Marlaska lloa la cooperació entre la policia catalana i espanyola: «Sense ella no estaríem tan segurs»

En el discurs del ministre de l'Interior no hi ha hagut connotacions polítiques ni cap referència als canvis en el Govern

Fernando Grande-Marlaska saluda Josep Maria Estela en l'acte del Dia de la Policia Espanyola a Catalunya.
Fernando Grande-Marlaska saluda Josep Maria Estela en l'acte del Dia de la Policia Espanyola a Catalunya. | ACN
NacióDigital
10 d'octubre del 2022
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 15:04h

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha reivindicat aquest dilluns en l’acte del Dia de la Policia Nacional espanyola celebrat a Barcelona que la col·laboració del cos amb els Mossos d’Esquadra “funciona molt bé”. Marlaska ha lloat el paper de la Junta de Seguretat de Catalunya i ha defensat que els dispositius de cooperació que s’organitzen entre els diferents cossos presents a Catalunya contribueixen a “minimitzar la delinqüència”. El discurs institucional del ministre de l’Interior no ha tingut connotacions polítiques ni referències als canvis al Govern.

En l'acte del Dia de la Policia, celebrat a l’auditori del Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB), Grande-Marlaska ha estat acompanyat de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Eugènia Gay, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos, i el Fiscal Superior de Catalunya, Francisco Bañeres. “Estant a Catalunya volia fer una menció especial a la coordinació policial de la Policia Nacional amb els Mossos. Sense aquesta cooperació no estaríem tan segurs”, ha afirmat Marlaska.

També s’ha manifestat en aquest sentit el cap de la Policia Nacional espanyola a Catalunya, Luis Fernando Pascual, que ha destacat en la seva intervenció que els reptes de seguretat actuals requereixen la cooperació policial amb la resta de cossos que operen en el territori, i ha reiterat que la col·laboració actual amb la Guàrdia Civil i amb els Mossos és bona i fluida. Pascual ha agraït de manera concreta els Mossos la feina feta de forma conjunta en matèria de ciberseguretat i terrorisme, i ha detallat que ha trobat en el cap de la policia catalana, Josep Maria Estela, un interlocutor de confiança.

El comandament policial ha asseverat, d’altra banda, que una de les operacions més destacades de l’últim any del cos que dirigeix ha estat la tramitació de 33.000 visats d’estada temporal a l’Estat per als refugiats ucraïnesos arribats a Catalunya en els darrers mesos per culpa de la invasió russa.

Més efectius del CNP a Catalunya
Marlaska ha assenyalat que la prioritat del ministeri pel que fa a l’estament policial és, ara que la institució s’acosta al bicentenari (el 2024), dissenyar la Policia Nacional espanyola del futur. I ha afegit que aquesta estratègia implica digitalitzar el cos, impulsar la lluita contra els delictes virtuals, millorar la formació dels agents i augmentar els recursos tant materials com personals.

Pel que fa a aquest darrer punt, Marlaska ha concretat la seva voluntat de continuar incrementant el nombre d’efectius del cos i ha assegurat que el 2023 hi haurà més agents de la Policia Nacional espanyola tant a l’Estat com a Catalunya. El cap d’Interior no ha precisat quants seran els destinats a casa nostra, però ha explicat que sortiran de la darrera convocatòria de places a Espanya, que compta amb 2.200. En el mateix sentit, el ministre ha reivindicat que en els últims sis anys, la plantilla del CNP a Catalunya ha augmentat en 578 efectius.

Pas de revista i entrega de medalles
Abans de l’acte institucional, el ministre de l’Interior ha passat revista als efectius i comandaments del Cos Nacional de Policia, que han format en posició de revista a l’exterior del complex, a la plaça Leonardo Da Vinci. Allà, entre les autoritats presents al pas de revista s’ha pogut veure Josep Maria Estela parlant amb el director general de la Policia, Pere Ferrer. Després de dues setmanes en què diverses informacions han apuntat a una ruptura entre la cúpula policial i la direcció política d’Interior, Estela i Ferrer han mantingut una conversa amb un posat cordial que ha durat uns cinc minuts.

A l’acte, al marge de les intervencions, s’han entregat nombroses medalles al mèrit policial a diversos membres de la Policia Nacional espanyola, així com a efectius d’altres cossos com els Mossos, la Guàrdia Civil i diverses policies locals. També hi ha hagut reconeixements per a altres professionals del món de la seguretat com jutges i fiscals. Per amenitzar l’acte, la banda de músics del cos espanyol ha interpretat diverses peces als entretemps que hi havia entre els discursos i les entregues de medalles.