1 de 10
NOU GOVERN

Aquests són els càrrecs de confiança dels nous consellers

Els nous membres del Govern nomenen els seus caps de gabinet, els secretaris generals dels seus departaments i els seus equips a les conselleries

Els nous consellers del Govern, després de prendre possessió del càrrec | Adrià Costa
per Bernat Surroca, Barcelona, Catalunya | 13 de desembre de 2022 a les 12:40 |
No és habitual que un Govern es trenqui quan encara no ha arribat a la meitat de la legislatura. La decisió de Junts de passar a l'oposició ha obligat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a nomenar set nous consellers, que aniran escollint els seus càrrecs de confiança. Aquests canvis són sinònim de moviments en l'apartat de càrrecs i personal que apareix publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Això permet veure com es construeix cada departament, qui és la mà dreta del conseller -el secretari general-, qui forma part del gabinet i qui seran els secretaris sectorials i els directors generals. Es dona la circumstància que un dels partits que ha controlat la Generalitat els darrers anys n'ha marxat, i això implicarà també la sortida de molts dels seus càrrecs i l'entrada, previsiblement, de nous perfils. Consulteu aquí els nomenaments de cada conseller (la notícia s'anirà actualitzant a mesura que es vagin concretant els noms al DOCG. En vermell, els nomenaments del dia):Càrrecs de confiança de Natàlia Mas, consellera d'Economia


Gabinet de la consellera Natàlia Mas


La cap de gabinet serà Laia Pérez Altisent, fins ara cap de gabinet del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn. El periodista de l'Ara Àlex Font, especialista en l'àmbit econòmic, serà el cap de comunicació. Font havia treballat abans a Bloomberg a Londres i al gabinet de premsa d'Esade. Elisa Mañas, que ja treballava al Departament a comunicació, serà assessora en aquesta àrea. Francesc Xavier Miret serà el cap de protocol i Carlos Javier Linares, el cap de relacions institucionals. La cap de secretaria serà Olga Roig. L'economista Roger Romagosa, fins ara a Acció, serà assessor de la consellera. Anna Solé serà assessora en polítiques estratègiques. També Pau Garcia ha estat nomenat com a assessor especialista del gabinet. 


Secretari general del Departament d'Economia


El secretari general d'Economia serà Josep Maria Vilarrúbia, economista amb postgraus a Columbia i ESADE, que fins ara havia estat director general d'Avançsa, empresa de promoció i localització industrial a Catalunya i que depèn del Departament d'Empresa i Treball. Té experiència com a investigador acadèmic, professor en diverses universitats i director d'estudis estratègics al Banc Sabadell. També serà president de l'Institut Català de Finances (ICF). 


Secretaris i directors generals del Departament d'Economia:


Els fins ara regidor d'ERC a Barcelona Miquel Puig serà el secretari d'Afers Econòmics i Fons Europeus. Economista de formació i amb llarga experiència a l'empresa privada i la consultoria, Puig va ser també president de la CCMA. El director general de Patrimoni serà Josep Maria Aguirre, professor de dret administratiu de la UdG i habitual als mitjans de comunicació. Aleix Cubells serà el director general de Fons Europeus i Ajuts d'Estat.

Càrrecs de confiança de Joaquim Nadal, conseller de Recerca i Universitats


Gabinet del conseller Joaquim Nadal:


La cap de gabinet del conseller Nadal serà Neus Fornells, que fins ara ocupava aquest mateix càrrec al Departament d'Educació des de l'etapa de Josep Bargalló. Amb una trajectòria que combina política i comunicació, Fornells va ser cap de gabinet del conseller de la Presidència quan Bargalló va ostentar aquest càrrec durant el Tripartit, entre els anys 2004 i 2006. Georgina Cardona serà la cap de relacions institucionals. Núria Rodríguez serà la cap de protocol. Marta Payero serà la cap de secretaria.

Secretari general del Departament de Recerca i Universitats:


El secretari general de Recerca i Universitats serà Joaquim Nin. El nom de Nadal, exconseller del PSC, va sorprendre, i també ho fa la seva mà dreta. Fins ara, Nin estava a la Diputació de Tarragona pel PDECat i durant el mandat de Carles Puigdemont va ser secretari general de Presidència, amb Neus Munté i Jordi Turull. Ha estat alcalde d'Albinyana i entre 2011 i 2016 va ser delegat del Govern a Tarragona. Nin és un dels afectats per la persecució judicial per l'organització del referèndum, tant al jutjat d'instrucció 13 com al Tribunal de Comptes.


Secretaris i directors generals del Departament de Recerca i Universitats:


El director general de Societat del Coneixement, Transferència i Territori serà Xavier Aldeguer. Francesc Xavier Grau serà el president de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.

Càrrecs de confiança de Carles Campuzano, conseller de Drets Socials


Gabinet del conseller Carles Campuzano:


El cap de gabinet del conseller Campuzano serà Oriol Puig Bordas. Amb llarga trajectòria com a advocat, fa el salt a la política durant un temps breu com a portaveu del PNC, i recentment ha estat vinculat a iniciatives per repensar el catalanisme, com ara Acció Catalana, de la qual n'ha estat impulsor juntament amb Campuzano i Marc Arza. Elisabet Borreda, fins ara era assessora del president Aragonès en polítiques estratègiques, serà la cap de comunicació de Campuzano. És periodista i té dos màsters en relacions públiques i assessorament i correcció lingüística, ha estat a Òmnium Cultural i també és membre del Grup Barnils, on va ser vicepresidenta. Abans d'entrar a la Generalitat va ser la responsable de comunicació de la Paeria de Lleida.

El cap de protocol serà el periodista Sergi Sabaté, que durant la legislatura de Quim Torra va ser assessor del president en xarxes socials abans de ser destituït l'any 2019. Mercè Amat serà la cap de relacions institucionals. La cap de secretaria serà Laura Gual, que fins ara era cap de Protocol a la mateixa conselleria. Campuzano també incorpora Roger Rosich, especialista en comunicació política, que fins ara era assessor del conseller Jaume Giró. La responsable de Projectes Estratègics serà Ariadna Fitó

Secretari general del Departament de Drets Socials:


El secretari general serà Oriol Amorós, que ve d'ocupar aquest càrrec al Departament d'Interior. Exdiputat d'ERC i coneixedor des de dins de les dinàmiques de l'administració, deixa una cartera complexa com Interior per ser la mà dreta de Campuzano, excàrrec de CDC. Amorós va assumir aquest mateix càrrec a Treball, Afers Socials i Famílies en l'última fase del Govern de Torra, quan Chakir el Homrani va cessar l'anterior cúpula del departament.


Secretaris i directors generals del Departament de Drets Socials:


Lluís Torrents serà secretari d'Afers Socials i Famílies. Núria Valls serà secretària d'Infància, Adolescència i Joventut. Xavier Godas serà director general d'Acció Cívica i Comunitària, i Mariona Homs, directora general de Serveis Socials. Valentí Arroyo serà el director general de Prestacions Socials. Rut Ribas, d'ERC i que va ser membre de la mesa del Parlament i diputada, serà directora general de Joventut. Josep Maria Forné serà director de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció. Laia Girós serà la directora general de l'Agència Catalana de la Joventut. Marta Segura serà la directora general d'Autonomia Personal i Discapacitat. 

Càrrecs de confiança de Gemma Ubasart, consellera de Justícia, Drets i Memòria


Gabinet de la consellera Gemma Ubasart:


La cap de gabinet serà Eloïsa Piñeiro, politòloga i que va formar part de l'executiva de Barcelona En Comú l'any 2015. La periodista Ainhoa Sorrosal, fins ara a l'Ajuntament de Barcelona i que havia treballat a Omnium, serà la cap de comunicació. Estefania Ruiz serà la cap de Protocol i Elena Gomez Asensio serà la cap de secretaria. Carles Ferreira i Josep Maria Torrent seran assessors de la consellera. També Marta Alonso, que serà assessora en matèria de Relacions i Suport Judicial. 

Secretari general del Departament de Justícia, Drets i Memòria:


El secretari general serà Jordi Martinoy, que fins ara era director dels Serveis Territorials d'Interior a Girona i abans havia ocupat aquest càrrec, per Justícia, a Girona. Ha estat assessor jurídic a la Regó Policial de Girona, a Interior, i delegat territorial del Govern a Girona durant el tripartit. 

Secretaris i directors generals del Departament de Justícia, Drets i Memòria:


Amand Calderó recupera el càrrec de secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la víctima, que ja l'ostentava la passada legislatura. Des de juliol de 2021 era coordinador del Sistema de Seguretat Pública al Departament d'Interior. Iolanda Aguilar, funcionària del cos tècnic superior de l'administració de la Generalitat, serà la secretària per a l'Administració de Justícia. Carles Macian, mà dreta d'Amorós des que aquest liderava ERC a Barcleona, deixa Interior i passa a ser director de serveis Drets Socials. Paula Montero serà la directora d'Afers Penitenciaris. Gisela Torns serà la directora gneeral d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil. Jordi Font serà el director del Memorial Democràtic, càrrec que ja va ostentar entre 2019 i 2021.

Càrrecs de confiança de Manel Balcells, conseller de Salut


Gabinet del conseller Manel Balcells:


La cap de gabinet del conseller Balcells serà Iria Caamiña, politòloga especializada en polítiques públiques de salut i també en la perspectiva de gènere dins d'aquest àmbit. Fins ara era formava part del gabinet tècnic de la secretaria general de la conselleria. La periodista i militant d'ERC Gemma Domínguez, que fins ara era assessora al Departament d'Educació, torna al Departament de Salut, on ja va estar amb om a assessora de comunicació d'Alba Vergés, ara com a cap de comunicació. Andreu Porta serà el cap de relacions institucionals; Xavier Ponsa serà el cap de protocol i Rosaura Vela la cap de secretaria. Francesc Sala serà el responsable de l'oficina d'Anàlisi i Estratègia de la conselleria. Marta Álvarez serà la directora de Serveis del Departament.

Secretari general del Departament de Salut:


La secretària general serà Mercè Salvat, que fins ara estava de directora general de Protecció Civil, a Interior, i torna Salut després de treballar com a gerent de Governança d'Empreses Pròpies al Servei Català de la Salut durant l'etapa d'Alba Vergés. Ha fet carrera a l'administració: abans d'estar a Salut va ser secretària general d'Exteriors, amb Alfred Bosch, adjunta a la Fundació PuntCat i cap de gabinet del conseller Carles Mundó al Departament de Justícia. També ha estat consultora de polítiques públiques a l'Ajuntament de Barcelona, ha passat per l'empresa privada i durant el tripartit va ser alt càrrec de vicepresidència. 

Secretaris i directors generals del Departament de Salut:


La secretària d'Atenció Sanitària i Participació serà Carme Bertral, llicenciada en Medicina i que havia treballat a l'Institut Català de la Salut. Ramon Canal serà el director del Servei Català de la Salut (CatSalut) després d'ocupar diversos càrrecs en aquest àmbit i també ser alt càrrec dels departaments de Presidència i de Governació durant el tripartit. Va dirigir els serveis mèdics del Barça entre 2006 i 2022. Clara Pareja serà la directora general d'Ordenació i Regulació Sanitària. 

Càrrecs de confiança de Juli Fernández, conseller de Territori


Gabinet del conseller Juli Fernández:


Glòria Llobet serà la cap de relacions institucionals i Albert Genis, cap de protocol. La cap de secretaria serà Marta Molina. L'exalcalde de Sabadell Maties Serracant serà assessor en polítiques tranversals. 

Secretari general del Departament de Territori:


El secretari general serà Joan Jaume, que ha fet tota la carrera a l'administració, des de 1982. Nascut a Barcelona el 1963, serà la mà dreta de Juli Fernández. Llicenciat en Dret i amb diversos màsters en administració pública, va començar a treballar com a subaltern a la Generalitat al Departament de Política Territorial i Obres Públiques, on va anar ocupant diversos llocs i passant després per diverses conselleries d'ERC. Des de l'any 2016 ha estat president i conseller delegat de l'empresa pública Infraestructures de la Generalitat (l'antiga GISA), des d'on es va intentar personar-se com acusació particular en el cas 3%. La incorporació representa una clara intenció de deixar enrere pràctiques convergents relacionades amb la corrupció.

Secretaris i directors generals del Departament de Territori:


Marc Sanglas, que fins ara ocupava el càrrec de director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic al Departament d'Acció Climàtic, serà el secretari de Mobilitat i Logística, càrrec que compaginarà amb el de president del Consell d'Administració d'Infraestructures Ferroviàries de Catalunya. Marina Berasategui, arquitecta i regidora d'ERC a Reus, serà la sec
retària d'Habitatge. Joan Masferrer serà el director general d'Estratègia Territorial. Fins ara feia assessorament tècnic al grup parlamentari d'ERC al Parlament en l'àmbit territorial i ambiental. Nel·la Saborit, situada políticament en entorns de la CUP, serà la directora general d'Agenda i Renovació Urbana. Rosa Bombardó, la directora general de Polítiques de Muntanya i del Litoral. Oriol Martori serà el director general de Transports i Mobilitat. Saül Garreta serà el president de l'Autoritat Portuària de Tarragona.

Oriol Güell pren el relleu de Miquel Buch com a president d'Infraestructures de la Generalitat de Catalunya. Míriam Moysset serà la directora de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Sílvia Grau serà la directora de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. La geògrafa Maria Sisternas, urbanista i responsable de Mediaurban, serà directora de l'Institut Català del Sòl. Antoni Segarra serà el president del Consell d'Admnistració de Ferrocarrils de la Generalitat. Lluís Salvadó pren el relleu de Damià Calvet com a president del Port de Barcelona.

Càrrecs de confiança de Meritxell Serret, consellera d'Acció Exterior


Gabinet de la consellera Meritxell Serret:


El cap de gabinet de Serret sera Ignasi Subirà, especialista en Unió Europea i que fins ara treballava a Fleishmann Hillard EU, una consultora en polítiques públques, relacions institucionals i comunincació amb seu a Brussel·les. El cap de comunicació serà el periodista Iu Andrés, que fins ara portava la comunicació exterior d'Aragonès. Llienciat en Filosofia, abans d'entrar al Govern va treballar com en diversos
mitjans centrat en informació internacional. Gavina García serà la cap de relacions institucionals a Exteriors. Fins ara ocupava aquest mateix càrrec però a Educació. Andreu Lallana, fins ara al gabinet de Cultura, serà el cap de protocol de Serret. Isabel Moya serà la cap de secretaria i Eva Doya continuarà com a assessora en polítiques i projectes estratègics. També s'ha nomenat David Camps com a assessor en matèria d'acció exterior. Meritxell Perramon serà assessora especial en comunicació de l'acció exterior.

Secretari general del Departament d'Acció Exterior:


El secretari general serà Bernat Costas, que fins ara era director general Relacions Institucionals i amb el Parlament al Departament de la Presidència. Abans va ser cap de l'oficina del vicepresident, amb Aragonès, i assessor de la consellera d'Agricultura. Ha fet d'interventor a l'Ajuntament de Sant Joan de Mollet, de Cornellà de Terri i de Vilabertran; de secretari a l'Ajuntament de Quart i de Canet de Mar.

Secretaris i directors generals del Departament d'Acció Exterior:


El secretari d'Acció Exterior serà Miquel Royo, especialista en relacions internacionals i que ja havia ocupat càrrecs al Departament i a la delegació del govern davant la UE quan la dirigia la consellera Serret. El director general de la Catalunya Exterior serà Rafel Caballeira, que fa 30 anys que treballa a la Generalitat. Yoya Alcoceba, especialista en l'àmbit de la cooperació internacional, serà directora general de Cooperació al Desenvolupament. La directora general de l'Acció Exterior serà la funcionària i especialista en relacions internacionals Anna Dotor. El delegat del Govern davant la Unió Europea serà Ignasi Centelles, especialista en afers europeus i amb quinze anys d'experiència a les institucions europees. 

Canvis als altres departaments


Departament de la Presidència


Judit Calveras serà la cap de relacions institucionals, adscrita a l'oficina d'estratègia i comunicacio del president i del Govern.També s'ha nomenat Mònica Bosch com a assessora en projectes transversals.  Anna Nebreda deixa de ser cap de relacions institucionals i passa a ser responsable de planificació estratègica. El seu lloc,adscrit a Presidència, l'ocuparà Laia Martín. La secretària de la consellera serà Laura GalíMontserrat Rovira serà ajunta a l'assessor del president en polítiques estratègiques.

- La secretària d'Administració i Funció Pública serà Alícia Corral, que substituirà en el càrrec a Joan Jaume, secretari general de Territori.  El director general de Bon Govern, Innovació i QUalitat Democràtiques, Jaume López. El secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital serà Sergi Marcén. El director general d'Afers Religiosos serà Carles Armengol i la directora general de Difusió el tindrà la periodista Eva Pomares, que ha treballat a El Punt Avui i hi havia portat l'edició de Tarragona. Fins ara el secretari de Difusió, dependent d'Economia, era Jofre Llombart. Amb els canvis al Govern, la secretaria torna ara a ser una direcció general i Oriol Duran, fins ara secretari de Comunicació a Presidència, assumeix també les competències de Difusió. Joan Josep Nuet, exmembre de la mesa, serà director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament. Tomàs Roy serà el director de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Bernat Valls serà el director general d'Administració Local. 

-Del departament de la Presidència en depenen també els delegats del Govern a les vegueries. Montserrat Barniol, alcaldessa d'Alpens, a Osona, i que havia estat directora general al departament d'Acció Rural, serà la delegada territorial del Govern a la Catalunya Central. Àngel Xifré, alcalde d'Almoster i que havia ocupat càrrecs territorials en diferents departaments de la mà d'ERC, és el delegat al Camp de Tarragona. Josep Castells, que va ser alcalde del municipi pallarès de Castell de Mur, és el nou delegat a l'Al
t Pirineu i Aran. Pel que fa a la resta, de moment no hi ha canvis. Joan Borràs, alcalde del Papiol i vicepresident institucional de l'AMB, serà el delegat del Govern a Barcelona. Montse Bergés serà la delegada del Govern a Lleida. 

Departament d'Interior


- La secretària general serà Tamara Garcia, en substitució d'Oriol Amorós, que serà secretari general de Drets Socials amb Campuzano. Garcia ha estat fins ara directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, on ha fet de cap de serveis de formació policial, cap de servei de formació continuada, responsable de recerca i cap de secció de formació i d'Actualització, comandaments i especialitats. També ha treballat a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya. Ha estat cap del gabinet tècnic del Departament de Justícia, amb Carles Mundó, i responsable de l'Àrea de la Catalunya Exterior al Departament d'Exteriors.


- La nova directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya serà Marta Roca, que és funcionària de la Generalitat i ha ostentat diversos càrrecs relacionats amb l'àmbit de la seguretat. La directora general de Protecció Civil serà Marta Cassany i ha centrat la seva trajectòria professional dins de l'administració. Pilar Itoiz serà la nova directora de serveis.

Departament d'Educació


- Al Departament d'Educació que pilota Josep Gonzàlez Cambray hi ha hagut canvis. Gemma Español, regidora d'ERC a Santa Coloma de Gramenet, serà la cap de gabinet, substituint Neus Fornells, que se'n va a Universitats i Recerca amb Nadal. Español era fins ara diputada d'ERC a la Diputació de Barcelona en tant que regidora. Ha tingut diversos càrrecs al partit i també ha treballat en càrrecs de confiança de la Generalitat. Sara Culubert també s'integra al gabinet del conseller i serà la cap de relacions institucionals. Blanca de Gispert serà la nova directora de serveis.


- Anna Gispert serà la directora de serveis. Els darrers anys ha havia ocupat càrrecs com a subdirectora general de Gestió Econòmica al Departament de Justícia i al Departament d'Educació. Anna Chillida serà directora general de l'Alumnat.

Departament d'Empresa


- Gina Tost serà la secretària de Polítiques Digitals. Albert Melià serà el nou director de l'Agència Catalana de Consum. Susanna Grau serà la directora de l'Autoritat Catalana de la Competència. Albert Castellanos, que és secretari d'Empresa i Competitivitat, compaginarà aquest càrrec amb el de conseller delegat d'ACCIÓ. Oriol Alcoba serà director general d'Indústria. Liliana Arroyo serà la nova directora general de Societat Digital.

Departament de Cultura


- Canvis al gabinet de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. El cap de protocol, Andreu Lallana, se'n va a Exteriors i el seu lloc l'ocuparà Neus Masferrer.

- El director del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) serà Joan Torrent, que fins ara n'era el director suplent. Des de 2009 fins ara exercia de cap d'Administració i coordinador general del CoNCA, amb tasques gerencials.

Departament d'Acció Climàtica


- Alba Gordó, que és regidora d'ERC a Sant Cugat del Vallès, serà la cap de relacions institucionals del Departament en substitució de Judit Calveras.

- Mireia Boya, exdiputada i exmilitant de la CUP, serà la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic.

Departament de Feminismes


- Al gabinet, María José Escrivà serà la nova cap de comunicació en substitució d'Isabel Muntané.
 

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació