Aragonès demana als nous consellers un Govern «obert» que atengui la «Catalunya sencera»

El president de la Generalitat afirma que l'executiu en solitari d'ERC amb figures independents farà "avançar de nou el país" en l'acte de presa de possessió a Palau

Tots els consellers del nou Govern d'Aragonès, al Palau de la Generalitat.
Tots els consellers del nou Govern d'Aragonès, al Palau de la Generalitat. | Adrià Costa
Joan Serra Carné / Carme Rocamora
11 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 11:34h
El nou Govern de Pere Aragonès ja està en marxa. Els consellers que s'han incorporat arran de la sortida de Junts de l'executiu han pres possessió del càrrec aquest dimarts en un acte al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Més tard, assistiran al seu primer consell executiu i a la tarda faran el traspàs de carteres amb els consellers sortints. En el discurs davant els nous integrants del Govern, Aragonès ha reiterat en diverses ocasions que la seva voluntat és que els consellers treballin per la "Catalunya sencera" amb "grans consensos" i que tots plegats siguin capaços de fer "avançar de nou el país".

Tan aviat com Junts va anunciar la sortida del Govern el divendres, Aragonès es va ocupar personalment durant dues jornades -dissabte i diumenge- a conformar el nou executiu que va assegurar que respondria als "consensos del 80%". Segons el president, les persones que avui han pres posessió, van acceptar l'encàrrec "des del primer moment" i "sense dubtar".

Els nous nomenaments transiten per dues vies: persones del partit que guanyen pes amb la responsabilitat d'estar a l'executiu, i persones independents provinents de l'òrbita del PSC, CDC i comuns. Pel que fa a membres d'ERC, s'incorpora Meritxell Serret a Exteriors i Unió Europea; Natàlia Mas a Economia; i Juli Fernández a la conselleria de Territori. A la banda dels independents, Gemma Ubasart a Justícia, Quim Nadal a Recerca i Universitats, Manel Balcells a Salut i Carles Campuzano a Drets Socials.

El cap de l'executiu els ha agraït el "compromís" per acceptar el càrrec en un moment "difícil" pel context econòmic, social i polític, també en relació amb el conflicte amb l'Estat, i ha esperat que aquesta nova etapa estigui caracteritzada per "l'experiència, la voluntat de millora i la creativitat" de cadascun dels nous membres de l'executiu, a qui ha demanat que tinguin la capacitat de "pensar, escoltar i parlar a la Catalunya sencera". "Aquesta és la màxima exigència, treballar per la Catalunya sencera", ha insistit Aragonès.

El president ha subratllat que les prioritats del Govern a hores d'ara són atendre les urgències del moment per l'augment del cost de la vida derivat de la crisi energètica per la guerra d'Ucraïna, però també impulsar la "necessària" transformació del país, combatre les desigualtats i les discriminacions, i avançar en la defensa del dret a l'autodeterminació. "Estic convençut que hi dedicareu tot el vostre esforç, i com us he traslladat, em tindreu sempre al vostre costat", ha conclòs Aragonès.

Sí, ho prometo
A més dels consellers d'ERC que ja estan a l'executiu, a l'acte hi han estat presents els exconsellers de Junts que abandonen el Govern, així com també el vicepresident Jordi Puigneró, que va ser cessat fa dues setmanes per no haver informat al president sobre la qüestió de confiança que demanaria Junts. Després del discurs inicial d'Aragonès, el secretari general del Govern, Xavier Bernadí, ha llegit el decret de nomenament dels nous membres de l'executiu, i el president els ha cridat un a un: "Prometeu complir fidelment les obligacions del càrrec que assumiu al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat?". Tots els consellers han fet servir la mateixa fòrmula: "Sí, ho prometo", i d'aquesta forma s'han incorporat a l'executiu.