Antonio Baños, condemnat a quatre mesos de presó per no respondre a Vox

La pena, que encara no és ferma és més dura que la que el Suprem va imposar a Eulàlia Reguant, que haurà de pagar una multa pels mateixos fets

Antonio Baños, abans del seu judici
Antonio Baños, abans del seu judici | ACN
11 d'octubre del 2022
Actualitzat el 12 d'octubre a les 10:57h
El jutjat de Madrid ha condemnat Antonio Baños a quatre mesos de presó i inhabilitació per negar-se a respondre Vox durant el judici del procés. No haurà d'entrar a la presó perquè no té antecedents, però la pena imposada a l'exdiputat de la CUP és més dura que la que el Tribunal Suprem va imposar a Eulàlia Reguant ara fa una setmana. Baños va ser jutjat fa uns dies i es va negar a declarar perquè no se li deixava fer en català. Segons la jutgessa, ha comès un delicte de desobediència greu i per això li imposa la pena màxima que demanava la Fiscalia. 

La sentència encara no és ferma, i es pot interposar recurs a l'Audiència Provincial de Madrid. La jutgessa diu que Baños semblava que fes "befa" del Tribunal Suprem i que va adoptar una actitud de "franca rebel·lia". A l'hora d'escollir entre pena de presó o de multa -en el cas de Reguant, el Suprem va triar multa-, la jutgessa es decanta per la primera opció per "la gravetat objectiva dels fets" i perquè "atempta contra el principi d'autoritat i vulnera el dret de defensa". 

Finalment, recorda que, prèviament, l’acusat va ser sancionat a l'expedient governatiu obert pel Tribunal Suprem amb una multa de 2.500 euros, un fet que “no va tenir cap efecte coercitiu”. Per això la magistrada apunta que “no ignora que la sanció administrativa i la penal no tenen la mateixa naturalesa, però el que sí que resulta manifest és que la multa no va tenir el menor efecte dissuasiu i que l'acusat no va aprofitar “la segona oportunitat” que li va ser concedida.

“En atenció al que s'ha exposat, la pena de quatre mesos sol·licitada per la Fiscalia, propera a la mínima legal, es considera proporcionada”, conclou el document.