Sánchez i Feijóo es donen una última oportunitat per desbloquejar la renovació del poder judicial

El govern espanyol constata que el poder judicial es troba en una "profunda crisi institucional" i lamenta que la dimissió de Lesmes agreugi aquesta situació

Sánchez i Feijóo, durant la reunió d'aquest dilluns per abordar la renovació del poder judicial
Sánchez i Feijóo, durant la reunió d'aquest dilluns per abordar la renovació del poder judicial | ACN
10 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:52h
La dimissió del president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha obert una crisi institucional inèdita a Espanya. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, han abordat la nova situació en una reunió de tres hores aquest matí a la Moncloa, que ha servit per, segons ha detallat el president del PP, "avançar" en la renovació de l'òrgan del govern dels jutges, que fa quatre anys que es troba en funcions. En una roda de premsa aquest migdia, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha dit que la principal conclusió de la reunió és "donar una última oportunitat a la negociació" per desbloquejar el CGPJ i el Tribunal Constitucional.

Bolaños ha dit que la dimissió de Lesmes provoca una "profunda crisi institucional al poder judicial" i és una situació "molt greu". "La dimissió del president del CGPJ agreuja encara més la crisi", ha alertat. Els encarregats d'intentar resoldre la situació seran Bolaños i el dirigent del PP Esteban González Pons. "Ens comprometem a negociar seriosament per tenir un acord com més aviat millor i superar aquesta crisi", ha dit el ministre de la Presidència. Les dues parts s'asseuran de manera "immediata" per abordar la qüestió, i Bolaños ha assegurat que el govern espanyol sempre ha tingut la mà estesa per arribar a acords. "Hem de superar aquesta crisi institucional que no es mereix la societat espanyola", ha afirmat.

El ministre ha dit que després de quatre anys de bloqueig, la situació no es pot resoldre en una sola reunió. "La situació és greu, treballarem per arribar a un acord de manera ràpida perquè és imprescindible que torni la normalitat institucional al poder judicial", ha dit. Ara com ara, no hi ha cap termini concret, però Bolaños assegura que hi ha una voluntat d'entesa. Un dels punts de discrepància és el sistema d'elecció de l'òrgan dels jutges. El PP vol modificar-ho i el PSOE s'hi nega. Bolaños ha evitat concretar si hi ha possibilitat de modificar aquest punt. "Quan hi hagi acords els comunicarem", ha dit. El ministre ha parlat amb Yolanda Díaz, de Podem, per poder-se coordinar en la negociació.

Crític amb els partits i distanciat dels conservadors
Lesmes ha presentat la seva dimissió aquest dilluns després de quatre anys en funcions pel bloqueig del PP a la renovació de l'organisme. El magistrat, que fins ara no havia contemplat de manera seriosa la possibilitat de deixar el càrrec, va començar a preparar el terreny fa uns dies i marxa amb retrets als principals partits espanyols, incapaços de posar-se d'acord per la negativa dels populars a facilitar un canvi de majories al govern dels jutges, que té el mandat caducat des de finals de 2018. També s'aparta del càrrec distanciat del seu sector, el conservador, que el va situar en el càrrec ara fa nou anys. 

El nou president del CGPJ, i també del Tribunal Suprem, serà Francisco Marín Castán, president de sala del Suprem de més antiguitat, que ocuparà el càrrec fins que PP i PSOE es posin d'acord per renovar l'organisme. Ara com ara no es preveu cap pacte. El magistrat arriba al càrrec amb l'aval de la cúpula de la judicatura espanyola, crítica també amb el bloqueig polític, i que fa uns dies lamentava que Lesmes es veiés "obligat a dimitir" perquè els dos principals partits incompleixen les seves "obligacions constitucionals".