Campuzano elogia el «procés d'obertura» d'ERC i sosté que no hi ha alternativa al diàleg

El nou conseller de Drets Socials aspira a què la "maquinària" de la Generalitat "funcioni millor" i recorda que des de la dècada dels vuitanta està implicat en el projecte independentista

Carles Campuzano i Pere Aragonès, en la presa de possessió.
Carles Campuzano i Pere Aragonès, en la presa de possessió. | Adrià Costa
13 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 10:25h
Carles Campuzano, conseller de Drets Socials, ha assegurat aquest dijous en una entrevista a RAC1 que "no hi ha alternativa" a la taula de diàleg amb l'Estat encara que s'entri en un cicle electoral l'any 2023 que pot augmentar la complexitat de la negociació. "És la millor alternativa que hem d'explorar", ha remarcat l'exdirigent de CDC, que ha elogiat el "procés d'obertura d'ERC", el qual ha comparat amb els nomenaments que va fer Jordi Pujol en la dècada del vuitanta per eixamplar el projecte convergent. Pel que fa al seu Departament, fins ara en mans de Violant Cervera, ha assenyalat que aspira a què la "maquinària" de la Generalitat funcioni millor, especialment ara que caldrà donar resposta a la crisi social i econòmica.

El nou conseller ha apuntat que el nacionalisme català sempre ha estat "cívic i de projecte". "Som una nació, aquesta nació té dret a decidir el seu futur, ha d'aspirar al màxim d'autogovern, i que la seva llengua és fonamental per articular-ho", ha assenyalat. Pel que fa a la taula de diàleg, ha apuntat que "no hi ha alernativa" a la "voluntat d'acordar". "És la millor alternativa que hem d'explorar", ha remarcat Campuzano, que ha indicat que la "situació catalana de fons continua oberta". "La taula ha de tenir continuïtat, sentit i resultats. En el curt termini, les situacions seran complexes, entrarem en un cicle electoral, però no hi ha alternativa", ha remarcat

"Vaig interpretar, sobretot havent escoltat la intervenció de divendres passat d'Aragonès, amb la idea de la Catalunya sencera i la via àmplia, que hi hauria decisions que expresessin que el nou Govern ho hauria de representar. L'executiu ha d'aportar respostes en una situació política extremament complexa", ha apuntat Campuzano, que ha indicat que coneixia relativament poc Aragonès. Preguntat sobre si en el procés català és partidari de "deixar-ho estar", com va assegurar Jordi Turull, secretari general de Junts, ha volgut recordar que és fundador de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), l'any 1982, i que per tant era independentista abans de la sentència contra l'Estatut de del 2010, tret de sortida del procés català.

Campuzano va rebre la trucada d'Aragonès divendres a la tarda. "Si et truca el president enmig d'una crisi de Govern, segur que et parlarà d'alguna cosa relacionada amb això", ha apuntat l'exdirigent de Convergència. "Amb els plantejaments d'Aragonès sempre hi he tingut molta coincidència", ha remarcat el conseller, que el mateix divendres al vespre li va demanar que anés a Palau per parlar-ho en persona. Dissabte al migdia li va confirmar que assumiria el càrrec després de parlar-ho amb "molt poca gent", inclosa la cúpula de Dincat, l'associació de la qual era director. Una de les persones a qui va trucar va ser Xavier Trias, exalcalde de Barcelona.