a la societat civil a comprometre's amb un conveni global per la natura, a la manera de l'Acord de París.

Les "preocupants" dades que suporten aquesta postura assenyalen a les poblacions de peixos, amfibis, rèptils, aus i mamífers. Per exemple, a l'Amèrica Llatina i al Carib, el nombre de vertebrats s'ha reduït en un 94%. Les poblacions mundials d'espècies d'aigua dolça han caigut un 83%. El desembre vinent, els líders mundials es reuniran a la XV Conferència de les Parts del Conveni sobre la Diversitat Biològica, on WWF espera que es comprometin amb la causa.


L'estudi analitza l'actual "emergència planetària" com una "doble crisi": la climàtica i la de pèrdua de biodiversitat i la degradació de la natura. "Són dues cares de la mateixa moneda", entenen, amb efectes en forma de desplaçaments i morts provocades per fenòmens meteorològics extrems cada vegada més freqüents, de l'augment de la inseguretat alimentària, de l'esgotament del sol, de la manca d'accés a l'aigua dolça o de l'expansió de malalties zoonòtiques. Són les persones més empobrides i marginades qui pateixen amb més intensitat aquestes conseqüències.


Les principals causes que assenyala la WWF són la degradació i la pèrdua de l'hàbitat, la sobreexplotació de les espècies, la introducció d'espècies invasores, la contaminació, el canvi climàtic i les malalties. Aquests factors expliquen la disminució en un 66% de les espècies vertebrades a l'Àfrica, així com en un 55% a l'Àsia Pacífic. Les solucions: l'augment dels esforços de conservació i restauració, la producció i el consum d'aliments de manera sostenible i la ràpida i profunda descarbonització de tots els sectors.
 

L'informe "Planeta Viu" ha estat elaborat per 89 autors de WWF i la Societat Zoològica de Londres i recull dades de gairebé 32.000 poblacions de 5.230 espècies de vertebrats d'arreu del planeta des de 1970 fins al 2018. Les seves conclusions, assegura, urgeixen a dur a terme accions transformadores per revertir la situació i aconseguir una natura en positiu per 2030.

Altres notícies que et poden interessar
 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació