Sánchez es pregunta si ERC vol els vots del PSC per als pressupostos

El president espanyol referma la seva voluntat de diàleg amb la Generalitat el mateix dia que el Govern recorda el "maltractament permanent de l'Estat" en inversions i infrafinançament

Pedro Sánchez aquest 12-O a Madrid.
Pedro Sánchez aquest 12-O a Madrid. | Europa Press
12 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 19:24h
"Sembla que ERC no vol parlar amb el PSC". Així ha respost el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, quan els periodistes congregats en la recepció al Palau Reial amb motiu de la festa de la Hispanitat, li han preguntat si els socialistes catalans estan disposats a donar suport als pressupostos de la Generalitat.

Sánchez ha assegurat que l’estratègia d’oposició a Catalunya la marca Salvador Illa, líder del PSC, i que aquesta passa per una "oposició útil" que "estén la mà". El president espanyol ha tornat a remarcar la importància de l’"estabilitat" i ha reiterat la seva voluntat de diàleg. Sobre la reforma del delicte de sedició, el president ha subratllat que està disposat a abordar-la però també ha recordat que no té majoria absoluta. "No sé què volen", ha dit en referència a ERC.

Pere Aragonès ha pressionat aquests dies Junts perquè aprovi uns pressupostos que han estat elaborats per un dels qui era conseller del partit, Jaume Giró. El president de la Generalitat no va tancar la porta de manera taxativa al PSC com un possible soci per aprovar els comptes catalans. 

Aquest dimecres, el Govern de Pere Aragonès ha celebrat unareunió de treball després que els nous consellers prenguessin possessió amb la remodelació feta per la sortida de Junts  de l'executiu. La portaveu, Patrícia Plaja, s'ha referit en la compareixença posterior a les obres d'execució de l'Estat a Catalunya durant el primer semestre, i al "maltractament permanent" degut a l'infrafinançament, el dèficit en infraestructures i la manca sistemàtica d'inversions del que s'ha pressupostat.

Malgrat les bones paraules de Sánchez, Catalunya és el territori on menys s'ha executat en el primer semestre. Segons un informe del ministeri d'Hisenda, Catalunya només ha rebut fins al juny el 15,7% del que s'ha pressupostat per tot l'any, situant-se a la cua junt amb Andalusia, i lluny de la mitjana del 25,5% i encara més de Madrid (52,4%).