Un 12-O en ple bloqueig judicial mentre Sánchez i Feijóo busquen mantenir ponts

La possible renovació del Consell General del Poder Judicial protagonitza la festa nacional espanyola, on tornen les escridassades ultres

Felip VI, Leticia i Pedro Sánchez, durant la desfilada militar d'aquest 12-O.
Felip VI, Leticia i Pedro Sánchez, durant la desfilada militar d'aquest 12-O. | Europa Press
12 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 17:53h
El 12-O d'aquest any ha estat el del retorn a la normalitat després dels anys de pandèmia. El Palau Reial ha tornat a acollir la recepció tradicional que ofereix la família reial, que l'any 2020 es va haver de suspendre per la pandèmia i l'any passat es va fer de manera restringida i amb mascareta. El que no ha canviat és la crispació política, les escridassades i el bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial. Aquesta vegada, però, la major part dels corrillos giraven entorn l'obertura que s'ha produït en aquest tema els darrers dies entre Pedro Sánchez i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo

Els cercles polítics madrilenys coincideixen en què l'acord per renovar d'una vegada el CGPJ, i tot seguit, el Tribunal Constitucional està molt madur, després de la reunió a la Moncloa que van mantenir dilluns. La dimissió del conservador Carlos Lesmes -un dels grans absents a Palau- com a president del CGPJ ha donat més urgència al tema. Però no es pot descartar res. Moltes forces estan interessades a bloquejar l'acord. Aquest mateix dimecres, un grup dels membres del Consell, feu del sector més recalcitrant dels conservadors, han denunciat que se'ls va convidar amb retard des de Presidència

Feijóo ha reculat en l'exigència que siguin només els jutges els qui elegeixin el CGPJ i no la majoria parlamentària, ara en mans del PSOE i els seus aliats. Sánchez sembla disposat a acceptar que, si es fa ara la remodelació, amb posterioritat es canviarà la llei perquè els jutges elegeixin una part dels consellers. En els cercles que s'han format a la recepció, Feijóo ha reclamat que això es faci constar per escrit. Sánchez, en un altre corrillo, li ha respost que això no és segur perquè ara mateix no hi ha una majoria per modificar la llei. Cal dir que Podem està empenyent per dificultar un acord que doni massa poder en el futur al sector conservador de la judicatura.  

Enmig d'aquest clima, el retard de Sánchez a la desfilada militarque s'ha fet a la Castellana, ha forçat que Felip VI i Leticia hagin hagut d'esperar un minut abans de sortir del cotxe per ser saludats pel president espanyol i la resta d'autoritats. Volia Sánchez fer esperar els reis? Evitava tan sols ser víctima d'una llarga escridassada, com és habitual cada any? En tot cas, el seu retard ha generat igualment escridassades.

Per donar un nou indici de l'intent d'obertura efectuat des de Génova, Feijóo ha volgut treure ferro al retard de Pedro Sánchez en l'inici de la desfilada, assegurant que no creu que fos "intencionada". Veurem el recorregut del suposat gir moderat del polític gallec, que no pot descuidar la seva ala dreta, alhora que intenta no ser-ne presoner. 

 Ayuso s'aboca a la Hispanitat
La celebració d'aquest 12-O també ha demostrat una cosa. Amb el lema Tots els accents caben a Madrid, Isabel Díaz Ayuso ha llançat la Comunitat a una commemoració llarguíssima que va començar el 4 d'octubre i que ha constatat que al PP hi caben, com a mínim, dos accents, el de Feijóo i el seu. A la Comunitat de Madrid s'han fet desenes d'actes, alguns d'ells centrats a glorificar una conquesta d'Amèrica que no té res a envejar a un Vox sempre delerós de desenterrar els mites morts.

L'extrema dreta juga a la màxima confrontació
Enmig d'aquest clima, en què els partits tradicionals es juguen part del seu prestigi davant de les institucions europees, Vox juga a extremar el clima polític. Ja va mostrar escepticisme davant la trobada Sánchez-Feijóo. I aquest dimecres, a Barcelona, dos dels màxims dirigents del partit, Ignacio Garriga i Javier Ortega Smith, han participat en la manifestació de Catalunya Suma, a la qual s'han afegit PP i Cs. Abans, han fet una ofrena floral al monument a Colom, en un acte amb grups de la dreta més extrema.